De ce copiii din generația Alpha nu își fac prieteni. Riscul e în fața părinților

De ce copiii din generația Alpha nu își fac prieteni. Riscul e în fața părințilorCopii. Sursa foto: Oleksandr Pidvalnyi/ Pixabay

Cercetătorii din Michigan, mai precis experții de la Spitalul de Copii C.S. Mott, spun că părinții sunt foarte îngrijorați că mai ales copiii din generația Alpha nu își formează relații la școală. Părinții dau vina pe tot soiul de lucruri, de la timiditate la rețelele sociale. Și așa s-a născut un studiu.

Cercetătoarea Sarah Clark spune că prea mulți copii pierd prieteniile care altfel le-ar stimula „sănătatea și dezvoltarea, bunăstarea emoțională, stima de sine și abilitățile sociale”. Ei pot ajunge să se simtă „izolați și singuri, ceea ce le afectează calitatea vieții și sănătatea mentală”, adaugă ea.

Studiul vine într-o perioadă aglomerată cu avertismente grave despre viața de familie din America. Expertul dr Vivek Murthy a avertizat deseori despre pericolele pe care le prezintă rețelele sociale pentru tineri. Ea a semnalat recent dificultățile pe care le au părinții în creșterea copiilor în contextul turbulențelor economice și al unei crize generalizate privind abordarea sănătății mentale.

Se știe

Mulți părinți ai copiilor din Generația Alpha, care s-au născut între 2010 și 2024, cunosc acest lucru prea bine. Unii își exprimă îngrijorările pe rețelele sociale despre copiii care petrec prea mult timp singuri. Sau lipiți de un telefon mobil sau de o consolă de jocuri. Într-o serie de postări recente, mame și tați de pe TikTok au discutat despre „anxietatea socială”. Cea care împiedică formarea prieteniilor. Dar și cum s-a schimbat abordarea de a-ți face prieteni. Care s-a schimbat radical în ultimele decenii.

„Am doi copii și ei nu au prieteni”, a postat un tată îngrijorat. „Copiii de azi au crescut diferit. Noi trebuia să socializăm, trebuia să vorbim cu oamenii, trebuia să ne găsim aventurile și neplăcerile noastre. Socializarea s-a schimbat.”

Studiu complex

Pentru acest studiu spitalului, Ipsos a intervievat 1.031 de părinți cu cel puțin un copil cu vârste între 6 și 12 ani. Aproape 19% dintre părinți au spus că copilul lor nu are prieteni sau nu are suficienți colegi. 90% au spus că vor să ajute copilul să-și facă mai mulți prieteni. Mai mult de jumătate dintre ei au spus că copilul lor se luptă să-și facă prieteni din cauza unei probleme specifice. De la timiditate, la dizabilități, sau din cauza lipsei de timp sau locuri unde să socializeze cu alți copii.

Aproape trei sferturi au spus că au încercat să-și ajute copilul să-și facă prieteni – cel mai adesea prin aranjarea întâlnirilor de joacă și oferind sfaturi despre cum să-și facă prieteni. Unii au cumpărat chiar produse care să ajute copilul să „se integreze” în rândul colegilor.

Războaiele culturale

Cercetătorii au dezvăluit, de asemenea, o problemă mai puțin cunoscută care împiedică prieteniile tinere – războaiele culturale. Aproape două treimi dintre părinți spun că este important ca prietenii copilului lor să provină din familii similare cu a lor. Nu doar că acești părinți caută familii cu stiluri de parenting similare cu ale lor, dar preferă și familiile cu viziuni religioase sau politice similare.

„Părinții ar trebui să fie atenți la această abordare,” au avertizat cercetătorii. „Limitarea prietenilor unui copil doar la cei din medii similare poate împiedica capacitatea și confortul copilului de a naviga prin rețele diverse și de a lucra cu un grup larg de colegi în viitor.”

Studiul vine după cele mai recente avertismente ale dr. Murthy despre declinul vieții de familie. El a spus că părinții sunt sub niveluri periculoase de stres și singurătate și că problemele de sănătate mentală ar putea fi transmise copiilor lor.

Marea problemă

În raportul său, dr. Murthy a citat cercetări ale Asociației Psihologice Americane care spun că aproape jumătate dintre părinți raportează un stres copleșitor în majoritatea zilelor, comparativ cu 26% dintre alți adulți.

Anul trecut, dr. Murthy a avertizat că rețelele sociale reprezintă un „risc profund” pentru copii și a cerut „acțiuni imediate pentru a proteja tinerii”. El a spus că țara se confruntă cu „o criză națională de sănătate mentală a tineretului” și a indicat rețelele sociale ca fiind unul dintre principalii vinovați.

Dovezile acumulate de ani de zile spun că rețelele sociale sunt dăunătoare pentru copii. Mai cu seamă din cauza algoritmilor foarte sofisticați care pot promova autovătămarea și alte conținuturi periculoase pentru utilizatorii tineri.

 

 

 

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News