De ce scade autonomia mașinii electrice iarna. Șoferii pot scăpa de această problemă

De ce scade autonomia mașinii electrice iarna. Șoferii pot scăpa de această problemăMașini electrice. Sursa foto: Arhiva EVZ

Mașinile electrice sunt la mare căutare, dar șoferii se confruntă și cu o serie de probleme. Iarna, autonomia automobilului scade, iar bateria rezistă mai puțin. Cu toate astea, există o serie de trucuri prin care poți să ieși din situația neplăcută.

Pe măsură ce temperaturile scad și zilele se scurtează, este important ca șoferii să se adapteze la condițiile de iarnă. Și mașinile electrice ajung să aibă probleme din cauza frigului. În cazul vehiculelor electrice, autonomia va fi mai mică iarna, iar cei mai afectați șoferi sunt cei care au de parcurs distanțe lungi sau care se bazează pe punctele de încărcare publice.

Temperaturile scăzute distrug capacitatea bateriei, mai exact ea poate scădea la 41% iarna. Mai mult, din cauza frigului scade și viteza cu care se încarcă bateria. Bateriile litiu-ion funcționează cel mai bine la o temperatură cuprinsă între 15 și 35 grade Celsius. Pot apărea probleme și de la caniculă.

De exemplu, dacă afară sunt -6 grade și aveți căldura pornită, autonomia scade cu aproximativ 41%. Cu toate astea, șoferii pot apela la mai multe trucuri pentru a nu întâmpina probleme.

Trucuri pentru a nu scădea autonomia mașinii

- Dacă este posibil, parcați mașina peste noapte într-un garaj sau o parcare subterană. Dacă aveți posibilitatea să alegeți locul de parcare în aer liber, optați pentru unul pe care bate soarele ziua cât mai mult.

Mașină electrică

Sursa: EVZ

 

- Încălziți mașina înainte de a pleca la drum. O mulțime de vehicule electrice au acum aplicații mobile care vă permit să preîncălziți bateria înainte de a porni. Acest lucru va crește eficiența bateriei și va economisi energie odată ce sunteți în mișcare.

- Conectați-vă la priză ori de câte ori este posibil și încărcați-vă bateria. Cu cât vremea devine mai rece și cu cât naveta este mai lungă, cu atât mai important este să îți ții mașina conectată.

- Dacă nu folosiți mașina o perioadă mai lungă iarna, asigurați-vă că este încărcată între 20% și 80% atunci când este parcata. Acest lucru va ajuta la prelungirea duratei de viață a bateriei.

- Nu profitați din plin de încălzire. Volanul și scaunele încălzite par un moft, însă adevărul este că e mai eficient să le încălziți doar pe acestea decât întreaga mașină.

- Folosiți modul eco. Modul de conducere ecologică este o caracteristică pe care o au multe vehicule electrice pentru a ajuta la eficientizarea condusului, potrivit carsloth.com.

Ne puteți urmări și pe Google News