Amorțeala membrelor nu este o urgență medicală. În general ea este cauzată de statul mult timp în anumite poziții fapt care conduce la perturbareai microcirculației sanguine sau a inervației în zona supusă compresiei.
Este însă important să reținem că amorțeala poate fi un semn al unor afecțiuni medicale grave și nu ar trebui ignorată. Dacă experimentați frecvent amorțeală, este recomandat să consultați un medic specialist cât mai curând posibil, avertizează doctorulzilei.ro.
Cauzele care duc la amorțeala membrelor
Amorțeala este adesea resimțită în membrele superioare și inferioare și poate avea multiple cauze. Printre cele mai comune se numără leziunile nervilor și compresia acestora, situații care pot apărea din cauza statului prelungit într-o anumită poziție.
O pernă incomodă sau o saltea proastă poate împiedica corpul să se relaxeze în timpul somnului, iar acest disconfort poate afecta diferite părți ale corpului.
Pijamaua prea strâmtă poate perturba poziția corpului și poate afecta circulația sângelui, ceea ce poate duce la senzații de amorțeală și furnicături.
Femeile însărcinate pot experimenta senzația de amorțeală, inclusiv în mâini, din cauza sarcinii. Medicii susțin că această problemă este comună în rândul gravidelor, dar poziționarea corectă în timpul somnului poate ajuta la ameliorarea acestui inconvenient.
Anomaliile vertebrale cervicale pot fi o altă cauză a amorțelii membrelor. Leziunile la nivelul vertebrelor din regiunea cervicală, cauzate de suprasolicitare, uzură sau inflamație, pot irita rădăcinile nervoase ale măduvei spinării și pot afecta circulația sângelui, provocând amorțeală la mâini și în alte părți ale corpului.
Alte cauze care pot favoriza instalarea amorțelii la nivelul mâinilor sau picioarelor sunt:
- Alcoolismul;
- Sindromul de tunel carpian;
- Compresia osoasă cauzată de artroză;
- Diabet;
- Fibromialgie;
- Lupus;
- Sindromul Guillan-Barre;
- Hernie de disc;
- Carența de vitamină B12;
- Afecțiuni tiroidiene;
- Boala Lyme;
- Scleroză multiplă;
- Accident vascular cerebral;
- Tumori cerebrale;
- Compresia asupra unui nerv periferic;
- Neuropatia periferică;
- Sciatică;
- Zonă Zoster;
- Vasculită.
Semn precoce al unor afecțiuni
Există unele situații care pot indica prezența unei probleme de sănătate, cum ar fi hernia de disc, care necesită tratament specializat, mai ales dacă este însoțită și de alte simptome. Amorțeala temporară poate fi, de asemenea, un semn precursor al unui accident vascular cerebral, care poate determina paralizia nervilor și imobilizarea membrelor.
În plus, apariția amorțelii la nivelul extremităților inferioare la pacienții diabetici poate fi un indicator care necesită atenție medicală deoarece există un risc crescut de instabilitate și căderi, precum și consecințe grave de genul leziunilor și fracturilor.
Un studiu realizat în Japonia a investigat simptomele de amorțeală bilaterală a piciorului și parestezia la pacienții diabetici. S-a constatat că pacienții cu simptome de amorțeală prezintă un risc crescut de tulburări posturale, în special în cazul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani. Acest aspect este un indicator care trebuie evaluat în mod corespunzător de către medici.
De asemenea, rigiditatea mâinilor în timpul somnului poate fi un semn precoce al unor afecțiuni medicale grave, precum diabetul, cancerul și accidentul vascular cerebral, conform unor studii științifice.
În cazul spondilozei cervico-toracale, amorțirea mâinilor este un semn patognomonic (caracteristic). Alte condiții care pot contribui la apariția amorțelii în mâini sau picioare includ:
Pentru spondiloza cervico-toracala, amorțirea mâinilor este semn patognomonic (caracteristic).
Poate fi evitată amorțeala membrelor?
Tratamentul diferă de la caz la caz și poate implica chiar luare de medicamente prescrise de către medicul specialist în cazul problemelor nervoase care persistă.
În plus, pentru a preveni apariția amorțelii, este recomandat să masați membrul afectat pentru a stimula circulația sângelui. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre metodele optime de prevenire și tratament în cazul amorțelii membrelor.
În anumite situații, aplicarea pentru 15 minute a gheții sau a unei comprese calde pe zona afectată poate oferi alinare. Cum zona este amorțită, este posibil să nu puteți simți dacă temperatura devine prea ridicată sau prea scăzută. De aceea, este esențial să fiți atenți pentru a nu vă trezi cu arsuri pe piele sau cu alte probleme datorate menținerii gheții în contact cu pielea timp îndelungat.
Menținerea unei rutine regulate în ceea ce privește practicarea exercițiilor fizice poate ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui și a stării generale de sănătate. De asemenea, este important să vă asigurați că vă odihniți suficient și să urmați o dietă echilibrată, evitând consumul excesiv de alcool.
Anumite terapii alternative, precum masajul și acupunctura, pot fi utile în gestionarea amorțelii. Dacă amorțeala este cauzată de o deficiență de vitamine, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luați suplimente pentru a corecta această deficiență.