De ce trebuie să ții cont atunci când ții post

De ce trebuie să ții cont atunci când ții post

Postul curăță sufletul, dar vă poate afecta grav sănătatea dacă nu țineți cont de câteva principii simple, în mod special în cazul celor care au boli grave sau cronice, spun specialiștii. „Dacă e ținut cu strictețe, favorizează, declanșează sau complică evoluția diferitelor stări patologice.

 Uzuale sunt stările lipotimice și spasmofiliile apărute după o perioadă de restricție alimentară severă, eventual asociate anumitor stări fiziologice”, a explicat conf. univ. dr.Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe.

Mai bine mergeți la nutriționist

El subliniază faptul că postul trebuie să țină cont de: vârsta persoanei, activitate fizică pe care o depune, statusul fiziologic și afecțiunile preexistente. „Trebuie consultat și un nutriționist, astfel încât să nu ajungeți la spital”, spune Tudor Ciuhodaru.

Un regim echilibrat va include proteine vegetale (soia, cartofi, cereale integrale), fructe (pentru aportul de glucide), lipide (uleiuri și margarine vegetale, nuci, semințe), dar și vitamine (în principal din fructele și legumele proaspete). Postul trebuie, de asemenea, „adaptat caloric la necesităților organismului – la efort fizic intens sau sarcină, spre exemplu - dar să nu le depășească prin exces de alimente bogate în calorii (gen ciocolată, dulceață, nuci, fasole)”, adaugă medicul.

Cel mai important, însă, este ca regimul de post să țină cont de „afecțiunile asociate metabolice (precum diabetul, spre exemplu) sau neuropsihice (precum nevrozele sau depresiile), să fie ținut cu respectarea orarului de masă pentru evitarea hipoglicemiilor”, conchide Ciuhodaru.