De la Gershkovich la Gadzhiev: Nouă jurnaliști închiși în Rusia

De la Gershkovich la Gadzhiev: Nouă jurnaliști închiși în Rusia Sursa foto: Pixabay

Arestarea reporterului Wall Street Journal, Evan Gershkovich, luna trecută, a scos la lumină realitatea crudă a libertății presei din Rusia, care devine rapid unul dintre cele mai periculoase locuri din lume pentru jurnalişti.

În prezent, 22 de jurnalişti sunt închişi în Rusia pentru munca lor, potrivit datelor organizaţiei internaţionale pentru libertatea presei Reporters Without Borders (RSF), cea mai mare cifră de când grupul a început să colecteze date. Și numărul jurnaliștilor închiși este de așteptat să crească pe măsură ce Rusia înăsprește legile draconice de cenzură în timpul războiului.

Noi rapoarte despre jurnaliști reținuți pentru munca lor apar aproape săptămânal. În timp ce mulți dintre reporterii și editorii încarcerați sunt din orașe regionale din Rusia și au primit puțină atenție mass-media asupra cazurilor lor, alții precum Gershkovich sunt bine cunoscuți. The Moscow Times scrie despre poveștile a nouă jurnaliști de limbă rusă care sunt în prezent închiși pentru că și-au meseria treaba:

Maria Ponomarenko

Jurnalista și activista siberiană Maria Ponomarenko a fost condamnată la șase ani de închisoare în februarie pentru încălcarea legilor Rusiei privind cenzura în timpul războiului. Ponomarenko, care lucra pentru postul independent de știri RusNews, a fost arestat în aprilie anul trecut pentru publicarea informațiilor despre bombardarea unui teatru din orașul-port ucrainean Mariupol, acum ocupat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procurorii ceruseră inițial o pedeapsă de nouă ani de închisoare. „Ce se întâmplă în țara noastră? Dacă există un război, numiți războiul după numele său propriu”, a spus Ponomarenko, în vârstă de 45 de ani, în timpul procesului ei. „Este suficient să deschid Constituția și să o citesc pentru a-mi dovedi nevinovăția”. Ponomarenko a spus că a fost abuzată fizic și a fost supusă unui tratament psihiatric forțat în timpul închisorii.

Abdulmumin Gadzhiev 

Editorul revistei Chernovik, o publicație independentă de top din republica Daghestan din Caucazul de Nord, Abdulmumin Gadzhiev a fost arestat în iunie 2019 sub acuzația de participare și finanțare a unei organizații teroriste. El continuă să fie judecat. Autoritățile ruse susțin că Gadzhiev, în vârstă de 38 de ani, a contribuit la strângerea de fonduri pentru gruparea militantă islamică ISIS la ordinul predicatorului islamic Abu Umar Sasitlinsky și a deghizat activitățile sale în lucrări caritabile. El neagă acuzațiile împotriva lui. Procurorii au susținut că unele dintre articolele lui Gadzhiev sunt dovezi ale implicării sale în activități teroriste, dar experții independenți nu au putut găsi nimic.

Evan Gershkovich

Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, în vârstă de 31 de ani, a fost arestat luna trecută în timp ce lucra la un articol în orașul Ekaterinburg din Munții Urali. Oficialii ruși susțin că Gershkovich, un reporter acreditat din Moscova, a încercat să obțină informații clasificate de apărare pentru guvernul SUA. Cu toate acestea, nicio dovadă care să susțină aceste acuzații nu a fost făcută publică. El este primul reporter american acuzat de spionaj în Rusia de la sfârșitul Războiului Rece. Wall Street Journal, oficialii americani și însuși Gershkovich au respins cu toții acuzațiile de spionaj ale Rusiei. Gershkovich se află în prezent în arest preventiv la renumita închisoare Lefortovo din Moscova, iar cazul său a atras atenția presei din întreaga lume.

Alexander Valov 

Fondator și redactor-șef al publicației de știri BlogSochi, Alexandr Valov a fost condamnat pentru extorcare la șase ani de închisoare în decembrie 2018. Procurorii au susținut că Valov a încercat să stocheze 300.000 de ruble (3.670 de dolari) de la deputatul Dumei de Stat Yuri Napso în schimbul ștergerii materialelor despre el de pe site-ul BlogSochi.

Valov, în vârstă de 38 de ani, a pledat nevinovat la procesul său, spunând că acuzațiile împotriva lui au fost motivate politic și sunt legate de activitatea sa jurnalistică și de criticile vocale față de gestionarea de către guvernul local a Cupei Mondiale din 2018 de la Soci.

„Am fost închis din cauza acestui campionat, astfel încât să nu pot vorbi cu jurnaliştii [despre el]”, a scris mai târziu Valov în timp ce era în închisoare.

Mikhail Afanasyev 

Un jurnalist premiat și tată a cinci copii, Mihail Afanasyev a fost arestat în aprilie anul trecut sub acuzația de răspândire a „falsuri” despre forțele armate ale Rusiei. Afanasyev, redactorul-șef al Novy Fokus, un serviciu independent de știri online din republica siberiană Khakasia, riscă până la opt ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Acuzațiile împotriva lui Afanasyev, în vârstă de 47 de ani, se bazează pe un articol pe care l-a publicat despre soldații ruși care au refuzat să lupte în Ucraina după ce au aflat că o unitate militară a fost distrusă în primele ore ale invaziei Rusiei. Procuratura a susținut că articolul lui Afanasyev conținea informații false despre armată, inclusiv un număr incorect de victime rusești în Ucraina.

Ivan Safronov

Reporter al apărării la mai multe ziare ruse de top, care mai târziu a lucrat pentru agenția spațială de stat Roscosmos, Ivan Safronov a fost condamnat pentru trădare în septembrie și condamnat la 22 de ani de închisoare. Autoritățile l-au acuzat pe Safronov, în vârstă de 32 de ani, că a colectat informații secrete despre armata rusă și le-a transmis spionilor pentru Cehia.

Susținătorii lui Safronov cred că cazul împotriva lui este o răzbunare pentru munca sa jurnalistică - în special pentru reportajele sale despre tranzacțiile cu armele rusești. Jurnalistul, de asemenea, a respins toate acuzațiile împotriva lui. „După condamnarea sa, Ivan a fost trimis la o închisoare din regiunea Krasnoyarsk din Siberia. Recent, într-una dintre scrisorile sale, el a vorbit despre cât de puțini dintre colegii săi deținuți au o pedeapsă atât de lungă decât a lui - doar ucigași și unii recidiviști”, a scris partenerul lui Safronov, Ksenia Mironova, într-un articol recent pentru The Moscow Times.

Sergei Mikhailov 

Serghei Mihailov, co-fondatorul și redactorul șef al Listok, o instituție independentă din republica Altai din sudul Siberiei, se află în custodia poliției din aprilie anul trecut. Mihailov, în vârstă de 46 de ani, riscă până la 10 ani de închisoare pentru încălcarea legilor Rusiei privind cenzura în timpul războiului, cu rapoarte despre uciderea civililor din Rusia în suburbia Bucha din Kiev și bombardarea unei maternități și a unui teatru de teatru din orașul-port ucrainean Mariupol. Procurorii au susținut că articolele, pe care Mihailov le-a publicat pe canalul Telegram al lui Listok, au echivalat cu „diseminarea publică a informațiilor false” despre armata rusă.

Vladislav Esipenko 

Un jurnalist ucrainean din Crimeea anexată Rusiei, Vladislav Esipenko a fost condamnat anul trecut la șase ani de închisoare din Rusia. Esipenko, în vârstă de 54 de ani, a fost arestat în martie 2021 în capitala Crimeei, Simferopol, la o adunare care comemora ziua de naștere a poetului ucrainean Taras Shevchenko și acuzat că a colaborat cu serviciile secrete ucrainene.

Jurnalistul, un cetățean dublu rus și ucrainean, care a lucrat ca reporter independent pentru divizia locală a Radio Free Europe/Radio Liberty, finanțat de SUA, a fost ulterior acuzat de fabricarea și deținerea ilegală de explozibili. Esipenko a spus că a fost forțat să pledeze vinovat de autoritățile închisorii, care l-au supus în mod repetat torturii cu șocuri electrice.

Dmitri Gromovoi

Dmitri Gromovoi, în vârstă de 39 de ani, a fost arestat sub acuzația de trafic droguri în iulie 2020, în orașul industrial Chelyabinsk din Munții Urali din Rusia. La momentul arestării sale, Gromovoi scria despre legăturile dintre ofițerii locali de narcotice și vânzările online de droguri. Procurorii au susținut că însuși Gromovoi era implicat în vânzarea de droguri ilegale și căuia să-și extindă activitățile.

Poliția a susținut că a găsit substanțe ilegale aparținând jurnalistului în apartamentul său, dar avocatul său a spus că drogurile au fost plantate, iar testele au confirmat ulterior că nu există nicio urmă de ADN-ul lui Gromovoi pe substanțele ilegale. Gromovoi rămâne în arest preventiv, în ciuda faptului că Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a declarat detenția ilegală la începutul acestui an. Dacă va fi găsit vinovat, jurnalistul ar putea fi condamnat până la șapte ani și jumătate de închisoare.