De frica americanilor, Kim Jong-un s-a răzgândit. Liderul de la Phenian are alte planuri cu Coreea de Sud

De frica americanilor, Kim Jong-un s-a răzgândit.  Liderul de la Phenian are alte planuri cu  Coreea de Sud

RAI NEWS (Italia). Kim Jong-un a suspendat planurile pentru o acțiune militară împotriva Coreei de Sud. În ultimele săptămâni, Phenianul a emis o serie de condamnări publice împotriva Seulului pentru pliantele anti-nord pe care dezertorii le trimit peste graniță, de obicei agățate de baloane sau în interiorul sticlelor plutitoare.

Amenințările au fost urmate rapid de fapte. Săptămâna trecută, Biroul de Legătură Intercoreean a fost aruncat în aer, iar zona demilitarizată a fost imediat populată de soldați. În weekend, Phenianul a anunțat restabilirea difuzoarelor la frontieră și trimiterea a 12 milioane de pliante de propagandă peste graniță.

Acum, însă, Coreea de Nord pare să facă un pas înapoi. Agenția de Stat KCNA a relatat despre o întâlnire a Comisiei Militare Centrale, prezidată de Kim Jong-un, care "suspendă planurile de acțiune militară împotriva Coreei de Sud".

Liderul nord-coreean, în ultimul timp "absent" de pe scena mondială, a apărut într-o videoconferință și, după "ce a făcut bilanțul situației, a decis să suspende planurile militare". Ba mai mult, potrivit agenției de presă publice, trupele din Coreea de Nord ar desface deja difuzoarele reinstalate recent în zona demilitarizată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Analiștii susțin că Coreea de Nord, după săptămâni întregi de creștere deliberată a tensiunilor, ar putea acum să ia distanță și pentru a preveni represaliile pe scară largă din partea forțelor armate sud-coreene și americane. Yoh Sang-key, purtător de cuvânt la Ministerul Unificării din Coreea de Sud, a declarat că Seulul "revizuiește cu atenție" noua decizie a Coreei de Nord.

Noile decizii luate de Phenian sugerează că nu vor fi lansate pliante de propagandă peste graniță pe 25 iunie, la aniversarea a 70 de ani de la Războiul din Coreea, care a avut loc în Peninsula Coreeană din 1950 până în 1953. Războiul s-a încheiat cu armistițiul de la Panmunjom care, deși nu a ajuns niciodată la un acord de pace real, a stabilizat situația și a confirmat divizarea peninsulei.

Joi, pe ambele țărmuri ale celei mai înarmate granițe din lume, ceremonii solemne vor comemora izbucnirea unui conflict care a ucis și rănit milioane de oameni, lăsând o mare parte din peninsula coreeană între dărâmături și care, din punct de vedere tehnic, continuă încă. Va fi o aniversare amară pentru președintele sud-coreean Moon Jae-in, care sperase că activitatea diplomatică din ultimii doi ani ar fi putut schimba radical relațiile dintre cele două țări.

Însă, Coreea de Nord a inversat cursul în ultimele zile într-un val de furie simbolică, după care a schimbat din nou cărțile jocului. Desigur, pașii recenți din Nord sunt urmați de luni întregi de frustrare datorită reticenței liderilor de la Seul de a contesta sancțiunile americane privind programul său de arme nucleare și de a relua planurile economice intercoreene.

"Coreea de Sud nu are multe opțiuni", explică Nam Sung-wook, profesor la Universitatea din Coreea de Sud: "Suntem aceiași coreeni, dar și dușmani (de război). Realizarea reconcilierii și a cooperării dintre cele două Corei nu este atât de ușoară pe cât credeți". Lui Moon, fiu de refugiați de război nord-coreeni, care predică faptul că Sudul ar trebui să conducă eforturile internaționale pentru a înfrunta Nordul, i-a fost acreditată coordonarea unei presiuni diplomatice pentru rezolvarea unei situații nucleare blocate.