De ce vrea Alexandr Stoianoglo să fie președinte. O radiografie a candidatului „victimă”

Alexandr Stoianoglo/Sursa foto: procuror.magistrat.md

Astăzi îl cunoaștem pe ex-Procurorul General și proaspăt candidat la alegerile prezidențiale din R. Moldova, Alexandr Stoianoglo, o „victimă” a sistemului, a intereselor politice și a grupărilor de criminalitate organizată.

Victimă a propriului sistem

Mulți dintre cei care îl cunosc îndeaproape susțin că „Sașa” este om de cuvânt și un bun profesionist în domeniul justiției. Puțini știu că Stoianoglo a făcut tot ce a putut să îl prindă pe Vladimir Plahotniuc.

Nu a reușit. Deși s-a străduit cât de mult a putut. În strădania sa, candidatul s-a întâlnit cu Veaceslav Platon de mai multe ori, inclusiv în biroul său din cadrul Procuraturii Generale.

În aceste discuții, Procurorul General Stoianoglo a avut ocazia să înțeleagă că Platon nu este vinovat în dosarul privind furtul miliardului.

Și nu pentru că ei ar fi prieteni, ci pentru că, potrivit probelor existente, toate companiile atribuite lui Platon ar fi fost gestionate de cuplul Ilan Șor -– Vladimir Plahotniuc, spune procurorul.

1. Una dintre întâlnirile lui Alexandr Stoianoglo cu Veaceslav Platon

Astfel, Platon este, pentru Stoianoglo, un cetățean onest, împotriva căruia nu există probe și care trebuia eliberat. Și l-a eliberat, ghinionul face însă ca Platon să profite la maximum de cadoul eliberării pentru a-și desăvârși schemele financiare.

Odată cu Platon, fostul procuror general a eliberat și alte persoane care, întâmplător, doar aveau conexiuni cu Platon, precum Vitalie Burlacu și Irina Baglai, condamnați pentru încercarea de a corupe deputați din coaliția pro-europeană. Tot procurorul Stoianoglo a eliberat-o și pe Olga Pungă, fosta șefă de direcție de la Moldindconbank, condamnată pentru escrocherie în beneficiul lui Platon.

Acțiunile lui Stoianoglo au ajuns în atenția procuraturii, care a finalizat urmărirea penală în 2022, prin care fostul procuror general este învinuit pentru trei capete de acuzare, respectiv:

De ce candidează, totuși, Stoianoglo

Este întâmplător faptul că, pe vremea când se socoteau deputați, Stoianoglo, Cheptene și Platon au votat împotriva inițiativei majorității parlamentare privind lichidarea instanțelor judecătorești specializate în examinarea litigiilor economice și interesul urmărit nu a fost protejarea cartelului format…

Pur întâmplătoare a fost și tergiversarea dosarului denumit generic „Kuliok” de către Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, în care Igor Dodon este surprins când primește o sacoșă cu bani de la Vladimir Plahotniuc.

Deși afirmația lui Dodon privind șpaga oferită de oligarh a fost „dați-i lui Costea, el luni trebuie să dea salariile”, procurorul de buzunar al lui Dodon afirma, cu indolență, că înregistrarea video este trucată sau că banii dați nu ar fi în realitate bani.

Dar Alexandr Stoianoglo nu candidează pentru că vrea să scape moldovenii de bandiți. Nu candidează pentru că are vreun proiect politic pentru Republica Moldova și pentru că îi este limpede cum să îi ducă pe toți „la mai bine”.

Stoianoglo are și cetățenie română

De altfel, Stoianoglo nici nu este pro-rus, așa cum nu este nici anti-european sau pro-moldovean - recent a fost descoperit că ex-Procurorul General are și cetățenia română, aspect pe care Stoianoglo l-a ascuns de „drugii” săi de la Kremlin. El are afaceri în România și Bulgaria, nu doar în Federația Rusă, cei mai mulți chiar recomandă serviciile de înfrumusețare oferite de firmele prezidențiabilului.

„Candidatul lor” și-a acceptat destinul, pricepe sistemul, cunoaște bine legăturile dintre taberele infracționale și a trecut prin cazuri grele în cariera sa de procuror. Plus că, din punct de vedere profesional, ar fi îndreptățit să aspire la ceva mai mult decât procuror general al Republicii Moldova. Și aceasta ar putea fi o oportunitate și pentru moldoveni, de a-l pune pe Stoianoglo să decidă viitorul R. Moldova.

Stoianoglo se prezintă ca un procuror învins de infractori, convins că este victima Reginei, Maia Sandu, a lui Viorel Morari&CO, a lui Cristian Rizea, a Marianei Rață și Olgăi Bondarciuc, dar și a statului paralel, a masonilor și a extratereștrilor. Desigur, acesta afirmă că este și victima serviciilor ucrainene, Kievul fiind cel care i-a instrumentat de fapt dosarul care l-a împins pe scările Procuraturii Generale și l-a adus în „abisul politic” din care crede că poate ieși miraculos ca președinte. Alexandr Stoianoglo vrea răzbunare. Și cum dușmanul dușmanului îi este prieten, cel mai bun prieten al său a devenit Moscova.

Victimă a partidului Roșu

Opinia analiștilor politici este aceea că potențialul ca Stoianoglo (a se citi Dodon) să schimbe ceva în R. Moldova este la fel de real ca posibilitatea ca Șor să apară „de mână” cu Putin.

La întrebarea dacă Stoianoglo chiar poate să schimbe o țară (așa cum a schimbat și sistemul în fruntea căruia a fost) poate răspunde doar păpușarul său - Igor Dodon, cel care, la ordinul Moscovei, l-a propus pe Stoianoglo să fie președinte din partea celui mai puternic partid de opoziție.

Ironia face însă ca Igor Dodon să nu îl considere pe „Sașa” un posibil președinte al Republicii Moldova. Ironia și mai mare este că nici Stoianoglo, nu îl consideră pe Dodon un susținător „real”, procurorul declarând în cercuri restrânse că fostul președinte și-a urmărit propriile interese și nu un sprijin onest.

Astfel că suita Dodon - Stoianoglo aduce mai mult a căsătorie forțată sau a soliancă rece.

Cunoscând faptul că Ilan Șor urmărește obținerea de date compromițătoare despre Stoianoglo și Dodon, prin care să îi discrediteze pe cei doi în cercurile Kremlinului și să le limiteze libertatea de manevră, Dodon a fost nevoit să împingă masiv candidatura lui Stoianoglo în atenția societății moldovene pentru a căpăta tracțiune.

Alexandr Stoianoglo și Igor Dodon. Sursa foto: Facebook/Igor Dodon

O păpușă de paie pentru Dodon, vândută la Moscova pe 3 copeici

Radiografia lui Dodon asupra lui Stoianoglo arată că, în primul rând, acesta este altceva decât „moldovan”, că nu simte și nu gândește moldovenește. Altfel spus, pentru Dodon, un găgăuz bănuit în dosare de corupție și fără tracțiune politică națională nu are cum să ajungă președintele unei țări.

Unde a greșit Stoianoglo? Probabil în momentul în care a crezut că poate fi mai mult decât o păpușă de paie pentru Dodon, vândută la Moscova pe 3 copeici, în speranța că poate reaprinde „focul dragostei” stins de către curatorii ruși.

Practic, Stoianoglo a fost împins să candideze pentru contrast, acesta fiind tertipul politic prin care Dodon credea că poate demonstra Moscovei că doar el trebuie să rămână relevant pentru Kremlin și să nu fie „ejectat” din politica moldavă.

Experiența politică i-a spus lui Dodon că nu poate numi un candidat precum Stoianoglo fără să aibă controlul asupra acestuia. Ce nu știe „Sașa” însă este că președintele PSRM a adunat dovezi compromițătoare despre acesta în speranța că își poate convinge prietenii moscoviți că el este mișcarea corectă, pe când rocada „Stoianoglo” poate aduce sfârșitul jocului pentru ruși, iar pentru el, „moartea regelui”.

Stoianoglo vs. Dodon

Cu toate acestea, Stoianoglo are propria pârghie de control asupra lui Dodon, cunoscând toate ordinele date de „socialistul-șef” și toți banii primiți de la Dmitri Kozak pentru a ține R. Moldova în șah. Tocmai de asta, exercițiul electoral din R. Moldova este ultimul joc al politicienilor în ritmuri de „kalinka”, un joc al nebunilor și pionilor.

Interesant este că sloganul pe care Dodon i l-a impus lui Stoianoglo în campanie, „Dreptate pentru toți”, a fost ales tocmai pentru a-i aminti permanent fostului procuror general că „socialistul-șef” are toate probele. Pura coincidență face ca și Natalia Morari, partenera lui Platon, să îl promoveze vehement pe Stoianoglo în calitate de „candidatul perfect” al opoziției (cu toate că și ea își aștepta Tura).

Apogeul ironiei face ca sloganul campaniei lui Stoianoglo – „Dreptate pentru toți”, este lansat tocmai de foști sau „viitori” președinți care au deschise dosare penale pe nume propriu. Sau poate este un semnal pentru oligarhi moldoveni (Plahotniuc, Platon, Șor) că „omul legii” se va ocupa în special de dosarele, așa zis „politice” care i-a făcut să fugă din țară și i-au vopsit drept „victime ale sistemului”.

Dodon face campanie electorală paralelă

La întâlnirile cu electoratul însă, Stoianoglo ar trebui să își pună întrebarea „oare de ce Dodon continuă să își facă o campanie electorală paralelă?”.

Din declarațiile votanților, în cadrul întrunirilor pe care Dodon le face „independent” cu cetățenii, acesta doar îl amintește pe Stoianoglo, mesajele sale fiind în principal de atac la adresa Maiei Sandu. La rândul său, „Sașa” evită să meargă alături de Dodon la întâlnirile cu electoratul, pentru a nu fi martor la cum fostul președinte „acaparează microfonul”.

Pentru că nimic din activitatea sa profesională nu-l recomandă, pentru că motivația sa nu este binele cetățenilor moldoveni, pentru că sunt prea multe coincidențe care îl leagă de infractori pe care i-a eliberat, pentru că nici măcar partidul care îl susține său nu crede că fostul procuror general poate fi mai mult de atât, Alexandr Stoianoglo „vrea să fie președintele Republicii Moldova”.