Editura Predania oferă tuturor părinților interesați de educația creștină a copiilor lor un nou volum, semnat de Ivona Boitan: „De la Crăiasa Zăpezii la Soarele Dreptății. O lectură creștină a Basmelor lui Hans Christian Andersen”.
Andersen - un nume cu ecouri puternice în sufletele copiilor mai mari sau mai mici de pretutindeni, nelipsită călăuză în călătoriile de început ale tuturor, de pe tărâmul poveștilor ascultate sau citite. Un nume despre care nu ne imaginăm că ar mai fi multe de aflat. Și totuși...
În această originală lucrare, autoarea încearcă să arate valența adâncă, autentică, de scriitor creștin a lui Hans Christian Andersen. Toată lumea îi recunoaște calitatea de scriitor de povești culte, originale, cu imaginație și umor, dar până acum nimeni nu i-a pus amprentă de scriitor creștin.
„În primul capitol am prezentat pe scurt biografia lui Andersen, felul în care și-a trăit viața și mai ales gândurile din jurnal, care ni-l arată pe un om prins într-un continuu dialog cu Dumnezeu, un om care-L avea pe Dumnezeu drept reper, ghid și prieten.
În al doilea capitol am analizat o serie de povești, cele mai multe necunoscute publicului român, și am căutat să identific temele creștine precum moartea, viața de apoi, raiul, iadul, pronia cerească sau chiar persoana Mântuitorului Hristos cu cele două firi ale Sale.
În capitolul al treilea am analizat aceste teme din perspectiva învățăturii de credință ortodoxă, pentru a demonstra faptul că Andersen a fost cu adevărat un propovăduitor prin povești."
Autoarea scoate la iveala așadar personalitatea unică a lui Hans Christian Andersen și surprinde dimensiunea creștină a viziunii întrupate în nemuritoarele sale povești. Pe unele dintre ele cititorul român le cunoaște prea bine, despre altele va afla prin intermediul acestei cărți, dorindu-și cu siguranță să le citească, să le cunoască, să și le însușească în această nouă cheie de interpretare.
Apreciez în mod deosebit dezinvoltura autoarei de a reliefa cu multă sensibilitate și cu acuratețe aspecte relevante referitoare la reperele creștine din poveștile lui Hans Christian Andersen. Mai ales în contextul actual, când constatăm cum tăvălugul ideologic alienează profund candoarea copilăriei, specificitatea modului curat și profund de a fi din universul ei, este de mare importanță redescoperirea și mărturisirea frumuseții poveștilor.
Există în fiecare poveste un rost profund care nu se experiază într-o formulare abstractă și sistematică.
Autoarea evidențiază personalitatea lui Hans Christian Andersen și surprinde dimensiunea creștină a viziunii întrupate în nemuritoarele sale povești.