De ce nu ne este foame dimineața. Cauzele identificate de specialiști

De ce nu ne este foame dimineața. Cauzele identificate de specialiști sursa: arhivă EVZ

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, dar numai din acest motiv nu înseamnă că trebuie să ne fie și foame dimineața.

Deși, în unele cazuri, lipsa senzației de foame ar putea fi un semn al unei probleme medicale, această stare este perfect normală și nu prezintă motive de îngrijorare, după cum arată publicația Healtine.

Iată câteva motive, identificate de specialiști, pentru care s-ar putea să nu vă fie foame dimineața și săriți peste mic dejun.

Ai mâncat o cină copioasă sau gustări seara târziu

Unul dintre principalele motivele pentru nu vă este foame dimineața este că ați mâncat o cină consistentă sau gustări în noaptea precedentă. Acest lucru este valabil mai ales dacă ați mâncat o masă bogată în grăsimi și proteine. Acești macronutrienți vă pot încetini golirea stomacului și vă pot face să vă simțiți sătui mai mult timp.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proteinele, în special, pot să modifice semnificativ nivelul hormonilor care vă reglează senzația de foame și pofta de mâncare.

În mod similar, mesele bogate în grăsimi pot modifica nivelurile anumitor hormoni asociați cu pofta de mâncare și senzațiile de plenitudine, ducând la scăderea senzației de foame.

Dacă preferați să savurați o cină consistentă și săriți sau întârziați micul dejun, a doua zi dimineață, este este bine, cât timp vă asigurați că obțineți nutrienții și hidratarea de care aveți nevoie pe tot parcursul zilei.

Nivelurile hormonale se schimbă peste noapte

Peste noapte și în timpul somnului, nivelurile mai multor hormoni din corpul dvs. fluctuează. Acest lucru vă poate schimba pofta de mâncare. Cercetările arată că nivelurile de epinefrină, cunoscută și sub numele de adrenalină, tind să fie mai mari dimineața.

Se crede că acest hormon suprimă pofta de mâncare prin încetinirea ritmului cu care stomacul se golește și prin creșterea descompunerii carbohidraților depozitați în ficat și mușchi.

Rețineți că aceste fluctuații hormonale zilnice sunt perfect naturale și nu sunt, de obicei, un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, dacă aveți modificări bruște sau extreme ale foamei sau apetitului, luați în considerare să vă adresați unui medic.

Deprimarea sau anxietatea duc la lipsa poftei de mâncare

Atât anxietatea, cât și depresia pot afecta semnificativ senzația de foame. Pe lângă tulburări de somn, oboseală și pierderea interesului, depresia poate provoca modificări ale poftei de mâncare.

Între timp, anxietatea poate crește nivelul anumitor hormoni de stres care vă reduc pofta de mâncare.

Cu toate acestea, anxietatea și depresia afectează oamenii diferit. Unele studii au descoperit că aceste afecțiuni pot fi legate și de apetitul crescut la unii oameni.

Dacă vă confruntați cu anxietate sau depresie și bănuiți că vă poate afecta apetitul sau alte aspecte ale sănătății, discutați cu un medic pentru a stabili un tratament.

Grețurile de dimineață în timpul sarcinii

Sarcina este caracterizată frecvent prin grețuri și vărsături dimineața. Afectează în jur de 80% dintre femei, în timpul sarcinii.

În majoritatea cazurilor, starea se îmbunătățește sau dispare după 14 săptămâni de sarcină.

Apariția grețurilor și a vărsăturilor de dimineață poate reduce pofta de mâncare. De fapt, într-un studiu efectuat pe 2.270 de femei însărcinate, 34% au raportat că mănâncă mai puțin în timpul sarcinii timpurii.

Sarcina poate provoca alte simptome de reducere a foamei, cum ar fi indigestie, balonare și golirea întârziată a stomacului (Sursa de încredere).

O afecțiune medicală duce la scăderea poftei de mâncare

Scăderea poftei de mâncare poate fi simptomul unei afecțiuni medicale. În special, infecțiile respiratorii, răceala, gripa și pneumonia sunt cunoscute pentru că produc o reducere a poftei de mâncare. În unele cazuri, unele infecții limitează, de asemenea, simțurile gustului și mirosului, ceea ce poate reduce pofta de mâncare.

În unele cazuri este deosebit de important să rămâneți hidratat și să vă alimentați corpul chiar când sunteți bolnav, chiar dacă nu vă este foame. Supa, ceaiul fierbinte, bananele, biscuiții și sosul de mere sunt câteva opțiuni ușoare pe stomac atunci când nu vă simțiți bine.

Alte cauze fundamentale

În plus față de factorii enumerați mai sus, există și alte câteva motive posibile pentru care s-ar putea să nu vă fie foaame dimineață. Luați anumite medicamente. Multe tipuri de medicamente, inclusiv diuretice și antibiotice, pot reduce foamea și pofta de mâncare.

Îmbătrânirea. Scăderea poftei de mâncare este frecventă în rândul adulților în vârstă și poate fi cauzată de modificări ale necesităților de energie, hormoni, gust sau miros și circumstanțe sociale.

Probleme cu tiroida. Pierderea apetitului poate fi un semn al hipotiroidismului sau al funcției tiroidiene scăzute.

O afecțiune cronică. Anumite afecțiuni, cum ar fi bolile hepatice, insuficiența cardiacă, bolile renale, HIV și cancerul pot provoca pierderea poftei de mâncare.

Dacă nu vă este foame chiar când vă treziți, este normal să așteptați puțin înainte de a lua micul dejun. Uneori, până ai făcut duș, te-ai îmbrăcat și ai început să te pregătești pentru ziua respectivă, s-ar putea să ți se facă foame.