De ce voia Sever Muresan sa omoare un bancher elvetian

De ce voia Sever Muresan sa omoare un bancher elvetian

Arestarea lui Sever Muresan la solicitarea autoritatilor franceze are la baza o afacere din anul 1995, care vizeaza o firma din Cluj-Napoca.

Printre acuzatiile aduse fostului presedinte al Bancii Dacia Felix este si aceea ca ar fi comandat asasinarea bancherului elvetian Rolf P. Gehrig, in iulie 2005.

Informatia a fost confirmata de procurorul Catalin Popescu, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti. Avocatul lui Sever Muresan, Gheorghe Diaconescu, a declarat ca la mijloc este vorba despre o inscenare si ca cel caruia ii reprezinta interesele nu poate fi acuzat ca a planuit asasinarea lui Gehrig, deoarece „nu mai iesise din Romania din anul 2001”.

Legatura Muresan-Gehrig

Ne puteți urmări și pe Google News

Totul a pornit in anul 1995. Ce s-a intamplat atunci? O firma clujeana a facut un contract de finantare de cinci milioane de dolari cu un fond de investitii imobiliare elvetian, banii urmand a fi obtinuti de la Banca Dacia Felix. Afacerea a fost incheiata fara probleme, mai ales ca unul dintre actionarii firmei clujene AAM Romania International era Sever Muresan, care avea, in acelasi timp, si calitatea de presedinte al Bancii Dacia Felix si pe cea de reprezentant al fondului elvetian de investitii Diskont&Effekten AG Zurich.

Conform contractului datat 31 martie 1995, AAM Romania International a acordat garantii imobiliare in favoarea fondului elvetian. Din partea Diskount&Effekten, pe document apare semnatura bancherului Rolf P. Gehrig. Procurorii care au investigat traseul finantarilor au descoperit ca, pe 31 martie 1995, Dacia Felix a virat 6 milioane de dolari in conturile elvetienilor urmand sa recupereze 6,4 milioane de dolari, in termen de un an.

In aceeasi zi, 5 milioane de dolari au intrat in conturile firmei clujene, restul banilor ajungand in alte conturi, inclusiv in cel personal al lui Sever Muresan. Din toti acesti bani, Banca Dacia Felix a reusit sa recupereze doar 387.500 dolari.

Datorie cesionata

La noua ani de la tranzactie, firma AAM International Romania nu si-a onorat obligatiile financiare fata de Diskont&Effekten, motiv pentru care bancherul Rolf P. Gehrig a inceput demersurile de recuperare a banilor. Pentru ca notificarile si somatiile s-au dovedit inutile, elvetianul a cesionat creanta, care ajunsese la sapte milioane de dolari, unei firme din Bacau, Vicky Imob, reprezentata de Adrian Abu Akil.

Supararea cea mai mare a lui Sever Muresan a venit de la faptul ca Vicky Imob a cerut Judecatoriei Cluj-Napoca sa aprobe vanzarea la licitatie publica a bunurilor societatii AAM International. Cum la nici unul dintre termenele de vanzare nu s-a prezentat niciun cumparator, bunurile firmei clujene au intrat in proprietatea firmei din Bacau. Si astazi, situatia creditului nereturnat de AAM International este incerta. Firma AAM International era, pana in acel moment, unul dintre cei mai mari producatori de masini pentru imbuteliat bauturi, bere, sucuri, vin si ulei.