De ce este indicat să deschidem ușa de la mașină cu mâna dreaptă. Ce riscăm dacă nu respectăm această regulă

Sursă: Dreamstime

Specialiștii în domeniul auto au explicat de ce șoferii trebuie să deschidă ușa de la mașină doar cu mâna dreaptă, inclusiv cei stângaci.

În majoritatea țărilor, mașinile au volanul pe partea stângă. Dacă ai un astfel de autovehicul, îți deschizi ușa cu mâna stângă. Cu toate astea, specialiștii în domeniul auto le recomandă șoferilor să deschidă mașina doar cu mâna dreaptă. Ei pot evita un accident dacă fac asta.

Specialiștii în domeniul auto spun că șoferii care folosesc mâna stângă fac acest gest mecanic, din inerție, și uită de riscurile care există. Ei pot să lovească un biciclist, un pieton sau o altă mașină. Experții au mai spus că stângacii care folosesc mâna dreaptă au timp să vadă și în oglindă, în geam și în jurul mașinii, potrivit Cancan.

Noile modificări din Codul Rutier

Amintim și că vor fi anumite modificări în Codul Rutier din luna martie. Polițiștii din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor vor putea să dea amenzi șoferilor care nu îndeplinesc următoarele cerințe:

-dacă şoferul nu şi-a preschimbat permisul sau talonul auto;

Sursa: Dreamstime.com

-dacă șoferul nu şi-a radiat vehiculul deținut în termenul legal.

Șoferii vor mai putea fi sancţionaţi şi pentru deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul emis în străinătate, potrivit unei ordonanțe oficializate pe 31 ianuarie 2022. Amenzile vor fi între 580 și 2.900 de lei.

Un alt articol modificat este articolul 22, unde se schimbă condițiile de reținere a permisului, în cazul în care șoferul nu poate fi testat pentru alcool sau consum de droguri, dar existând suspiciunea consumului, iar noua modificare spune:

„Art. 221 – (1) Retragerea permisului de conducere se dispune de către poliția rutieră și în cazul în care titularul acestuia nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, iar în urma efectuării examinării medicale s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive, cu ocazia procedurii de recoltare a mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive, eliberându-se o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere fără drept de circulație.

(2) Retragerea permisului de conducere se dispune până la ora 08.00 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore.”