Orașul italian Benevento mai este cunoscut și sub denumirea de „Orașul vrăjitoarelor”. Acest renume datează din Secoul XIII perioada dominării longobarde și este valabil și în zilele noastre.

Povestea i se datorează unui farmacist din Benevento, Pietro Piperno, care a scris o carte intitulată „De beneventana Maga nuce” (Nucul magic din Benevento)”, devenită un act de seamă în istoria orașului.

La acea vreme existau mari dificultăți cu privire la convingerile religioase, între invadatorii longobarzi și localnici (creștini). Noii-veniți practicau ritualuri ciudate care li se păreau foarte stranii localnicilor. Unul dintre acestea avea loc în vecinătatea râului Sabato, unde câteva femei ţipau şi săreau în jurul unui nuc de care atârnau şerpi.

În anul 664 e.n., longobarzii au decis să accepte și ei creștinismul în Benevento, iar acest lucru a condus la sacrificarea nucului celebru „magic” din San Barbato. Ca atare, vrăjitoarele au dispărut fizic din capitala Lombardiei mici, dar legenda lor a devenit veşnică.

Aflat în prezent în al doilea eșalon fotbalistic din Italia, clubul Benevento a adoptat în 1953 un logo ciudat. Pe mijlocul stemei apărea un porc mistreț cu o panglică legată în jurul său, un simbol al orașului. În 1963, emblema a suferit unele modificări, dar porcul mistreț nu a fost înlăturat.

Deși nu se cunoaște motivul, în 1990, clubul a decis să renunțe la mistrețul de pe emblemă și l-a înlocuit cu un al simbol al orașului, poate cel mai important. Astfel, a apărut o vrăjitoare. Emblema a fost inspirată din legendele secolului al XIII-lea, în care erau menționate vrăjitoarelor din Benevento. De fapt, în secolul al VII-lea, în Benevento, au avut loc ritualuri păgâne, care erau considerate de creștinii locali drept vrăjitorii.

Pe la Benevento au evoluat și George Pușcaș (38 de meciuri, 8 goluri) și Alin Toșca (13 meciuri). (fotografii: facebook/BeneventoCalcioOfficial; 1000logos.net)