De ce simțim nevoia de a fuma? Un specialist explică procesele din spatele dependenței. Video

De ce simțim nevoia de a fuma? Un specialist explică procesele din spatele dependenței. Video podcast. Sursă foto: Youtube

Fumatul afectează sănătatea și viața multor persoane. Dar, în spatele acestei dependențe se află anumite mecanisme care ne induc nevoia de a fuma. Primul pas care trebuie făcut în procesul de renunțare la nicotină este conștientizarea. Care sunt cauzele ce ne influențează? Voința este suficientă pentru a ne lăsa de acest viciu? Traian Titirișcă este un trainer care a dezvoltat un program ce oferă suport oamenilor care vor să se lase de fumat. Acesta a fost invitat în cadrul unei noi ediții a podcastului „Picătura de business”. Expertul a venit cu mai multe informații legate de ce înseamnă cu adevărat dependența de fumat.

Traian Titirișcă nu spune povești, ci a trăit pe pielea sa tot ce ține de dependența de tutun. Acesta a lucrat mulți ani pentru o companie din industria tutunului și a fumat timp de 14 ani. De mai bine de un deceniu, a reușit să renunțe la acest viciu. Acum, a dezvoltat un program prin care oferă suport celor care doresc să se lase de fumat. Un prim pas este conștientizarea. Astfel, specialistul a explicat care sunt principalele mecanisme din spatele acestui simplu gest de a trage din țigară, conform Infofinanciar .

Mecanismele din spatele dependenței

Fumatul pleacă de la o substanță chimică pe care cu toții o cunoaștem: nicotina. Progresul tehnologic și cercetările au arătat că un fum de țigară poate conține până la 7.000 de alte substanțe chimice. Dar, de la nicotină pleacă dependența, care se formează la nivel fizico-chimic în afara controlului nostru.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nicotina din tutun ajunsă în creier declanșează secreția de dopamină, o substanță bună pentru funcționarea optimă a creierului. Dopamina se duce și acționează mai departe asupra centrului plăcerii. De aici vine senzația de plăcere pe care o generează fumatul. Mai departe, activează centrul recompensei și așa se creează partea asta de buclă a obiceiului. Creierul tău, fără să-ți dai tu seama, crede că ce ai făcut tu este bine, îi place și comandă <mai vreau>. Dependența de nicotină se produce destul de rapid în decurs de 10 până la 100 de țigări fumate, deci foarte rapid. Din punctul acesta de vedere, nicotina este considerată o dependență foarte complexă” a explicat Traian Titirișcă în cadrul podcastului.

Impact la nivel psihic și emoțional

Potrivit expertului, nicotina formează o dependență la nivel psihic și emoțional. Fumătorii ajung să folosească țigara ca un pansament pentru problemele lor. „Sentimente negative, stres, supărare, nervi, o ceartă, o controversă, o îngrijorare… fumezi o țigară și practic îți alină durerea, dar nu elimină cauza, problema a rămas acolo. Este o senzație falsă. Acționează asupra efectului, dar nu asupra cauzei. Iar fumătorul ajunge dependent de acest ajutor” a spus trainer-ul.

Dar, oamenii ajung să fumeze și când trăiesc sentimente pozitive. Astfel, acest obicei devine în sine un stil de viață. „Dependența este un mix puternic de obiceiuri. Hai să povestesc de mine. Eu fumam la cafea, în mașină, după masă, în pauze, când ieșeam la discuții cu colegii, la șprițuri în oraș. Practic, fumatul vine și se dublează peste felul tău de a fi. Este o umbră în interiorul tău, care se transformă într-un stil de viață” a afirmat Traian Titirișcă.

Factori spirituali și energetici

Deși unele persoane nu pun preț pe aceste aspecte, fumatul poate avea și conotații spirituale și energetice. „Tu te racordezi prin fumat la niște energii din frunza de tutun. De exemplu, planta de tutun, din punct de vedere al toxicității, este la același nivel cu mătrăguna. Este o plantă foarte toxică. Fumatul este un viciu și Dumnezeu ne vrea liberi, nu dependenți. Practic, în momentul în care tu ești dependent de o substanță, și dependența de nicotină este foarte puternică, se întâmplă o separare a eului de felul cum ești tu, de cum te-a lăsat Dumnezeu și hai să zicem, pentru cei care cred mai puțin în partea asta, de cum ești tu construit din punct de vedere fizic și chimic” a adăugat Traian Titirișcă.

Conform statisticilor, la nivelul țării, unul dintre trei bărbați fumează și una din cinci femei se confruntă cu acest viciu. De asemenea, în România, 28% din populație sunt fumători, iar țara noastră se clasează printre primele în clasamentul la nivelul UE.