De ce ne-a fost frică nu scăpăm. Băncile au redus creditarea către România

De ce ne-a fost frică nu scăpăm. Băncile au redus creditarea către România

Instituțiile bancare au redus încă de anul trecut creditele acordate Europei Centrale și de Est și cele către economiile cu probleme ale zonei euro, potrivit unui articol ”Wall Street Journal” (WSJ).

În perioada iulie-septembrie a anului trecut, băncile au redus creditarea către România cu 2,1 miliarde de dolari, potrivit datelor publicate de Banca Reglementelor Internaţionale (BIS). Creditarea din partea băncilor s-a redus și pentru Bulgaria în acestă perioadă cu 1,2 miliarde de dolari, și pentru Ungaria cu  5,5 miliarde de dolari. Băncile au fost mai zgârcite și cu Polonia, țară care nu a trecut printr-o recesiune în timpul crizei economice. Creditarea către Varșovia s-a redus cu 12 miliarde de dolari în trimestrul trei al anului trecut.

Reducerea creditării este una dintre marile vulnerabilități ale statelor din Centrul și Estul Europei, unde sistemele bancare sunt dominate de subsidiarele băncilor din Europa Occidentală, care acum înregistrează pierderi în statele de origine.

Pentru a păstra linii de finanțare către statele est-europene și a micșora astfel impactul negativ asupra economiei în urma reducerii creditării în regiune, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Fondul Monetar Internațional (FMI) încearcă să reactiveze acordul din 2009, cunoscut ca Iniţiativa Viena, prin care băncile din Europa Occidentală îşi menţineau finanţarea către subsidiarele lor din Europa Centrală şi de Est. Instituţiile speră să se ajungă la un acord în martie.

În luna noiembrie a anului trecut, președintele Traian Băsescu ataca dur băncile străine care sunt prezente pe piața românească, reacționâns astfel la declarațiile făcute de oficiali ai Băncii Centrale a Austriei, care au precizat că filialele din Europa Centrală și de Est ale băncilor austriece trebuie să facă singure rost de bani, pentru că fluxul de capital spre această regiune se va reduce.

”Domnilor ați obținut profituri uriașe, iar dacă vă pregătiți să lăsați economia românească fără finanțare în timp de criză, va fi un act lipsit de fair-play în relația cu România. S-au creat mecanisme de capitalizare a băncilor și mesajul meu e să apelați la aceste mecanisme, nu să sugrumați economia românească”, a adăugat șeful statului, la conferința ”The Economist”, care a avut loc în luna noiembrie a anului trecut.

Băncile și-au redus expunerea și pe statele cu probleme

Băncile au redus creditarea și către către economiile din zona euro care se confruntă cu probleme, reducându-şi expunerea la Italia cu 113 miliarde de dolari, la Spania cu 63,6 miliarde de dolari, la Portugalia cu 16 miliarde de dolari, la Grecia cu 7,2 miliarde de dolari, la Irlanda cu 2 miliarde de dolari.

Conform datelor BIS, expunerea băncilor pe plan mondial a crescut cu 624 miliarde de dolari în trimestrul trei din 2011, ajungând la 31.7000 miliarde de dolari. Creditarea totală către statele dezvoltate, care include companii, bănci, persoane fizice şi guverne, a urcat cu 430 miliarde de dolari, după un declin de 245 miliarde de dolari în trimestrul doi. În schimb creditarea către statele în curs de dezvoltare a scăzut cu 10 miliarde de dolari, în principal ca rezultat al declinului din Europa Centrală şi de Est, informează Agerpres, citând WSJ.