De ce mănânci același lucru la micul dejun, iar la prânz cauţi varietatea? Cercetătorii au aflat misterul acestor obiceiuri
- Antonia Hendrik
- 26 februarie 2022, 16:15
Pentru mulți oameni, micul dejun nu este atât de important în ceea ce privește alegerile. Este considerată o masă mai mult necesară decât o plăcere. De obicei se preferă alimente care se prepară rapid și ușor şi, de cele mai multe ori, micul dejun este servit pe fugă, spun cercetătorii.
Când cercetătorii au evaluat obiceiurile alimentare zilnice la mii de subiecți din SUA și Franța, au văzut că oamenii au mâncat în mod repetat același lucru la micul dejun, și au fost fericiți. Prin comparație, atunci când acești oameni s-au așezat la prânz sau la cină, doreau o varietate mai mare de meniuri şi plăcerea de a savura.
Oamenii de știință au mai sugerat că factorii psihologici, biologici și culturali ne modelează așteptările pentru mese, iar acești factori - și entuziasmul nostru pentru a mânca - diferă în funcție de momentul zilei.
Totul se învârte în jurul ritmurilor circadiene
Ritmurile circadiene controlează o varietate de procese biologice în organismele vii. Unul dintre cele mai evidente, este ciclul somn-veghe. Există însă și alte procese în spatele cărora stau ritmurile circadiene, precum temperatura corpului, comportamentul de alimentare, secreția unor hormoni şi metabolismul.
Pe tot parcursul zilei și în timpul nopții, corpurile noastre urmează aceste ritmuri circadiene. Aproape toate formele de viață aderă la aceste cicluri de 24 de ore, care guvernează schimbările fizice, mentale și comportamentale. De exemplu, un program de somn tipic la oameni urmează ritmurile circadiene legate de lumină. Zeci de mii de neuroni din creier reglează acest așa-numit ceas biologic, astfel încât să ne simțim somnoroși noaptea când este întuneric și să fim mai atenți când soarele a răsărit, potrivit Institutului Național de Științe Medicale Generale.
Ritmurile circadiene afectează, de asemenea, programele noastre de alimentație
Cercetători au investigat anterior legăturile dintre ritmurile circadiene și variațiile în dimensiunea și varietatea meselor pe care oamenii le consumă pe parcursul zilei, potrivit unui studiu publicat în numărul din ianuarie 2022 al revistei Appetite .
Pentru această investigație, oamenii de știință s-au întrebat dacă factorii psihologici legați de ritmurile circadiene ar putea influența și ceea ce au mâncat oamenii la micul dejun, prânz și cină. Aceste lucruri i-au interesat pe cercetători din cauza propriilor obiceiuri cu privire la micul dejun, a spus autorul principal al studiului Romain Cadario, profesor asistent la Rotterdam School of Management de la Universitatea Erasmus din Olanda.
De obicei caut multă varietate în lucrurile pe care le mănânc; acesta este ceva care este apreciat de societatea gastronomică franceză. Am mâncat același mic dejun în fiecare zi. Așa că, eu și coautorul meu am început să vorbim despre acest tipar de comportament, a spus Cadario.
Micul dejun tipic al lui Cadario este o ceașcă de cafea și o bucată de pâine prăjită, a spus el pentru Live Science. Coautorul studiului Carey Morewedge, profesor la Questrom School of Business de la Universitatea din Boston, a mâncat același mic dejun în ultimii doi ani: cafea, pâine prăjită cu unt de migdale, „și un smoothie de avocado , spanac, pudră de proteine și banane ”, a scris el în revista Time.
Practic vs. plăcere
Cadario și Morewedge au examinat studiile anterioare și au identificat două obiective care guvernează alegerea mesei: utilitar, în care caracterul practic este primordial și hedonic, în care plăcerea este mai importantă. Cercetătorii au analizat apoi date în care un grup de 1.275 de voluntari americani și un grup de 2.624 de voluntari francezi au raportat ceea ce au mâncat la diferite mese, pentru a găsi modele în experiențele cu masa.
Ei au descoperit că, în ambele grupuri, 68% dintre participanți au mâncat același mic dejun de cel puțin două ori într-o săptămână, iar francezii au făcut acest lucru chiar mai des decât americanii (73% și, respectiv, 52%). Prin comparație, doar 9% dintre oameni au repetat o cină pe care o mâncaseră deja, iar această repetare a fost mai mare pentru participanții americani (16%) decât pentru participanții francezi (6%).
Factorii culturali din SUA și Franța ar putea explica de ce oamenii ar căuta mai puțină varietate în micul dejun, deoarece „practicile de muncă capitaliste oferă multor oameni mai puțin timp pentru a-și selecta, pregăti și consuma micul dejun decât prânzurile sau cinele lor”, au scris cercetătorii.
Biologia – ritmurile circadiene – probabil joacă, de asemenea, un rol; oamenii tind să fie mai alerţi la începutul zilei și, prin urmare, ar fi mulțumiți cu o masă la care nu trebuie să se gândească prea mult. Dar mai târziu în cursul zilei, când energia lor scade, ar putea dori o masă mai stimulativă pentru prânz sau cină, au sugerat oamenii de știință, potrivit livescience.