Lungul drum de 1.116 zile al lui Crin, de la coautorul loviturii de stat la apărătorul Justiţiei
- Laura Ciobanu
- 26 februarie 2014, 10:56
Din dorinţa de a câştiga prezidenţialele, Crin Antonescu şi-a schimbat radical imaginea într-un an şi jumătate.
Crin Antonescu îşi pregăteşte o ascensiune în forţă la Cotroceni bazându-se pe voturile anti-USD, inclusiv pe cele ale electoratului lui Traian Băsescu. Rămâne de văzut dacă publicul preşedintelui, sensibil la mesajul anticorupţie, va accepta transformarea liderului PNL din co-autor la lovitura de stat din vara lui 2012 în apărătorul Justiţiei de abuzurile PSD.
- USL s-a rupt! PNL a decis ieșirea de la guvernare. Antonescu: „Să nu prelungim festivalul de ipocrizie”
Demolatorul statului de drept Tentativa de demitere a lui Traian Băsescu în vara lui 2012 a fost în beneficiul lui Crin Antonescu, care, ca prezidenţiabil al USL, avea şansa de a ajunge la Cotroceni cu doi ani mai devreme. Atunci, Antonescu şi PNL au fost coautori a o serie de măsuri prin care USL îşi asigura pârghiile necesare: schimbarea intempestivă a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, dar şi a Avocatului Poporului, care putea contesta ordonanţele de guvern, modificarea legii referendumului prin OUG şi ciuntirea atribuţiilor CCR. Când oficiali europeni au atras atenţia că statul de drept este în pericol, Antonescu i-a atacat cu o agresivitate pe care cancelariile occidentale şi-o reamintesc şi acum. A culminat cu declaraţia conform căreia se teme, la alegerile prezidenţiale, numai de Departamentul de Stat al SUA. Până în toamna anului trecut, preşedintele PNL avea, de altfel, o problemă cu procurorii. "Cea mai mare parte din activitatea DNA pare să fie dedicata doar PNL", se plângea el pe 25 august 2013. Schimbarea pare să se fi declanşat după ce, pe 4 iulie anul trecut, conform relatărilor presei, Antonescu a fost tratat cu vizibilă răceală la ceremonia ţinută la Ambasada SUA. După o vizită în State, tot în vară, liderul PNL a schimbat radical discursul. Primul semnal a venit pe 4 octombrie 2013, când preşedintele PNL a intervenit public în scandalul schimbării lui Lucian Papici din fruntea secţiei I a DNA. "Oricine încearcă să intimideze, influenţeze sau controleze procurori sau instanţe va avea în mine un adversar", l-a avertizat el pe Victor Ponta. În aceeaşi lună, lansa primul semnal către votanţii preşedintelui, sensibili la subiectul anticorupţie, declarând că îl interesează electoratul lui Traian Băsescu. "Marţea neagră", 10 decembrie 2013, a fost un nou pri lej bine exploatat de şeful PNL, care s-a opus superimunităţii acordate aleşilor prin modificarea Codului Penal şi a blocat temporar o lege a graţierii "cu dedicaţie". De altfel, PNL şi-a orchestrat ieşirea de la guvernare clamând, în ultimele zile, că PSD vrea rămână singur la putere şi să treacă legea graţierii.
- Crin Antonescu: Preferăm să ne RETRAGEM de la guvernare. De două săptămâni premierul NU a agreat propunerea cu Iohannis
Fapta bate vorba Noua imagine de justiţiar a liderului PNL scârţâie însă, pe ici pe colo. Săptămâna trecută PNL a votat pentru ridicarea imunităţii deputatului PSD Vlad Cosma, acuzat de trafic de influenţă, dar Varujan Vosganian (PNL), acuzat de subminarea economiei naţionale, este în continuare senator. Toamna trecută - în plină operaţiune de rebranding - Antonescu l-a trimis la Parlamentul European pe Ovidiu Silaghi, cercetat de DNA pentru trafic de influenţă. În plus, ca preşedinte al Comisiei Constituante, a elaborat un proiect care scotea parlamentarii de sub incidenţa ÎCCJ, trimiţându-i la parchetele obişnuite. Şi nu trebuie uitat că acum două săptămâni Parlamentul a votat o iniţiativă a PNL privind abrogarea articolului 276 din Codul Penal, care sancţiona atacurile la adresa Justiţiei. Misiunea liderului PNL de a se reinventa în mod credibil în opoziţie se anunţă aşadar una nu imposibilă, dar în mod clar dificilă. CITIȚI ȘI:
- Sondaj CSCI: Crin Antonescu, principalul VINOVAT pentru ruperea USL
- Crin Antonescu: ”L-am căutat pe Ponta pentru a vedea dacă e cazul să ne întâlnim. Nu mi-a răspuns la telefon”
- Crin Antonescu: "Marți fie vom avea un guvern USL, fie o cârpeală"
"România nu trebuie să se comporte ca o colonie a UE. (...) Mă tem de Departamentul de Stat al SUA (la prezidenţiale - n.r.)." CRIN ANTONESCU, preşedinte interimar al României, august 2012 "Crin Antonescu a subliniat decizia fermă a PNL de a sancţiona orice derapaj care ar putea pune în pericol statul de drept" PNL, comunicat după întâlnirea Antonescu- Butcher, 20 februarie 2014