Editura Evenimentul si Capital

De ce o fi afirmat Dinu Patriciu în ziua de 23 iulie 2011 că nu va mai candida Crin Antonescu?

Horia Tabacu este senior editor ”Evenimentul zilei”.
Autor: | | 25 Comentarii | 7287 Vizualizari

Cu doi ani şi ceva în urmă am avut plăcerea şi onoarea să îi iau un interviu lui Dinu Patriciu. În acel moment tot imperiul lui era la apogeu. Din aceea poziţie, de cel mai bogat român anunţa că politica nu îl mai interesează şi mai spunea multe alte lucruri.

Interviul avea loc în una dintre multele lui vile. Pereţii erau tapetaţi cu picturi interbelice de mare valoare. Era liniştit şi făcea profeţii. Nu ştiam că Dinu Patriciu este bolnav. Optimismul şi încrederea pe care le avea în viitor şi în propriile idei mă făceau să cred că este, aproape, nemuritor. Sau dacă s-ar întâmpla i se vor face statui şi străzi sau chiar oraşe îi vor purta numele. Aşa l-am perceput eu. L-am văzut întotdeauna ca pe un politician interbelic, bogat, rasat ,vizionar şi patriot.

Interviul a fost lung, complex şi foarte elaborat. Asta înseamnă că după ce am vorbit i-am trimis textul transcris şi am convenit asupra versiunii finale. Pentru că chiar şi pentru el şi la nivelul lui, spaţiul tipografic într-un ziar cotidian este zgârcit.

Am recitit cu atenţie varianta brută a acelui interviu , emoţionat de decesul său.

ŞI am descoperit ceva (altfel înregistrat şi filmat) în legătură cu Crin Antonescu. La momentul când vorbeam noi doi între Dinu Patriciu şi Crin Antonescu exista o răceală. Ziarul Adevărul (aflat în proprietatea lui Dinu Patriciu) publicase nişte articole defăimătoare la adresa ex-liderului liberal. Undeva prin presă apăruse faptul că soţia lui Crin Antonescu fusese plătită de Dinu Patriciu. Am vorbit despre aceste lucruri şi el a declarat.

”Relaţia cu Crin Antonescu este uman foarte bună. Ne desparte modul de acţiune. Eu nu cred că alianţa struţo-cămilă între socialişti şi liberali poate aduce ceva bun acestei ţări astăzi dacă nu este dominată de liberali. Folosirea PSD-ului ca masă de manevră ar fi ceea ce PNL-ul ar fi trebuit să facă.

Intrebarea ar fi dacă e sau nu in stare. (Că e în stare sau nu.) În orice caz gândirea de tip socialist nu mai are ce căuta în Europa astăzi. Nimeni nu mai are nevoie de încă un stat eşuat acum când multe dintre ele isi dau duhul.(mai ales că acestea îşi dau duhul peste tot). Nu aş vrea să se înţeleagă că uit de statele sociale din nordul Europei. Dar ele sunt altceva, pornesc de la altă tradiţie istorică, de la o altă filozofie şi etică a muncii, legată de religia protestantă, faţă de statele mediteraneene între care ne numărăm şi noi.

Dinu Patriciu consideră că ziarul ”Adevărul” nici nu l-a atacat vreodată pe Crin Antonescu pentru că acest cotidian este o ”Doamnă Gri” a presei ca și New York Times, care doar prezintă faptele și nu le interpretează. Editorialiștii doar exprimă păreri, de multe ori chiar divergente.

SCANDAL la mai bine de o luna de la moartea lui Razvan Ciobanu! Decizia SOC luata de prietenul sau!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI