De ce se face de râs diplomația UE. Umilința din China și luptele interne
- Tudor Borcea
- 14 mai 2020, 14:27
Ulterior, SEAE a admis că ambasadorul UE în China a cedat la presiunile chineze, autorizând cenzurarea unei scrisori semnate de el și omologii din țările membre ale UE, înainte să fie publicată de China Daily, organ de presă deținut de Departamentul de publicitate al Partidului Comunist Chinez.
„A cenzura criticile vizavi de China este pur și simplu rușinos și laș”, a lansat pe Twitter Twitter Brill, un important investitor și activist pentru drepturile omului.
Borrell a recunoscut în final că SEAE a făcut o greșeală și a promis că nu se va mai întâmpla niciodată. Din păcate pentru SEAE, acest episod jenant a apărut la doar câteva luni după altul, în care procurorii germani îl suspectau pe Gerhard Sabathil, fost diplomat șef al SEAE, de spionaj pentru China. Sabathil a negat acuzațiile și nu a fost arestat sau acuzat.
Dar Ian Bond, fost diplomat britanic, care este director de politică externă la Centrul pentru Reforma Europeană, un think tank, a declarat că va fi dificil pentru SEAE să ia o poziție mai fermă asupra Chinei - având în vedere că deciziile de politică externă necesită un acord unanim la nivelul UE.
Unele țări membre au fost, de asemenea, ezitante să ia o poziție fermă în fața Beijingului, de care depind din ce în ce mai mult economic, a spus el.
La fel ca multe dintre țările sale membre, UE încearcă să găsească un echilibru delicat cu China, pe care a declarat-o anul trecut „un concurent strategic”.
Deși SEAE are misiunea să se concentreze pe afacerile externe, există și probleme interne importante.
Cel mai recent raport al resurselor umane al organizației, lansat în 2019, arată că doar 39% din participanți consideră că managerii lor se tratează în mod eficient performanțele slabe ale echipei lor.
Un fost funcționar al SEAE a spus că organizația, care are aproximativ 4.000 de angajați, are o problemă de recrutare. „Există multe cazuri în care statele membre trimit pur și simplu oficialilor funcționarii pe care nu-i mai doresc”, a declarat el.
„În mod evident, există și foarte mulți responsabili foarte talentați, dar există cazuri în care, din motive politice sau de gestionare greșită, nu primesc jobul care le convine cel mai mult”, a adăugat el.