De ce nu avem poftă de mâncare când este cald afară. Un cercetător explică ce se întâmplă în creierul nostru

Sursă foto: Facebook/Beraria POFTA sau FOAME

În zilele prea calde ale verii, este posibil să observați că nu vă mai este la fel de foame ca atunci când vremea este mai răcoroasă. Dar care este legătura dintre temperatură și apetit? De ce ne este mai puțin foame când este cald afară? Influența temperaturii asupra apetitului a fost observată de mult timp de oamenii de știință. „Ceea ce știm este că oamenii din medii mai reci consumă mai multe calorii", a declarat Allison Childress. Acesta este dietetician autorizat și profesor asociat la Universitatea Texas Tech.

Există un motiv biologic de bază pentru acest lucru. Caloriile sunt o unitate de energie. Arderea lor poate elibera căldură, ajutându-i pe oameni să-și mențină temperatura corporală în climatele mai reci. Dar pe măsură ce iarna face loc vremii frumoase și ne este cald „oamenii observă că le este mult mai puțin foame". Vorbim de o tendință pe care Childress a observat-o atât în practica sa clinică, cât și în literatura științifică mai largă. Cu toate acestea, mecanismele din spatele acestui fenomen sunt neclare. Mulți factori influențează aportul caloric, a spus Childress.

De ce nu avem poftă de mâncare când este cald afară?

Matt Carter, cercetător în neuroștiințe la Williams College din Massachusetts, a fost de acord. Multe variabile - inclusiv hormoni, proteine și factori de mediu - influențează cum și de ce simțim foamea. În cele din urmă, explică de ce acest sentiment scade în zilele când este mai cald, a spus Carter.

Corpul nostru încearcă mereu să mențină condițiile interne stabile. Aceasta se numește homeostazie. Este motivul pentru care transpirăm în soarele arzător sau bem apă după un antrenament obositor. Foamea este, de asemenea, homeostatică. Simțim foame atunci când corpul nostru are puține calorii și ne simțim sătui după ce luăm masa. Astfel, ni se menține starea fiziologică internă echilibrată.

Multe procese homeostatice sunt menținute de hormoni, care servesc drept mesageri chimici în organism. În ceea ce privește pofta de mâncare și starea de sațietate, doi hormoni joacă un rol important. Grelina este eliberată de stomac atunci când acesta este gol. De asemenea, leptina este secretată de celulele grase și indică creierului când organismul este plin.

Creierul are senzori pentru temperatură

Pentru a ne influența sentimentele și comportamentul, acești hormoni trimit apoi semnale hipotalamusului. Este o parte a creierului care are rolul de a regla aspecte precum temperatura corpului, foamea și setea. La baza hipotalamusului se află o masă de neuroni specializați care „orchestrează senzația de foame și de sațietate", a spus Carter. Acolo, grelina stimulează neuronii asociați cu foamea, numiți neuroni AgRP. Astfel, ne face să simțim senzația de foame. Leptina, în schimb, inhibă acești neuroni și stimulează neuronii POMC, care vă fac să vă simțiți plini.

Dar modul în care temperatura influențează acest sistem complex este „încă un domeniu deschis de cercetare", a spus Carter. Creierul are senzori pentru temperatură. Mai exact, proteine care își schimbă forma odată ce corpul atinge un anumit nivel de căldură. Un studiu publicat în revista eLife în 2020 a constatat că, la șoareci, anumite celule cerebrale trimit informații neuronilor AgRP atunci când temperaturile sunt scăzute. Acest lucru crește senzația de foame.

Pe de altă parte, atunci când este cald afară, neuronii POMC au o proteină de detectare a căldurii care este activată atunci când temperatura corpului crește. Acest lucru activează apoi neuronii asociați cu senzația de sațietate, potrivit unui studiu din 2018. „Dar este probabil mai mult decât atât", a spus Carter. Alte circuite ale creierului probabil că lucrează împreună pentru a influența cât de mult mâncăm.

Sațietate și foame

Childress a remarcat, de asemenea, că există probabil și alți factori. „Deși avem mecanisme biologice, precum căldura și frigul, este, de asemenea, important să știm că putem depăși aceste limite", a spus ea. Uneori ne pierdem abilitatea de a ne asculta indicațiile corpului. De exemplu, mâncăm după punctul de sațietate sau nu mâncăm când ne este foame.

Indiferent de indicii, Childress a observat că, în timpul verii, este important să rămânem hidratați, fie că mâncăm alimente bogate în apă, cum ar fi legumele și fructele, fie că bem lichide. Contraintuitiv, dulciurile pot crește de fapt temperatura corpului, deoarece sunt adesea bogate în calorii.

Cald sau nu, pofta de mâncare este un echilibru complicat - o modalitate prin care corpul nostru se sincronizează cu mediul. „Mâncatul și băutura sunt lucruri care par să se întâmple pur și simplu. Dar de fapt, în spatele scenei, creierul măsoară cu precizie nevoia de calorii, de apă, de o temperatură optimă a corpului. Și cred că asta este uimitor" a spus expertul, conform Live Science .