Deși președintele PSD Liviu Dragnea a declarat public că e extrem de nemulțumit de scandalul izbucnit după depunerea amendamentelor la Legea grațierii, senatorul Șerban Nicolae nu riscă nici cea mai mica sancțiune, și cu atât mai puțin excluderea, la Comitetului Executiv de la sfârșitul săptămânii
Potrivit surselor EVZ, depunerea controversatelor amendamente s-a operat, de la bun început, cu știința lui Liviu Dragnea și a liderilor din jurul acestuia.
Dragnea și amendamentele lui Nicolae
Un vicepreședinte PSD a dezvăluit, la adăpostul anonimatului, starea de spirit din formațiunea celor trei trandafiri. „Șerban Nicolae are susținerea a numeroși lideri. Majoritatea parlamentarilor social-democrați vor ca acele amendamente să devină lege, așa că Nicolae a contabilizat simpatie în interiorul partidului fiindcă poartă la modul oficial această bătălie, în pofida criticilor acerbe din exterior. Nicolae nu va fi sancționat fiindcă Dragnea a știut de la bun început ce prevăd amendamentele depuse de senator. Fiind protagonistul unui dosar de abuz în serviciu, Dragnea e nevoit să pozeze în neștiutorul deranjat, dar situația reală e cu totul alta. Amendamentele lui Nicolae întrunesc voința multor lideri ai PSD și reprezintă, din punct de vedere strategic, baloane de încercare – ce trece, e bun trecut, ce nu trece, încercăm mai târziu!”, ne-a explicat sursa citată.
Ce vor inamicii senatorului
De partea cealaltă a baricadei, inamicii lui Șerban Nicolae (pe care acesta îi consideră „pontiști”, la fel ca Dragnea) susțin că senatorul ar trebui mazilit de la cârma Comisiei juridice și de la șefia grupului senatorial al PSD, pe motiv că permanenta fluturare a amendamentelor prejudiciază imaginea partidului. Vârful de lance al contestatarilor lui Șerban Nicolae este chiar ex-premierul Victor Ponta, care s-a lansat într-un veritabil război al declarațiilor în compania senatorului.
„Sancționat” ca Iordache
Potrivit acelorași surse, chiar și în eventualitatea în care cramponarea lui Șerban Nicolae de amendamentele sale ar stârni ample proteste stradale, senatorul tot n-ar risca nimic, în același fel în care ex-ministrul Florin Iordache nu numai că a scăpat total nesancționat pe linie de partid, după episodul trecerii Ordonanței 13, dar a și fost recompensat cu funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților. Totodată, o eventuală sancționare a lui Șerban Nicolae, indiferent de natura acesteia – i-ar da apă la moară „rebelului” Victor Ponta, care a solicitat astfel de măsuri în repetate rânduri, pe Facebook.
Pleșoianu îl apără pe Nicolae
Deputatul PSD, Liviu Pleșoianu, i-a luat, ieri, apărarea lui Șerban Nicolae, apreciind că nu se pune problema sancționării sau excluderii din formațiune. „Dacă un parlamentar consideră corect un anumit demers, consider absolut firesc că acesta să meargă pe drumul propriei sale gândiri. Corectă sau greșită, inițiativa parlamentarului va avea sau nu sprijin la votul din comisii și, cel mai important, la votul din plen. Așa funcționează democrația parlamentară reală, oriunde în lumea civilizată... Ca atare, mi se pare o greșeală majoră fie și simpla punere în discuție a unei excluderi sau a unei sanctionari”, a spus deputatul PSD. Pleșoianu a precizat că nu este de acord cu grațierea faptelor de corupție, chiar dacă sub masca luptei anticorupție s-a desfășurat „un amplu și abject proces de poliție politica”.