Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > De ce o fi afirmat Dinu Patriciu în ziua de 23 iulie 2011 că nu va mai candida Crin Antonescu?
De ce o fi afirmat Dinu Patriciu în ziua de 23 iulie 2011 că nu va mai candida Crin Antonescu?

De ce o fi afirmat Dinu Patriciu în ziua de 23 iulie 2011 că nu va mai candida Crin Antonescu?

Cu doi ani şi ceva în urmă am avut plăcerea şi onoarea să îi iau un interviu lui Dinu Patriciu. În acel moment tot imperiul lui era la apogeu. Din aceea poziţie, de cel mai bogat român anunţa că politica nu îl mai interesează şi mai spunea multe alte lucruri.

Interviul avea loc în una dintre multele lui vile. Pereţii erau tapetaţi cu picturi interbelice de mare valoare. Era liniştit şi făcea profeţii. Nu ştiam că Dinu Patriciu este bolnav. Optimismul  şi încrederea pe care le avea în viitor şi în propriile idei mă făceau să cred că este, aproape, nemuritor. Sau dacă s-ar întâmpla i se vor face statui şi străzi sau chiar oraşe îi vor purta numele. Aşa l-am perceput eu. L-am văzut întotdeauna ca pe un politician interbelic, bogat, rasat ,vizionar şi patriot.

Interviul a fost lung, complex şi foarte elaborat. Asta înseamnă că după ce am vorbit i-am trimis textul transcris şi am convenit asupra versiunii finale. Pentru că chiar şi pentru el şi la nivelul lui, spaţiul tipografic într-un ziar cotidian este zgârcit.

Am recitit cu atenţie varianta brută a acelui interviu , emoţionat de decesul său.

ŞI am descoperit ceva (altfel înregistrat şi filmat) în legătură cu Crin Antonescu. La momentul când vorbeam noi doi între Dinu Patriciu şi Crin Antonescu exista o răceală. Ziarul Adevărul (aflat în proprietatea lui Dinu Patriciu) publicase nişte articole defăimătoare la adresa ex-liderului liberal. Undeva prin presă apăruse faptul că soţia lui Crin Antonescu fusese plătită de Dinu Patriciu. Am vorbit despre aceste lucruri şi el a declarat.

”Relaţia cu Crin Antonescu este uman foarte bună. Ne desparte modul de acţiune. Eu nu cred că alianţa struţo-cămilă între socialişti şi liberali poate aduce ceva bun acestei ţări astăzi dacă nu este dominată de liberali. Folosirea PSD-ului ca masă de manevră ar fi  ceea ce PNL-ul ar fi trebuit să facă.

Intrebarea ar fi dacă e sau nu in stare. (Că e în stare sau nu.) În orice caz gândirea de tip socialist nu mai are ce căuta în Europa astăzi. Nimeni nu mai are nevoie de încă un stat eşuat acum când multe dintre ele isi dau duhul.(mai ales că acestea îşi dau duhul peste tot). Nu aş vrea să se înţeleagă că uit de statele sociale din nordul Europei. Dar ele sunt altceva, pornesc de la altă tradiţie istorică, de la o altă filozofie şi etică a muncii, legată de religia protestantă, faţă de statele mediteraneene între care ne numărăm şi noi.

Dinu Patriciu consideră că ziarul ”Adevărul” nici nu l-a atacat vreodată pe Crin Antonescu pentru că acest cotidian este o ”Doamnă Gri” a presei ca și New York Times, care doar prezintă faptele și nu le interpretează. Editorialiștii doar exprimă păreri, de multe ori chiar divergente.

Nici soția lui Crin Antonescu nu a fost si nu (mai) este plătită de Dinu Patriciu

(În prezent) Adina Vălean, proaspăta soție a lui Crin Antonescu, nu a fost si nu (mai)  este plătită de Dinu Patriciu.

Ea a avut o colaborare de consultanță cu una dintre firmele mele, care a încetat. Aș vrea să fac precizarea că lumea crede că eu conduc aceste firme. Dar oligarhul nu are grijă de fiecare găină din coteț. Există (trei) patru tipuri de companii: turma, haita (și),stolul si corporatiile caracatita. Turma are un cioban sau un lider măgar după care merg oile. Voința conducătorului o execută toți. Foarte multe dintre firmele de familie care caracterizează enonomia occidentală sunt așa. La a doua generație ele se dizolvă sau devin publice. Nu m-a tentat niciodata sa devin oier. Ce-a de-a doua este haita în care o mare mulțime de lupi tineri îl urmăresc pe cel bătrân să-i ia gâtul. Apoi mai este stolul care se mișcă în aceeași direcție de foame și de frică. Cea mai interesanta mi s-a parut intotdeauna caracatita. N-are creier, dar are un sistem nervos, partile corpului se misca independent dar se coordoneaza intr-un scop comun. Nu am de unde sa stiu pe cine angajeaza sau concediaza managerul unei companii din grup.

Pe de altă parte Dinu Patriciu nu crede că ar putea fi dat afară de Crin Antonescu, din partidul liberal, pentru convingerile sale politice. El susține că așa ceva nu se putea întâmpla decât în partidul comunist. Iar dacă a mai fost el exmatriculat, de pe ici colo, a fost reprimit.

Cine iese președintele României?

Nici unul dintre candidații care au început să alerge înainte de vreme. Și în nici un caz el pentru că nu va candida, Pentru că a jucat ”în liga Campionilor și nu revine în Divizia B. Lumea nu e condusă de politicieni. Pur și simplu el nu mai este interesat de asta. Dar va apărea cineva neașteptat, care va și câștiga”.

Rândurile marcate cu roșu reprezintă cuvintele adăugate de Dinu Patriciu la ce scrisesem eu.

Înainte să îmi trimită mail-ul mi-a spus că se găseşte la Snagov, împreună cu soţia lui şi că s-au distrat completând acest modest interviu. Eu am reţinut opinia lui că nu va candida Crin Antonescu. În anul 2011 nimeni nu afirma asta. Până în acest moment Dinu Patriciu pare să fi avut dreptate.