Evenimentul Zilei > International > De ce s-a BĂTUT Obama pentru Acordul Nuclear cu Iranul: „America rămâne INAMICUL numărul unu!”
De ce s-a BĂTUT Obama pentru Acordul Nuclear cu Iranul: „America rămâne INAMICUL numărul unu!”

De ce s-a BĂTUT Obama pentru Acordul Nuclear cu Iranul: „America rămâne INAMICUL numărul unu!”

Statele Unite rămân „inamicul numărul unu” al Iranului, în ciuda acordului nuclear, a declarat marți 1 septembrie, ayatollahul Mohammad Yazdi, președintele ultraconservator al Adunării Experților, una dintre cele mai puternice instituții ale Iranului.

Acordul nuclear încheiat cu marile puteri nu trebuie „să schimbe politica politica noastră externă, Republica islamică Iran consideră totuși Statele Unite ca inamicul numărul unu”, a declarat ayatollahul Yazdi în discursul de deschidere a reuniunii anuale a Adunării Experților care se încheie miercuri.

Adunarea cuprinde 86 de lideri religioși aleși și este însărcinată cu numirea conducătorului suprem al Iranului, să-i supravegheze activitatea și, eventual, să-l demită, scrie La Croix.

Yazdi a adăugat că Iranul nu va permite ca Statele Unite „să controleze din nou” economia țării. Dând ca exemplu situația din Siria, Irak și Yemen:

„Statele Unite și, în spatele lor Israelul, sunt la originea tuturor comploturilor și dau foc Orientului Apropiat pentru a apăra Israelul.”

Președintele moderat al statului, Hassan Rohani, el însuși un lider religios membru al Adunării Experților, a dus de la alegerea sa în 2013, o politică de reconciliere cu țările occidentale.

Acordul nuclear încheiat pe 14 iulie cu marile puteri reunite în formatul 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Germania, Marea Britanie, Franța) a permis relansarea relațiilor politice cu țările europene odată cu vizita mai multor delegații la înalt nivel la Teheran.

Pe de altă parte, în ciuda negocierilor nucleare și a rolului personal al secretarului de stat american John Kerry, pentru moment nu se pune problema unei normalizări între Statele Unite și Iran, care au rupt relațiile în 1980, după ce diplomați americani au fost luați ostatici de către studenți iranieni.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: