De ce nu au voie astronauții să consume alcool

De ce nu au voie astronauții să consume alcool Astronauți. sursa foto: Arhiva EVZ

Stația Spațială Internațională este singurul loc din afara Terrei, unde locuiesc oameni; astronauții. Este o stație experimentală care poate servi ca spațiu locuibil pentru un echipaj sau post de comandă pentru misiuni pe orbită în jurul Pământului. De asemenea poate fi port de întâlnire și acostare pentru mici nave spațiale, explică Wikipedia. Astronauții care locuiesc aici sunt de multe ori chiar ei subiectele experimentelor pe care le fac pe parcursul perioadei petrecută în Stația Spațială, scrie Gândul.

Astronauții, locatarii Stației Spațială Internațională

Echipajul de astronauți care locuiește aici lucrează la experimente care de multe ori pot fi inclusiv asupra lor. Se studiază, de exemplu, reacția corpului la viața din spațiu.

Zilele astronauților sunt organizate meticulos: se trezesc la ora 06:00, stingerea la 22:30. Între timp, sunt opt până la zece ore de experimente științifice, două ore de activitate fizică obligatorie – pentru a evita epuizarea mușchilor – și trei ore de timp liber. Sâmbătă, curățenie și întreținere. Duminica, odihnă.

Pentru a dormi, astronauții se îmbracă în saci de dormit care sunt depozitați pe verticală.

De ce astronauții nu beau niciodată alcool când sunt în misiune

Medicul Adrian Copcea, specialist în diabet, nutriție și boli metabolice a explicat de ce astronauții nu consumă niciodată alcool pe durata misiunilor spațiale.

Astronauți în spațiu

Astronauți, sursa foto: wikipedia

Astronauții au interdicție să consume băuturi alcoolice din mai multe motive. Cel mai important este că trebuie să fie permanent lucizi pentru comenzile pe care trebuie să le facă, uneori spontan.

Alt motiv este că ei desfășoară și misiuni în afara staţiei (spacewalk-urile) pentru întreţinere.

„Există un motiv care nu e medical pentru nepermiterea alcoolului. E acela că oricând locuitorii staţiei devin, de fapt, piloţii ei. Piloţi, oameni de întreţinere. De exemplu dacă izbucneşte un incendiu, ei au de izolat, de dat comenzi. Misiunile în afara staţiei (spacewalk-urile), care sunt în general pentru întreţinere (mai schimbă un şurub, o baterie, un panou de ceva) sunt programate, dar posibilitatea incidentelor în care astronauţii ar deveni practic piloţi (ca cei de avion) e motivul real pentru care nu e voie să consume alcool”, a explicat într-o postare pe Facebook medicul Adrian Copcea.

Au fost și cazuri când regula a fost încălcată

În 2012, o comisie care monitorizează starea de sănătate a astronauților americani a descoperit că aceștia au urcat la bordul aeronavelor sub influența alcoolului. Aceștia fusesră avertizați că de către medici și colegi că starea lor reprezintă un risc pentru misiuni, relatează Aviation Week în ediția electronică.

Comisia a raportat „un consum ridicat de alcool” din partea astronauților în cursul celor 12 ore care preced lansarea în spațiu, potrivit procedurilor NASA.

Un purtător de cuvânt al NASA a refuzat să comenteze dezvăluirile comisiei.

Ne puteți urmări și pe Google News