De ce sunt cinci săptămâni între Paștele Catolic și cel Ortodox?

De ce sunt cinci săptămâni între Paștele Catolic și cel Ortodox?

Romano-catolicii și protestanții prăznuiesc Paștele duminica aceasta. Ortodocșii și greco-catolicii, abia pe 1 mai. Această diferență de cinci săptămâni, cea mai mare posibilă între cele două sărbători, își are cauza în dificultatea oamenilor de a-și adapta calendarele la timpul cosmic și de a-și armoniza în același timp orgoliile.

„Paște” provine din ebraicul „pesah”, care înseamnă „scăpare”, „trecere”, și era sărbătoarea iudeilor ce amintea de Fuga din Egipt, sub conducerea lui Moise, trecerea minunată a Mării Roșii și scăparea din robia Faraonului. Paștele evreiesc era prăznuit în ziua de 14 a lunii Nissan, adică în ultima zi înainte de luna plină de după echinocțiul de primăvară.

După moartea lui Hristos pe 14 Nissan și Învierea Sa pe 16 Nissan, creștinii au început să-și sărbătorească propriul Paște. Cum nu reușeau să se înțeleagă asupra unei date comune, Sinodul de la Niceea din 325 stabilește că Paștele va fi prăznuit în prima duminică de după luna plină, de după echinocțiul de primăvară.

Papa Grigorie al XIII-lea instituie în 1582 o îndreptare a calendarului adoptat în timpul lui Iulius Cezar, al cărui an era mai lung decât anul astronomic, înregistrând o „întârziere” de o zi la fiecare 128 de ani. Și în ceea ce privește fazele lunii, care serveau la stabilirea Paștelui, calendarul iulian dădea o eroare de o zi la 310 ani. Or, prin reforma gregoriană, s-a stabilit ca data de 5 octombrie 1582 să devină 15 octombrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă calendarul gregorian a operat doar în spațiul catolic, astfel că, din 1583, Răsăritul și Apusul au mai serbat Paștile împreună doar întâmplător. În 1924 la Constantinopole s-a decis ca toate Bisericile ortodoxe să adopte calendarul gregorian. Însă nu toate se conformează. Printre cele care rămân la vechiul calendar, Moscova, Ierusalimul sau Serbia. Pentru a menține unitatea ortodoxă, din 1927 se hotărăște ca și Bisericile care adoptaseră calendarul gregorian, să prăznuiască Paștele după calendarul vechi.

În ceea ce-i privește pe greco-catolici, aceștia respectă recomandarea Papei de a serba Paștele împreună cu creștinii ortodocși din țările lor.