Mulți dintre noi obișnuim să gătim în folie de aluminiu, pentru că este o variantă simplă și ieftină, care te scapă de cele mai multe ori de frecatul oalelor și tăvilor. Numai că, aceasta nu este tocmai bună pentru sănătatea noastră și crește riscul apariției mai multor boli.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, organismul uman poate tolera 1mg de aluminiu pe kg/corp, până când acesta începe să aibă efecte adverse. De asemenea, se pune că o persoană sănătoasă poate ingera prin hrană până la 50mg de aluminiu pe zi fără să existe pericole pentru sănătate.
Gătirea alimentelor în folie de aluminiu crește riscul apariției de afecțiuni neurologice
Potrivit specialiștilor, prepararea alimentelor în folie de aluminiu crește riscul apariției osteoporozei și, mai mult, riscul bolii Alzheimer. Totul depinde de temperatura la care este gătită mâncarea. În acest caz, cantitatea de aluminiu pe care o putem consumă poate ajunge până la 139,2 mg, mai arată studiile.
Astfel, la temperaturi de peste 150 de grade transferul particulelor de aluminiu către alimente este extrem de mare, iar asta ne poate afecta foarte mult sănătatea. În schimb, dacă alegem să păstrăm alimentele la rece în folie de aluminiu, o putem face, deoarece la aceste temperaturi nu se poate întâmpla nimic.
Trebuie să fim atenți la ce alimente gătim în folie de aluminiu
Un lucru de luat în considerare este și ce alimente alegem să gătim în folie de aluminiu. Asta deoarece în cazul cărnurilor roșii transferul de particule dăunătoare este 378%, în timp ce în cazul cărnurilor de pasăre este de 215%.
Alimentele acide, cum sunt roșiile, lămâile, oțetul, preiau și mai mult din aluminiul din folie. Spre exemplu, în cazul roșiilor transferul este de 3-6mg/100g produs dacă acesta este gătit în aluminiu, potrivit doctorulzilei.ro.
Se pare că folia de aluminiu are și unele beneficii în gospodărie. Aceasta este foarte bună la curățarea suprafețelor murdare de grăsimi. Spre exemplu, înainte de a începe curățarea cuptorului, suprafața grătarului încă cald trebuie acoperită cu un strat de ulei sau unt pentru a înmuia depunerile. Frecați apoi cu o bilă de aluminiu, insistând pe zonele cele mai murdare. Apoi clătiți grătarul cu apă fierbinte și frecați din nou suprafața. De data aceasta, puteți folosi lichid de spălat vase sau orice alt produs de curățare.