De ce nu a ACȚIONAT Obama pentru a SALVA ostaticii ISIS?

De ce nu a ACȚIONAT Obama pentru a SALVA ostaticii ISIS?

Statele Unite au întârziat cu mai bine de o lună eforturile de a salva anul trecut ostatici americani și britanici, deși serviciile secrete britanice identificaseră locul unde aceștia erau ținuți de către ISIS.

Când administrația Obama s-a hotărât în sfârșit să lanseze o operațiune de salvare a ostaticilor, pe 4 iulie 2014, lucrătoarea socială Kayla Mueller și ziariștii James Foley și Stevem Sotloff fuseseră mutați de teroriști în alt loc, scrie publicația americană Daily Beast.

Serviciile secrete britanice îi informaseră încă din luna mai 2014 pe partenerii amercani despre posibilele ascunzători din vecinătarea localității Raqqa, capitala de facto a ISIS de pe teritoriul sirian.

În luna iunie, serviciile secrete britanice au revenit și au anunțat Casa Albă că au identificat cu certitudine locul unde erau ținuți ostaticii. Cu toate acestea, administrația Obama a refuzat să acționeze timp de mai mult de o lună.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Controversa a fost că ei nu au avut încredere în informații și au dorit să le dezvolte și să le verifice, pentru că nu veneau din tabăra noastră”, a declarat un oficial american, care a dorit să-și păstreze anonimatul, pentru Daily Beast.

„Au avut informația, dar pur și simplu nu au crezut. Și au pritocit-o, nu există nici un dubiu.”

ISIS l-a decapitat pe ziaristul James Foley în luna august. A fost primul american ucis de militanții origanizației teroriste. Ulterior, administrația Obama a dezvăluit încercările eșuate de a-l elibera pe ziaristul ostatic, dar a respins afirmația că a acționat cu întârziere.

„Vă pot asigura că am făcut tot ce era posibil să ne aducem ostaticii acasă”, a declarat consilierul pentru securitate Ben Rhodes, într-o conferință de presă ținută Martha’s Vineyard, Massachussetts, citat de Daily Beast.

„Sunt condiții incredibil de grele în Siria, care este răvășită de război. Însă am făcut uz de toate resursele noastre militare, de informații și diplomatice posibile, am folosit toate firele de care am dispus pentru a afla unde se aflau ostaticii; să încercăm să-i salvăm când vom avea o ocazie, să încercăm să lucrăm cu orice stat care ar putea avea mijloace de a-i localiza.”

Mai mult, oficiali francezi au furnizat și ei informații despre locul unde se aflau ostaticii încă din luna martie, și din nou Casa Albă nu a avut nici o reacție.

„Asta nu a făcut decât să ne mărească frustrarea ”, a declarat mama lui James Foley pentru Daily Beast.

„Informații foarte detaliate au fost disponibile încă de la jumătatea lunii martie. De aceea a fost atât de greu pentru familiile noastre, pentru că se pare că au fost ținuți în același loc timp de luni de zile.”

Familia lui Foley a declarat în luna septembrie că a fost amenințată de un oficial de la Washington că va fi acuzată de sprijinire a terorismului dacă va plăti vreo recompensă pentru eliberarea fiului lor, informa la vremea respectivă ABC News.

Părinții lui Sotloff, care a fost decapitat în septembrie, au împărtășit frustrarea familiei Foley, acuzând că autoritățile nu au făcut destul pentru salvarea tânărului.

Și eforturile de a o salva pe Mueller a fost adus în discuție. ISIS a anunțat săptămâna trecută că lucrătoarea socială de 26 de ani ar fi fost ucisă într-un raid al forțelor aeriene iordaniene care a vizat baza din Raqqa.

Grupul terorist a dat publicității o fotografie a unei clădiri bombardate unde ar fi fost ținută Kayla Mueller. Oficiali europeni au declarat pentru Daily Beast că edificiul era cunoscut ca o închisoare pentru ostatici și că această informație fusese transmisă și Statelor Unite și Iordaniei.

La puțin timp după ce părinții lui Mueller au confirmat moartea fetei lor, Pentagonul a declarat că ea nu a fost ucisă în raidul iordanian, ci de jihadiștii de la ISIS.