Declarația pe care trebuie s-o completeze profesorii. Riscă să rămână fără post

Declarația pe care trebuie s-o completeze profesorii. Riscă să rămână fără post ESursa foto: Dreamstime.com

Începând de e luna viitoare, profesorii din România vor avea obligația de a completa declarații de interese. Acestea vor fi actualizate anual și vor include și detalii legate de meditațiile pe care unii dascălii le susțin. Conform legii, aceștia nu au voie să îi mediteze pe elevii din clasele în care predau.

Noi schimbări în Educație. Profesorii vor avea obligația să completeze declarații de interese. Documentele vor fi completate de dascălii din învățământul preuniversitar. În cuprinsul acestora, profesorii vor specifica dacă predau sau nu meditații pe bani. Noua lege a învățământului interzice profesorilor să mediteze copii din clasele la care predau.

Profesorii care fac meditații cu elevii, în atenția ministerului Educației

Dascălii din România vor avea o obligație în plus. Începând de luna viitoare, aceștia vor completa declarații de interese. În cuprinsul acestor documente, profesorii vor fi nevoiți  să menționeze toate activitățile pe care le desfășoară, inclusiv dacă oferă meditații pe bani, potrivit avocatnet.ro.

Măsura are la bază un unui ordin al ministrului Educației. Aceasta a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Dascălii trebuie să se supună prevederilor noii legi a învățământului, care interzice profesorilor să facă meditații cu elevii din clasele în care predau.

Ne puteți urmări și pe Google News
Noi prevederi legate de profesorii care fac meditații contracost. Ce riscă dascălii care nu le declară

Învățământul preuniversitar. Sursa foto: Pixabay

Obligațiile dascălilor

Ordinul Ministerului Educației nr. 3.051/2024 va fi aplicabil de la începutul lunii 1 februarie. Noua măsură îi obligă pe profesorii din învățământul  preuniversitar să declare toate activitățile pe care le desfășoară. În această categorie sunt incluse și  meditațiile cu elevii.

Ordinul care îi obligă pe profesori să completeze aceste declarații de interese vine în completarea Legii 198/2023. Conform acesteia, personal didactic de predare nu are dreptul să desfășoare activități de pregătire suplimentară contracost în  cazul elevilor de la clasele la care predă.

Noi prevederi legate de profesorii care fac meditații contracost. Ce riscă dascălii care nu le declară

Elevi liceu.Sursa foto: Arhiva EvZ

Cine mai poate face meditații. Data limită de depunere a declarațiilor

Conform noilor prevederi, declarațiile de interese  vor trebui depuse până la data de 31 decembrie a fiecărui an.  În cazul dascălilor  angajați ulterior acestei date, obligația rămâne aceeași. Profesorii angajați după acest interval vor depune declarația de interese în termen de cinci zile de la angajare.

Documentele completate de aceștia trebuie să conțină detalii legate de  norma didactică, precum și date concrete despre activitățile de predare la clasă.

Dascălii care nu depun declarațiile de interese în termenele prevăzute de ordinul de ministru riscă să își piardă postul.