Fabricanţi de arme din Ucraina şi-au crescut semnificativ producția pentru a ajuta în războiul împotriva Rusiei, dar se luptă să-și vândă echipamentele la Kiev pentru a ajuta efortul de război, potrivit unui raport publicat în "Newsweek". Fabricile ucrainene au produs arme în valoare de 3 miliarde de dolari anul trecut, o cifră care va crește de șase ori în acest an la 18 miliarde de dolari într-o industrie în care lucrează aproximativ 300.000 de oameni.
Ucraina nu-șu permite propriile arme
Cu toate acestea, statul poate cheltui doar 50% din fondurile sale militare pe producătorii autohtoni, ceea ce ar putea lăsa echipamente de miliarde de dolari pe rafturi, a raportat mass-media ucraineană "Ekonimichna Pravda" (EP). Fără ordinele guvernamentale garantate de la Kiev, acest eșec ar putea forța fabricile interne de arme să-şi reducă personalul și să încetinească dezvoltarea de noi produse, amenințând capacitatea Ucrainei de a lupta împotriva Rusiei.
"Din lipsă de finanțare, încheierea contractelor nu este ritmică", a explicat Iulia Visoţka, directorul ONG-ului Praktika. "Ne-am bucura dacă cel puțin o treime din capacitatea noastră ar fi încărcată în mod constant și am înțelege planurile de producție pentru încă câțiva ani", a adăugat ea.
Datele publicate zilele acestea de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI) au arătat că Ucraina a devenit cel mai mare importator de arme în ultimii cinci ani și a fost al patrulea ca mărime la nivel global între 2019 și 2023. De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în februarie 2022, aproximativ 30 de țări au contribuit la arsenalul Ucrainei, Statele Unite fiind în frunte cu 39%, urmate de Germania cu 14% și Polonia cu 13%.
Ce a vizat Parlamentul European
Cu toate acestea, Parlamentul European a remarcat modul în care anunțurile de ajutor militar pentru Ucraina venite de la aliați mascau adesea modul în care acestea stimulau industria de apărare a țărilor donatoare. De exemplu, "The Washington Post" a raportat că din cele 68 de miliarde de dolari în asistență militară și conexă pe care Congresul SUA le-a aprobat pentru Kiev, aproape 90% sunt cheltuite în Statele Unite. Din 2022, Ministerul ucrainean al Apărării a achiziționat 350.000 de unități de muniție numai din Uniunea Europeană.
Citând surse din industria de apărare ucraineană, Bruxelles-ul a spus că Kievul nu a reușit să-și convingă aliații să cumpere echipamente ucrainene și insistă să cumpere echipamente străine, care sunt adesea mai scumpe. De asemenea, producătorii ucraineni de arme nu pot să-și vândă produsele în străinătate, deoarece nu au fost eliberate licențe de export de la începutul războiului, în urmă cu doi ani.
Producție de drone și proiectile
De asemenea, Parlamentul European a descris modul în care Statul Major al Ucrainei spune Ministerului Apărării de ce echipament are nevoie, care depășește mereu ce este accesibil, ceea ce înseamnă că militarii și oficialii guvernamentali trebuie să-i acorde prioritate în fiecare lună.
Chiar dacă echipamentul pe care îl face este necesar, un producător autohton s-ar putea să nu figureze pe lista prioritară din cauza costului sau dacă produsul în cauză nu este considerat la fel de important ca proiectilele sau dronele. Deschiderea armelor ucrainene către piețele externe ar putea rezolva unele dintre problemele cu care se confruntă producătorii interni, a declarat Serhii Visoţki, vicepreședintele asociației NAUDI, care reprezintă producătorii privați de arme. "Trebuie să le spunem partenerilor noștri că producătorii noștri nu au suficienți bani, că putem incomoda Rusia pe piața de arme sau că aliații noștri vor putea să ne cumpere echipamentele testate în luptă", a spus Visoţki.
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / larazon.es