De ce nu fac oamenii mai mulți copii. Politicile nataliste, eșec de proporții peste tot

Sursa foto: dreamstime.com

Politicile nataliste sunt un eșec de proporții peste tot. Eforturile la nivel mondial pentru a inversa trendul penuriei de copii sunt fără succes, se arată într-o analiză a The Wall Street Journal.

Politicile nataliste vizează chetiuni economice: minivan subvenționat, scutiri de taxe

Țările au lansat o serie de beneficii pentru a încuraja familiile mai mari, nu au avut succes.

Imaginați-vă cum ar fi dacă cei care au mai mulți copii ar primi peste 150.000 de dolari ca împrumut la dobândă mică, un minivan subvenționat și o scutire pe viață de la impozitul pe venit.

Credeți că oamenii ar avea mai mulți copii? Răspunsul, se pare, este negativ.

Acestea sunt câteva dintre beneficiile acordate familiilor care au mai mulți copii, alături de diverse alte facilități financiare și fiscale, vacanțe suplimentare și tratamente gratuite de fertilitate.

Toate acestea au fost oferite părinților din diferite părți ale Europei, o regiune aflată în fruntea crizei demografice la nivel mondial.

Europa, în declin demografic

Populația totală a Europei s-a redus în timpul pandemiei și este pe cale să se contracte cu aproximativ 40 de milioane până în 2050, potrivit statisticilor ONU.

Rata natalității a scăzut în lumea dezvoltată începând cu anii 1960. Însă scăderea a lovit Europa mai greu și mai rapid decât se așteptau demografii – o prefigurare a scăderii bruște a ratei fertilității din SUA în ultimii ani.

Inversarea tendinței de scădere a natalității a devenit o prioritate națională a guvernelor din întreaga lume, inclusiv pentru regimurile dictatoriale din China comunistă și Rusia, unde Vladimir Putin a declarat anul 2024 drept „anul familiei”.

În SUA, atât Kamala Harris, cât și Donald Trump, s-au angajat să regândească politicile de familie ale SUA. Harris vrea să ofere un bonus de 6.000 de dolari pentru un copil. Trump a oferit fertilizarea in vitro gratuită și deduceri fiscale pentru părinți.

Europa și alte economii cu provocări demografice din Asia, cum ar fi Coreea de Sud și Singapore, au încercat să oprească valul scăderii demografice cu beneficii generoase pentru părinți, timp de o generație.

Politicle nataliste sunt variate, eșecul e similar

Cu toate acestea, scăderea fertilităţii a persistat în aproape toate grupele de vârstă, devenituri şi la toate nivelurile de educaţie. Cei care au mulți copii spun adesea că i-ar avea și fără beneficii. Cei care nu vor copii spun că beneficiile contează prea mult.

Două țări europene dedică mai multe resurse familiilor decât aproape orice altă națiune: Ungaria și Norvegia.

Dar, în ciuda programelor lor, au rate de fertilitate de 1,5 și, respectiv, 1,4 copii pentru fiecare femeie – mult sub rata de înlocuire de 2,1, nivelul necesar pentru a menține populația stabilă. Rata fertilității în SUA este de 1,6.

Demografii sugerează că reticența de a avea copii este mai degrabă o schimbare culturală fundamentală decât una pur financiară.

„Obișnuiam să-mi spun, sunt prea tânăr. Trebuie să-mi termin diploma de licență. Trebuie să-mi găsesc un partener. Apoi brusc m-am trezit și aveam 28 de ani, căsătorit, cu o mașină și o casă și un loc de muncă flexibil și nu mai existau scuze”, a spus norvegiana Nancy Lystad Herz.

„Chiar dacă acum nu există bariere practice, mi-am dat seama că nu vreau copii”, adaugă ea

Politicile nataliste. Modelul maghiar

Atât Ungaria, cât și Norvegia, cheltuiesc mai mult de 3% din PIB pentru abordările lor diferite de promovare a natalității - mai mult decât suma pe care o cheltuiesc pentru armatele lor, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

Ungaria spune că în ultimii ani cheltuielile sale pentru politici demografice au depășit 5% din PIB. SUA cheltuiește aproximativ 1% din PIB pentru sprijinul familiei prin credite fiscale pentru copii și programe destinate americanilor cu venituri mici.

Programul de împrumuturi subvenționate pentru locuințe din Ungaria a ajutat aproape 250.000 de familii să-și cumpere sau să își modernizeze locuințele, spune guvernul.

Viktor Orban. Sursa foto: Facebook

Oamenii cu mulți copii nu au așteptat după politicile nataliste ale guvernelor

Orsolya Kocsis, o tânără de 28 de ani care lucrează în domeniul resurselor umane, știe că a avea copii i-ar ajuta pe ea și pe soțul ei să cumpere o casă mai mare în Budapesta, dar nu este suficient să se răzgândească cu privire la faptul că nu își dorește copii.

„Dacă ar fi să spunem că vom avea doi copii, practic am putea cumpăra o casă nouă mâine”, a spus ea. „Dar din punct de vedere moral, nu m-aș simți bine dacă am adus o viață pe lumea asta pentru a cumpăra o casă.”

Promovarea nașterii bebelușilor, cunoscută sub numele de pronatalism, este un element cheie al agendei populiste mai ample a primului ministru Viktor Orbán.

Summitul Demografic bienal de la Budapesta, din Ungaria, a devenit un loc de întâlnire pentru politicieni și gânditori conservatori proeminenți.

Fostul prezentator Fox News, Tucker Carlson, și JD Vance, candidatul pentru postul de vicepreședinte al lui Trump, au lăudat politicile familiale ale lui Orbán.

Ce face Orbán în Ungaria

Viktor Orbán descrie faptul de a avea copii - ceea ce el numește un model de familie „tradițional” - ca pe o datorie națională, precum și o alternativă la imigrație pentru creșterea populației.

Beneficiile pentru creșterea copiilor în Ungaria sunt în mare parte rezervate cuplurilor căsătorite, heterosexuale și din clasa de mijloc. Cuplurile care divorțează pierd dobânzile subvenționate și în unele cazuri trebuie să ramburseze sprijinul.

Populația Ungariei, acum mai puțin de 10 milioane, s-a micșorat din anii 1980. Țara este de dimensiunea statului Indiana.

„Pentru că suntem atât de puțini, există întotdeauna această teamă că vom dispărea”, spune Zsuzsanna Szelényi, director de program la Institutul pentru Democrație CEU și autoarea unei cărți despre Orbán.

Rata fertilității din Ungaria s-a prăbușit după căderea comunismului. Până în 2010, natalitatea a scăzut la 1,25 copii pentru fiecare femeie.

Viktor Orbán, tată a cinci copii

Viktor Orbán, tată a cinci copii, și partidul său, Fidesz, au revenit la putere în acel an, după ce au fost înlăturați la începutul anilor 2000. El a extins sistemul de sprijin pentru familii în următorul deceniu.

Rata fertilității din Ungaria a crescut la 1,6 copii pentru fiecare femeie în 2021.

Ivett Szalma, profesor asociat la Universitatea Corvinus din Budapesta, a spus că, la fel ca în multe alte țări, femeile din Ungaria care au amânat să aibă copii după criza financiară globală au recuperat ulterior.

Dar progresul s-a blocat după aceea. Rata fertilităţii din Ungaria a scăzut în ultimii doi ani.

Aproximativ 51.500 de copii s-au născut acolo anul acesta până în august, o scădere cu 10% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Politcile nataliste nu rezolvă decât chestiunile economice

Multe femei maghiare menționează sistemele de sănătate și educație publică subfinanțate și dificultățile de a echilibra munca și familia ca parte a ezitarii lor de a avea mai mulți copii.

Anna Nagy, o fostă avocată în vârstă de 35 de ani, și-a născut fiul în ianuarie 2021. A primit un împrumut de aproximativ 27.300 de dolari pe care nu a trebuit să-l plătească înapoi până când acesta a împlinit 3 ani.

Nagy și-a părăsit locul de muncă înainte de a rămâne însărcinată, dar a primit în continuare plăți de maternitate finanțate de guvern, egale cu 70% din salariul anterior, în primii doi ani și o sumă mai mică pentru al treilea an.

Înainte credea că își dorește doi sau trei copii, dar acum își dorește doar unul. Este frustrată de implicația că ar fi responsabilitatea ei să rezolve provocările demografice.

Economiștii subliniază o creștere a imigrației și o vârstă mai mare de pensionare pe post de compensații pentru presiunile financiare asupra bugetelor guvernamentale, din cauza unei populații în scădere.

„Nu este de datoria noastră, ca femei maghiare, să menținem națiunea în viață”, mai spune ea.

Familii mari în Ungaria

Ungaria este deosebit de generoasă cu familiile care au mai mulți copii sau cu femeile care nasc mai tinere. Anul trecut, guvernul a anunțat că va restricționa programul de împrumuturi - cum este cel folosit de Anna Nagy - la femeile sub 30 de ani.

Familiile care se angajează să aibă trei sau mai mulți copii pot obține mai mult de 150.000 de dolari în împrumuturi subvenționate.

Alte beneficii includ o scutire pe viață de la impozitele personale pentru mamele cu patru sau mai mulți copii și până la șapte zile de concediu anual suplimentar pentru ambii părinți.

Conform unui alt program care a expirat acum, aproape 30.000 de familii au folosit o subvenție pentru a cumpăra un minivan, a spus guvernul.

Criticii politicilor familiale ale Ungariei spun că banii sunt risipiti pe oameni care oricum ar fi avut familii numeroase. Guvernul a fost, de asemenea, criticat pentru excluderea unor grupuri precum populația minoritară de romi și maghiarii mai săraci.

Acces dificil pentru săraci, acuză unii

Pentru multe dintre stimulente sunt necesare conturi bancare, istoric de credit și un istoric de angajare constant.

Biroul de presă al lui Orbán nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Tünde Fűrész, șeful unui institut de cercetare demografică susținut de guvern, nu a fost de acord că politicile sunt discriminatorii și a spus că împrumuturile au fost utilizate mai intens în zonele înapoiate din punct de vedere economic.

Programele guvernamentale nu au fost un factor determinant pentru Eszter Gerencsér, 37 de ani, care a spus că ea și soțul ei și-au dorit întotdeauna o familie mare. Au patru copii, cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani.

Ei au primit aproximativ 62.800 de dolari în împrumuturi cu dobândă scăzută prin programe guvernamentale și 35.500 de dolari în granturi. Au folosit banii pentru a cumpăra și a renova o casă în afara Budapestei.

După ce au avut al patrulea copil, guvernul le-a șters 11.000 de dolari din datorie. Familia primește o plată lunară de aproximativ 40 de dolari pe lună pentru fiecare copil.

Politicile nataliste nu rezolvă discriminarea mamelor la locurile de muncă

Majoritatea femeilor maghiare stau acasă cu copiii până când împlinesc 2 ani, după care plățile de ajutor de maternitate sunt reduse.

Creșele administrate public sunt gratuite pentru familiile numeroase precum a ei. Gerencsér a lucrat între sarcini și apoi s-a întors la muncă cu normă întreagă, într-un serviciu public, la începutul acestui an.

Ea încă crede că societatea maghiară este împotriva mamelor și a spus că s-a chinuit să-și găsească un loc de muncă, deoarece angajatorii erau îngrijorați că va trebui să-și ia multe zile libere pentru a avea grijă de copii.

Reputația internațională a țării ca fiind prietenoasă cu familia este „ceea ce se numesște marketing profesionist”, a adăugat ea.

Sursa foto: pixabay.com

Generozitate nordică în țara Barnevernet

Norvegia a încercat să stimuleze nașterile, de zeci de ani, cu un concediu parental generos și subvenții pentru îngrijirea copiilor.

Noii părinți din Norvegia pot împărți aproape un an de concediu plătit integral, sau aproximativ 14 luni cu 80% salariu.

Mai mult de trei luni sunt rezervate taților pentru a încuraja o îngrijire mai egală. Mamele au dreptul să-și ia cel puțin o oră de pauză la locul de muncă pentru a alăpta sau a se mulge.

Scopul guvernului nu a fost niciodată în mod explicit de a încuraja oamenii să aibă mai mulți copii, ci de a face mai ușor pentru femei să găsească un echilibru între carieră și familie, spune Trude Lappegard, profesor care cercetează demografia la Universitatea din Oslo.

Norvegia nu restricționează beneficiile pentru părinții necăsătoriți sau cuplurile de același sex.

Populația din Norvegia crește, dar prin migrație

Rata sa de fertilitate, de 1,4 copii per femeie, a scăzut constant de la aproape 2 în 2009. Spre deosebire de Ungaria, populația Norvegiei este în continuare în creștere pentru moment, în principal din cauza imigrației.

„Este dificil de spus de ce populația are mai puțini copii”, a spus Kjersti Toppe, ministrul norvegian al copiilor și familiei, într-un e-mail. Ea adaugă că guvernul a mărit plățile lunare pentru părinți și a format un comitet care să investigheze scăderea natalității și modalitățile de a o combate.

Multe femei din Norvegia nu au copii sau au un singur copil. Procentul femeilor de 45 de ani cu trei sau mai mulți copii a scăzut la 27,5% anul trecut, de la 33% în 2010.

Femeile așteaptă, de asemenea, mai mult să aibă copii - vârsta medie la care femeile au avut primul copil a ajuns anul trecut la 30,3 ani.

Creșterea globală a costurilor locuințelor și un termen mai lung pentru a atinge nivelul dorit în carieră joacă probabil un rol, spun cercetătorii.

Mamele mai în vârstă, care se nasc pentru prima dată târziu, se pot confrunta cu probleme. Femeile cu vârsta de 35 de ani și peste au un risc mai mare de infertilitate și complicații ale sarcinii.

Cum arată politicile nataliste din Norvegia

Gina Ekholt, în vârstă de 39 de ani, a spus că politicile guvernului au ajutat la compensarea multor costuri legate de nașterea unui copil și i-au permis să-și mențină cariera de consilier principal la organizația nonprofit Salvați Copiii Norvegia.

Și-a născut fiica la 34 de ani, după o rundă de FIV subvenționată de stat, care a costat aproximativ 1.600 de dolari. Ea a vrut să aibă mai mulți copii, dar nu poate din cauza problemelor de fertilitate.

Femeia primește o subvenție lunară de aproximativ 160 de dolari pe lună, compensând aproape în totalitate taxa lunară de la creșă, de 190 de dolari.

„Din punct de vedere economic, nu a fost o scădere. Ceea ce mi-a fost dificil a fost să încerc să am un alt copil”, a spus ea.

„Ideea că ar trebui să avem mai mulți copii și că ești foarte egoist dacă ai doar unul... acestea sunt lucrurile care m-au afectat.”

Prietena ei Ewa Sapieżyńska, o scriitoare polonezo-norvegiană în vârstă de 44 de ani și ocupându-se de științele sociale, care are un fiu, a ajutat-o ​​să vadă avantajul stilului de viață cu un singur copil. „Pentru mine, decizia nu ține de bani. Este vorba despre viața mea”, a spus ea, potrivit WSJ.