Cum se calculează impozitul pe autoturism. Mulți români fentează legea prin metoda „refugiatul”

Cum se calculează impozitul pe autoturism. Mulți români fentează legea prin metoda „refugiatul”Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Metodologia de calcul în cazul impozitului auto este foarte clară, fiind prevăzută de Codul Fiscal. Impozitul auto poate fi diferit de la o mașină la alta, totul fiind calculat în funcție de capacitatea cilindrică a autoturismului.

Codul fiscal prevede un impozit crescător, pentru mașinile care au o capacitate cilindrică, mai mare 2.000 de centimetri cubi.

Cu cât această capacitate cilindrică este mai mare, impozitele datorate statului, de către proprietari, devin și ele mult mai mari.

Din acest motiv, marea majoritate a mașinilor înmatriculate în România, au o capacitat cilindrică de sub 2000 cmc, caz în care impozitele sunt mult mai mici.

”Impozitul pe mijloacele de transport se calculează în funcţie de tipul mijlocului de transport, conform celor prevăzute în prezentul capitol. În cazul oricăruia dintre următoarele autovehicule, impozitul pe mijlocul de transport se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică a acestuia, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu suma corespunzătoare”, se arată în articolul 470 din Codul Fiscal.

Exemple de impozit

Pentru a fi mai ușor de înțeles, EvZ vă prezintă un exemplu de calcul, pentru un autoturism ales la întâmplare, în cazul de față un Audi A4.

În cazul unui autoturism cu motor de sub 2.000 de cmc, impozitul anual, pentru anul 2023, este de 180 de lei.

Peste acest prag, valorile de impozitare cresc vertiginos. De exemplu, pentru un autoturism cu un motor de 2.393 cmc, valoarea impozitului este 864 lei.

Pentru un Audi A4, cu motor de 2.976 cmc, valoarea impozitului va fi de 2.976 lei, iar pentru altul, cu motor de 3.123 cmc, suma care trebuie achitată la casieriile primăriilor de domiciliu ajunge la 4.640 de lei.

Pentru un alt Audi A4, cu cea mai mare capacitate din lista producătorului german, anume cu 4.163 cmc, valoarea impozitului va fi de 6.090 de lei.

Metoda ”refugiatul” te scutește de plata impozitului

În ultimii ani, a devenit o modă printre români de a se sustrage de la plata acestor impozite pe autoturisme, prin cunoscuta ”metodă a refugiaților”.

În special în județele din Transilvania, există foarte multe persoane, care primesc indemnizații de refugiați, și se bucură și o de o serie de alte drepturi, printre care și de scutiri de impozite.

Articolul 284, din Codul Fiscal prevede că ”persoanele fizice prevăzute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în alte legi”, nu plătesc impozite pe clădiri, nici pe autoturisme.

Din acest motiv, multe dintre persoanele care au această calitate de refugiat, au în proprietatea lor, mașini foarte scumpe, cu motoare mai mari de 2000 de cmc, pentru care nu plătesc impozite.

Ne puteți urmări și pe Google News