De Sânziene, străinii îmbracă ia românească

De Sânziene, străinii îmbracă ia românească

Orice ie românească spune o poveste de viață. Semnele-simbol oglindesc starea social-statutară, trăirile și prestigiul în comunitate

Pentru a treia oară consecutiv, mâine, de Sânziene, Pământul va purta ia românească. Fie că e vorba de costume tradiționale, sau de ii moderne, stilizate, portul românesc a reușit să cucerească lumea. Altădată, o ie spunea o poveste. O ie spunea ce fel de femeie a cusut-o. Acum, ia a revenit în moda femeilor din România, dar frumusețea ei a depășit hotarele țării, a devenit un simbol național. „Când și-a făcut IA, femeia și-a arătat sufletul, și-a povestit viața. Toate semnele-simbol țesute sau cusute pe ie, dincolo de ornament, oglindesc starea social-statutară a femeii, trăirile ei, vârsta, apartenența la un anumit clan, mândria, prestigiul în comunitate, legătura cu lumea nevăzută. Această formă de mesaj - transmisă prin limbajul țesografic - este mult anterioară oricărei forme de scriere”, a povestit Iulia Gorneanu, mare iubitoare de tradiție, colecționară și susținătoare a acestui curent de reînviere a dragostei pentru bluza românească.

Ia, sărbătorită la Washington

De Sânziene, evenimentele se vor ține lanț. La Sibiu se va forma o horă „nemărginită a Drăgaicei”, un cerc protector peste lume, iar în Capitală, Muzeul Național al Țăranului Român așteaptă publicul până spre miezul nopții, în curtea Institutului Francez, pentru a sărbători cu muzică, povești, ateliere de creativitate și „proiecții... stele și mistere”.

Ne puteți urmări și pe Google News

La Washington, românii au sărbătorit deja. Duminica trecută ei au îmbrăcat cămașa tradițională și au adus obiecte populare românești în parcul Lafayette, din fața Casei Albe.

Toate IILE autentice sunt neterminate. Femeia din comunitatea țărănească a considerat că perfecțiunea îi aparține doar lui Dumnezeu

Susține ia românească!

Aproape 10.000 de persoane au semnat, până acum, petiția on-line care cere includerea iei în patrimoniul UNESCO. Cele mai multe semnături - 2.000 - vin din București, 294 vin din Iași, 282, din Constanța și 263, din Brașov, alături de alte câteva sute din Chișinău, Londra, Dublin, Roma, Milano, Madrid, Bruxelles, Montreal, Paris, Atena, Los Angeles sau Chicago. „Ia românească este unică în lume, ține de tradiția poporului nostru, ne mândrim cu ea și cu tradițiile noastre. Și așa trebuie să rămână în vecii vecilor!”, scrie una dintre semnatarele de peste hotare. Petiția a fost lansată de Ioana Corduneanu, președinta grupului Semne Cusute, din care fac parte peste 8.500 de românce din toată lumea, animate de aceeași dorință: să-și coasă singure iile! (Dana Lascu)