De ce nu te place șeful! S-a aflat acum: studiu științific absolut surprinzător

De ce nu te place șeful! S-a aflat acum: studiu științific absolut surprinzător

Persoanele narcisiste au șanse mai mari să fie privite pozitiv de șefii lor datorită nivelului ridicat de energie și a tendinței de a-și asuma roluri de conducere, arată un nou studiu realizat de cercetătorii chinezi, potrivit Daily Mail.

Cercetătorii de la Universitatea de Științe și Tehnologie din Huazhong din Wuhan au făcut legătura între trăsăturile de personalitate narcisistă și nivelurile de energie mai ridicate la locul de muncă, arătând că aceștia sunt mai bine priviți de supraveghetorii lor.

Oamenii cu mai multe trăsături de personalitate narcisică au avut, de asemenea, tendința de a-și asuma mai ușor roluri de conducere decât ceilalți angajați, indiferent dacă sunt întrebați sau nu, potrivit cercetătorilor, conduși de Kong Zhou de la Universitatea Huazhong.

„Prin urmare, estimăm că angajații narcisiști pot fi mai predispuși pentru a manifesta un comportament de preluare a controlului la locul de muncă”,

Ne puteți urmări și pe Google News

Echipa și-a bazat cercetările pe interviuri cu 312 de angajați din cadrul unei companii de producție chineză, potrivit unui raport publicat de revista Psychological Reports.

Angajaților li s-a oferit câte un chestionar prin care li s-a cerut să evalueze cât de relevante sunt o serie de declarații pentru viața lor.

Chestionarele au inclus afirmații precum „Am fost comparat cu oameni celebri” sau „Când sunt la serviciu mă simt plin de vitalitate”.

Cercetătorii au atribuit diferite grade de narcisism fiecărui angajat pe baza răspunsurilor lor și au comparat răspunsurile lor cu modul în care erau văzuți de supraveghetorii muncii lor.

În mod surprinzător, ei au descoperit că persoanele care prezentau mai multe trăsături de personalitate narcisistă tindeau să fie mult mai apreciate de superiorii lor și erau mai susceptibile să fie văzute ca luând inițiativa în spațiul de lucru.

Potrivit cercetătorilor, această dinamică ar putea fi alimentată de dorința de statut și de stimă pe care o au mulți narcisiști.

Cercetătorii sugerează că angajații narcisici „ar putea avea mai multe resurse psihologice (de exemplu, percepții de superioritate față de ceilalți și cerere excesivă de admirație) pentru a se simți energizați la locul de muncă”.

Cercetările anterioare au arătat că narcisiștii sunt, de asemenea, mai puțin susceptibili să experimenteze depresia și prezintă niveluri mai mari de duritate mentală.

Un studiu din 2019 realizat de Queen's University Belfast a susținut că narcisiștii sunt oameni „oribili, dar mai fericiți”.