De ce nu se vrea Unirea?! Nu doar pentru fotolii bine plătite de miniștri, deputați, dar și de ambasadori
- Angelina Olaru
- 24 iulie 2024, 20:31
Republica Moldova. Reacție la declarațiile președintelui Traian Băsescu privind oportunitatea Unirii Republicii Moldova cu România. Ana Guțu, fost secretar de stat în Guvernul României, a răspuns la întrebarea retorică de ce nu se vrea Unirea Basarabiei cu Țara, în emisiunea sa de pe rețelele de socializare.
Republica Moldova. Ana Guțu, fost secretar de stat în Guvernul României: „Unirea a fost alungată din spațiul public”
„Nu se vrea unificarea sistemelor diplomatic și de securitate, întâi de toate. Avem o armată neputincioasă, pe care cea de peste Nistru o poate ocupa în două ore. Cu cele 22 000 de tone de armament care se află la Cobasna, în stânga Nistrului, Chișinăul poate fi ocupat, fără nicio rachetă rusească.
De ce să se vrea Unirea? Unirea a fost alungată din spațiul public, din discursul televizat. Unioniștii nu au acces nici la televiziunea publică Moldova 1, cea care este plătită din banii noștri. De ce să fie chemați unioniștii acolo? Atitudinea actualei guvernări este: acum nu avem nevoie de unioniști. Acum trebuie să discutăm doar despre integrarea europeană”, susține Ana Guțu.
„Pe unii i-ar durea foarte tare Unirea cu România. Pentru că, cine vor fi ei acolo?”
„Toți jurnaliștii și toate televiziunile finanțate din fonduri europene sunt angajate în promovarea referendumului și integrarea în UE. Aceasta se va produce în 2030, ne promit guvernanții. Dar până atunci, câți rămânem în Republica Moldova? În doi ani, au migrat în străinătate 200 000 de cetățeni. Conform statisticilor, în Basarabia au rămas 2 milioane 200 000 de oameni.
Dacă în fiecare an, vor pleca sute de mii, cine va mai fi aici, până în 2030? Parlamentul, guvernul? Și cu aceasta s-a terminat Republica Moldova. Pe unii îi doare foarte tare să se pomenească uniți cu România. Pentru că, cine vor fi ei acolo? Veți fi niște simpli cetățeni, dar care vor avea țară cu munte și cu mare.
Veți avea demnitate. Veți fi români în țara voastră și nu veți fi în Republica Moldova permanent împunși în coaste și în toate părțile de minorități. Ba găgăuzii ne fac probleme, ba rușii ș.a.m.d. Păi, de aia nu se dorește Unirea!”, a declarat Ana Guțu.
Peste 200 000 de cetățeni au migrat din Republica Moldova în străinătate, în ultimii doi ani
În calitate de profesor universitar, Ana Guțu susține că nu-i rămân decât rețelele de socializare, prin care să promoveze necesitatea Unirii urgente a Republicii Moldova cu România.
„Unirea este foarte propice pentru cetățenii Republicii Moldova. Din punct de vedere social, vor avea și salarii, și pensii mai bune. Dar la ordinea zilei este securitatea! Războiul de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei.
Mihai Popșoi, ministrul de externe, a anunțat că își dorește deschiderea mai multor ambasade ale Republicii Moldova peste hotare. Aceasta înseamnă că vom avea noi ambasadori, care vor „bănuți” și pentru soții, și pentru copii. De ce să nu fii ambasador al RM?! De asta ei nu vor Unirea”, observă fosta deputată din Chișinău.
„Și dacă se întâmplă ceva grav? Cerem ajutorul României!”
„Vor să aibă Republica Moldova. Nu doar pentru fotolii de miniștri, de deputați, dar și de ambasadori. Oare ei pleacă din Republica Moldova?! În ultimii doi ani, au migrat peste 200 000 de cetățeni în străinătate, iar Republica Moldova își deschide ambasade. Pentru ca cineva să stea în fotolii bine plătite. Dacă ar fi Unirea RM cu România, ar exista trei județe: centrul, sud și nord și ar fi suficient. Dar așa avem 32 de raioane.
Avem un parlament cu 101 deputați, avem un guvern cu vreo 16 ministere. Avem drumuri de 3 kilometri construite cu 12 milioane de euro. Nu dorim Unirea, pentru că vrem sistem diplomatic aparte, cu ambasade impotente, care trebuie întreținute. Și dacă se întâmplă ceva grav? Cerem ajutorul României!”, a afirmat Ana Guțu, în emisiunea „Ochiul inteligent”.