Astăzi s-a împlinit un an de când BNR a păstrat rata dobânzii cheie la nivelul de 6,25% pe an, motivul invocat de banca centrală pentru deciziile sale din ultimul timp fiind acela că prin menţinerea dobânzii încearcă să ţină sub control creşterea preţurilor.
Astfel, ultima schimbare operată de banca centrală asupra dobânzii cheie a avut loc în şedinţa de politică monetară din mai 2010, când a scăzut nivelul acesteia de la 6,5% pe an la 6,25% pe an.
Nivelul inflaţiei anuale a fost în martie de 8,01% pe an, în condiţiile în care banca centrală a stabilit pentru 2011 o ţintă de 3% plus minus un punct procentual.
Creşterea din ultimul timp a preţurilor a fost determinată pe plan intern de majorarea de anul trecut a taxei pe valoarea adăugată şi de scumpirea alimentelor şi combustibililor, ultimele două cauze fiind generate în special de contextul internaţional.
Inflaţia, o problemă la nivel internaţional
Tot din cauza inflaţiei ridicate, Banca Centrală Europeană a decis la începutul lunii aprilie majorarea dobânzii cheie la 1,25% pe an de la minimul istoric de 1% pe an, prima măsură în acest sens luată de BCE din iulie 2008.
Rata dobânzii de referinţă infuenţează nivelul dobânzilor interbancare în funcţie de care sunt exprimare dobânzile variabile ale creditelor, astfel încât o majorare a dobânzii cheie la euro are de regulă ca urmare creşterea dobânzilor creditelor în moneda europeană.
Totodată, o eventuală scădere a dobânzii cheie la lei, este de regulă interpretată de bănci ca un semnal pentru scăderea dobânzilor la creditele în lei.
Din cauza evoluţiei inflaţiei, mulţi analişti sunt însă de părere că BNR va fi forţată să menţină nivelul dobânzii cheie în acest an. ING Bank, de exemplu, întrevede pentru anul viitor chiar o majorare a acesteia până la 6,75% pe an la finele lui 2012. La rândul lor, analiştii Băncii Comerciale Române iau în calcul că BNR ar putea creşte dobânda cheie la anul.
Astăzi, Consilul de Administraţie al Băncii Naţionale a decis astăzi menţinerea nivelului dobânzii-cheie la 6,25% pe an şi pe cel la rezervelor minime obligatorii la 20% pentru pasivele în valută şi la 15% pentru pasivele în lei.