De ce nu ai voie să te scalzi în lacurile și râurile din România. Zonele în care nu poți intra în apă

De ce nu ai voie să te scalzi în lacurile și râurile din România. Zonele în care nu poți intra în apă Bâlea Lac. Sursa: Dreamstime.com

Lacurile și râurile din România nu sunt declarate și autorizate de Uniunea Europeană ca fiind zone de scăldat. Oamenii au voie să intre doar în anumite ape din țară fără să se aleagă cu o amendă uriașă.

Atunci când mergem într-o excursie pe lângă lacurile sau râurile din țară, trebuie să știm că nu avem voie să ne scăldăm în ele. Apele naturale din România nu sunt declarate și autorizate de Uniunea Europeană ca fiind zone de scăldat. Turiștii pot face baie doar în Marea Neagră și în alte zone special amenajate.

Conform datelor înregistrate de UE, doar 50 zone litorale din România sunt declarate ca zone de îmbăiere din cele peste 3.000 de corpuri de apă.

Autoritățile au declarat că procesul de declarare oficială la Comisia Europeană e unul complex. Zonele autorizate pentru scăldat trebuie să întrunească o serie de standarde impuse de UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ecologiștii au precizat că lacurile și râurile din România ar trebui să aibă trei funcții diferite - apă potabilă, pescuit și scăldat. În 2021, din apele declarate la UE, adică cele de pe litoral, 84% au avut o calitate excelentă și 16% bună. Dar când vine vorba de lacuri și râuri, din cele 1460 de secțiuni de monitorizare, aproximativ 38% au avut o stare foarte bună și bună, 54% o stare moderată, 8% slabă și sub 1% o calitate proastă.

Sursa: Arhiva EVZ

De ce nu ai voie să te scalzi în lacuri

Cu toate că este interzis și că riscă amenzi colosale, oamenii continuă să se scalde în râuri și lacuri, dar Institutul Național de Sănătate Publică nu recomandă acest lucru. Legea spune că ei intră în ape pe propria răspundere.

Deși prin directiva europeană, există o monitorizare uniformă a apelor dulci din România, verificarea nu e atât de frecventă cum e în zona de litoral. Apele interne sunt verificate de 4 până la 12 ori pe an, dar la mare, apa e monitorizată cel puțin o dată la două săptămâni.

Cele mai frumoase lacuri din România

Cu toate că nu se pot scălda în anumite ape, turiștii vizitează foarte des lacul Bâlea, lacul Vidraru, lacul Sfânta Ana, lacul Roșu, lacul Izvorul Muntelui, lacul Razim, lacul Bolboci, lacul Scropoasa, lacul Bucura, lacul Albastru, lacul Vulturilor, lacul Ochiul Beiului, lacul Ursu, lacul Tarnița, lacul Vidra.

Acestea sunt considerate adevărate colțuri de rai pentru români, dar și pentru turiștii din străinătate, potrivit euronews.ro.