De ce își încep adolescenții viața intimă foarte devreme. Familia și vecinătatea sunt factori importanți

De ce își încep adolescenții viața intimă foarte devreme. Familia și vecinătatea sunt factori importanți Sursă foto: Freepik

Un nou studiu realizat de UC San Francisco a constatat că adolescenții din cartiere și familii unite sunt mai puțin predispuși să facă sex la o vârstă fragedă, iar școlile au mai puțină influență asupra comportamentului lor sexual.

Constatările ar putea ajuta educatorii și oficialii din domeniul sănătății publice să aloce mai bine resursele pentru a preveni sarcinile neplanificate, bolile cu transmitere sexuală și alte efecte negative ale sexului timpuriu.

Studiul făcut de Journal of Adolescent Health a întrebat 4.001 adolescenți din 751 de cartiere și 115 școli din Alabama, California și Texas dacă au avut relații sexuale până în clasa a 10-a. Elevii, părinții și profesorii au fost chestionați cu privire la relațiile de acasă, de la școală și din cartier. Întrebările au inclus dacă familiile și vecinii s-ar ajuta reciproc și dacă elevii aveau încredere unii în alții și în profesorii lor.

De ce sunt influențați adolescenții

Copiii ai căror părinți au restricționat întâlnirile au avut cu 55% mai puține șanse de a face sex până în clasa a 10-a, la fel ca și cei care au petrecut mai puțin timp singuri acasă (cu 8% mai puține șanse) și care proveneau din familii coezive (cu 7% mai puține șanse). În cadrul cartierelor apropiate, copiii aveau cu 10% mai puține șanse de a face sex până în clasa a 10-a, în timp ce cei din cartierele dezavantajate din punct de vedere socioeconomic și cei din cartierele mai puțin educate aveau cu 24% și 23% mai multe șanse. Factorii școlari nu au afectat sexul până în clasa a 10-a.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Constatările noastre sunt ecoul constatărilor altor studii privind importanța familiilor și a cartierelor în protejarea tinerilor de comportamente riscante și arată că sentimentul de conectare cu comunitatea locală poate atenua comportamentele riscante din punct de vedere sexual”, a declarat autorul principal al studiului, Camila Cribb Fabersunne, MD, medic pediatru UCSF.

„Părinții nu ar trebui să subestimeze impactul pe care îl pot avea asupra copiilor lor”, a declarat autorul principal al studiului, Tracy Richmond, MD, expert pediatru la Harvard Medical School. „Simple strategii parentale, cum ar fi limitarea întâlnirilor, pot face o mare diferență în ceea ce privește momentul primei întâlniri sexuale a copilului lor, care, la rândul său, poate influența asupra sănătății și bunăstării generale a copilului lor”.

Exact ca o monedă, „capitalul social” se plătește

Ea a spus că școlile predau adesea comportamentul sexual, dar oficialii din domeniul sănătății publice și educatorii ar putea dori să investească mai mult în strategii de familie și de vecinătate. Centrele comunitare de sănătate pentru tineri și conversațiile dintre părinți și copii sunt exemple.

„Este vorba despre a investi în cartiere, cum ar fi adăugarea de spații verzi, elemente de siguranță și mijloace de transport în comun, astfel încât părinții să poată fi mai disponibili pentru copiii lor”, a spus Cribb. „Izolarea și independența prematură îi conduc pe copii la comportamente riscante, iar acest lucru se întâmplă atunci când lipsim de drepturi cartierele cu venituri mici”.

Până în clasa a 10-a, 23% dintre copiii din SUA au făcut sex, în special băieți și copii de culoare și de origine latino-americană. Cercetările arată că sexul în tinerețe crește riscul de infecții cu HIV, de sarcini neplanificate și de depresie.

Acesta este primul studiu care examinează modul în care legăturile sociale ale copiilor de acasă, de la școală și din cartier afectează comportamentul lor sexual, a declarat Cribb Fabersunne. Majoritatea cercetărilor de acest gen implică adulți.

„Prin încredere, reciprocitate și cooperare, capitalul social - conexiunile sociale - este menținut. Este în familie și în vecini de susținere”, a spus Cribb Fabersunne. „Pentru a încuraja un comportament sexual sănătos, trebuie să dezvoltăm capitalul social pentru copii în locurile în care va fi cel mai eficient”.

sursa: medicalxpress.com