De ce se sabotează singuri americanii? SUA le oferă chinezilor pe tavă un aliat strategic!

De ce se sabotează singuri americanii? SUA le oferă chinezilor pe tavă un aliat strategic!

În ciuda percepției generale că lumea se îndreaptă spre un Război Rece între Statele Unite și China, confruntarea geostrategică actuală e în trei. Chiar dacă nu are forța economică a Washingtonului și Beijingului, Moscova are atu-urile ei- o putere militară formidabilă și rezervele uriașe de hidrocarburi (care ar putea redeveni în curând foarte importante).

Deocamdată, Putin a ales să joace cartea chineză și să conteste supremația americană care s-a arătat de foarte multe ori ostilă Moscovei.„Cooperarea ruso-chineză este determinată nu numai de interesele comune, ci și de „sentimentele comune” față de Washington - sentimente alimentate de acțiunile americane pe care cele două țări le-au perceput ca insulte”, scrie George Beebe pe site-ul nationalinterest.org,

Din păcate pentru Donald Trump, șansele sale de a sparge această alianță ruso-chneză sunt destul de mici. Scandalul Ruissiagate l-a urmărit în prima parte a mandatului și l-a împiedicat să încerce o reconciliere cu Putin.

Problema rămâne, însă, presantă pentru Statele Unite.  Asta pentru că situația din acest moment e chiar mai complicată decât cea din Eăzboiul Rece. Atunci, Richard Nixon a avut șansa  unei apropieri de China lui Mao dată fiind ostilitatea fățișă dintre cele două puteri comuniste.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iar rezultatele au fost evidente. Privind retrospectiv, fără manevra spectaculoasă reușită de Nixon și Kissinger, e greu de spus care ar fi fost deznodământul Războiului Rece în condițiile în care Rusia și China ar fi lucrat împreună împotriva SUA:

În actuala situație, indiferent cine va deveni președinte al SUA după alegerile din noiembrie, distrugerea alianței ruso-chineze va fi o prioritate. Nu va fi deloc ușor.

Iată ce scrie George Beebe! „Deși Washingtonul a respins ani buni probabilitatea cooperării ruso-chineze, relația celor două țări s-a îmbunătățit mai repede și mai profund decât se așteptau majoritatea experților din SUA. (...) China a devenit cea mai mare piață de export a Rusiei, iar comerțul total depășește acum 100 de miliarde de dolari anual.

Cooperarea militară a evoluat de la exporturile rusești de armament depășit, în anii 1990 și începutul anilor 2000, la exerciții militare comune pe scară largă și vânzări ale celor mai avansate echipamente din Rusia.

Vladimir Putin a anunțat anul trecut că Rusia a început să ofere asistență sistemelor de avertizare strategică chinezească, iar volumul din ce în ce mai mare de publicații comune ale oamenilor de știință ruși și chinezi sugerează că și cooperarea în domenii de cercetare  de prea sensibile pentru a fi publicate ar putea crește.

Spre deosebire de precedentul stabilit de Nixon și Kissinger prin deschiderea către China în anii '70, Moscova și Beijing au acum relații mult mai bune între ele”.

Nu  înseamnă, însă, că americanii n-au nicio șansă.

„Creșterea puterii chineze în lume ar putea dăuna intereselor rusești, după cum dăunează și intereselor americane. Și, dacă Moscova dorește să evite conflictele cu China, nu are, de asemenea, nicio dorință de a fi prinsă la mijloc, într-un conflict între Washington și Beijing.

Perspectiva unei cooperări bio-medicale între SUA și Rusia, laolată cu reducerea zelului american pentru sancțiunile aplicate economiei Rusiei, ar putea avea un oarecare ecou la Kremlin”.

De altfel, marile probleme provocate de pandemia Covid-19 atât în SUA, cât și în Rusia au determinat o apropiere între cele două țări.

„Putin a purtat patru conversații telefonice cu Donald Trump în intervalul de cinci săptămâni, de la sfârșitul lunii martie până la începutul lunii mai”, față de numai trei apeluri în 2019. De asemenea, cele două țări și-au trimis ajutoare medicale.