De profesie supravietuitoare

De profesie supravietuitoare

Medicul Monica Puscasu a ajuns in Finlanda intre viata si moarte. Acum salveaza vieti in trei spitale din Helsinki.

Monica Puscasu este ilustrarea vie a proverbului „Cand viata te stoarce ca pe-o lamaie, invata sa faci limonada”. A ajuns in Finlanda acum 16 ani, intr-o situatie dramatica: avea o tumoare intracraniana, care i-a fost operata in Helsinki.

Dupa interventii a facut complicatii si a trebuit sa fie tinuta cateva luni sub supraveghere. In prezent este medic la trei clinici, printre care spitalul care deserveste jumatate din Helsinki. Intre bolnava de 24 de ani fara prea multe sperante si doctorita de astazi este insa cale lunga.

„Mi se spunea ca nu e de munca nici pentru medicii finlandezi”

„Cand am venit, dupa operatie, era somajul in floare si era si regresie economica. In convalescenta, am invatat finlandeza, dar n-am putut gasi nimic. Maximum ce am gasit a fost in spital, cateva luni de serviciu fara plata. Primeam ajutorul de somaj pe timpul ala si dupa aceea gata, nu mi s-a mai oferit nimic de munca. Pe unde mergeam, mi se spunea ca nu e nimic de munca nici pentru medicii finlandezi, d-apoi pentru straini. A fost ingrozitor de greu”, spune Monica Puscasu.

Dupa multe usi care i s-au trantit in fata, in cele din urma a gasit una, care a fost la inceput  insa doar intredeschisa: „Am sustinut examen de admitere la facultate si am facut o noua facultate: Farmacia. Am si master si, din primul an de studentie, mi-am gasit de munca in farmacie, in cercetare. Intre timp s-a rezolvat si cu criza economica. A fost un „boom” economic, iar  acum este penurie de medici, de cadre medicale”.

Spune ca o parte din refuzurile de care a avut parte au fost cauzate si de tendinta finlandezilor de a-i respinge pe straini: „Finlandezul e foarte nationalist si foarte bine ca e asa. Multi nu cumpara decat produse facute in Finlanda: nu produse germane, belgiene. Criteriul nu este neaparat calitatea, ci originea. Stiu ca ei fac treaba foarte bine, ca au un control extrem de  strict al calitatii.”

„Practica un comunism perfect”

Cand in sfarsit a reusit sa se angajeze ca medic, Monica Puscasu a mai avut un soc: imaginea spitalelor din Finlanda a proiectat-o cativa ani inapoi in timp, in Romania comunista: „Schemele de tratament, de indreptare a bolnavului catre tratament erau ca pe timpul lui Ceausescu. Finlanda e o tara care practica un comunism perfect, cu toate ca e democratica. Cand am venit eu nu se platea absolut nimic  pe asigurari medicale, pentru niciun tratament, se platea o suma absolut minora pentru spitalizare. Sistemul era supersubventionat de la stat. Acum s-au mai schimbat lucrurile. Cea mai mare sursa de bani au ramas tot subventiile, dar o parte vin si de la Oficiul pentru Populatie, care strange banii din impozite. Acum, si ajutorul de somaj sau bursa studentilor sunt impozabile.”

Isi aminteste de o intamplare reprezentativa pentru mentalitatea finlandeza: „Aveam o colega in facultate care a primit mostenire de la bunica ei 5.000 de marci si a fost anuntata de Oficiu ca pentru lunile urmatoare nu va mai primi bursa pentru ca are din ce sa traiasca.” „Baiatul ma intreba ce este el”

Dupa 16 ani de poticniri si succese, cand o intrebi care este cea mai mare realizare in Finlanda, ea iti raspunde pe nerasuflate: „Copiii”. Si profesional? „Tot copiii”.

Are doi -  un baiat de 14 ani si o fetita de 4. Relatia cu tatal baiatului s-a incheiat de mult, dar a reusit sa depaseasca si hopul asta. „Baiatul ma intreba ce este el, pentru ca nu-si gasea identitatea. Pe urma s-a adaptat, stie ca maica-sa e romanca, a fost si in Romania. Nu i-au placut foarte multe, i-a placut ca avea multa lume in jurul lui si toata lumea il intreba ce face. Aici nu se intampla asa”.

Isi aminteste zambind de copilaria ei din Romania: „A fost feerica. Copiii mei nu vor trai asa ceva. Finlanda e frumoasa, e curata, e cinstita. Copiii mei n-or sa se urce in mar sa ia mere, dar ei au altele: fata face balet, baiatul joaca hochei”.

Ne puteți urmări și pe Google News