De ce cetățenii RM plătesc cel mai mare preț la gazele naturale din Sud-Estul Europei?

De ce cetățenii RM plătesc cel mai mare preț la gazele naturale din Sud-Estul Europei? De ce cetățenii RM plătesc cel mai mare preț la gazele naturale din Sud-Estul Europei?Sursă: Arhivă EVZ

În anul 2023, cetățenii Republicii Moldova au plătit cu circa 199 milioane de dolari în plus pentru achiziția gazelor naturale, față de prețul mediu din UE, estimează cunoscutul economist Veaceslav Ioniță.

Gaze naturale. În anul 2023, cetățenii Republicii Moldova au plătit cu circa 199 milioane de dolari în plus pentru achiziția gazelor naturale, față de prețul mediu din UE, estimează cunoscutul economist Veaceslav Ioniță. Astfel, prețul este de patru ori mai mare decât în Ucraina sau Ungaria și cu 45% mai ridicat decât media regională. Cum se face că cei mai săraci cetățeni din Europa achita cel mai mare tarif la gazele naturale din întreaga regiune? La această întrebare răspunde expertul.

Autoritățile au știut de reducerea consumului de gaze naturale

Deși în Europa se înregistrează o scădere a prețurilor de achiziție a gazelor naturale, în Republica Moldova, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale a Guvernului RM, prețul rămâne unul fix de 550 Euro/1000m3. De aceea, suplimentar la cele 200 milioane de dolari din 2023 va trebui să plătim alte 100 milioane dolari în plus, pentru gazul scump consumat în primele 4 luni din 2024, consideră Veaceslav Ioniță.

Ce spune Veaceslav Ioniță

„Una dintre ideile lansate în spațiul public este că noi avem tarife ridicate, deoarece suntem nevoiți să consumăm gaze scumpe, procurate atunci, când nimeni nu era informat în privința reducerii fără precedent a consumului de gaze în iarna 2022-2023. Indubitabil, autoritățile responsabile au știut din timp acest lucru și investigăm deciziile luate de conducători în baza informațiilor deținute.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă în anii precedenți, consumul de gaze naturale în Republica Moldova oscila între 760-975 milioane m3, în sezonul de încălzire din 2022-2023, a fost utilizat de două ori mai puțin față de media din anii precedenți. De la 870 milioane m3 media pentru ultimii șapte ani – la 427 milioane m3 în sezonul 2022-2023.

gaze naturale Republica Moldova

De ce cetățenii RM plătesc cel mai mare preț la gazele naturale din Sud-Estul Europei? Sursa foto Arhiva EVZ

Putea oare cineva din timp să estimeze această reducere fără precedent a consumului? DA. Nu doar că se putea, dar și s-a știut din timp despre această reducere”, declară economistul. Prin achizițiile sale, conducătorii au influențat direct situația.

Veaceslav Ioniță analizează situația când 35% sau 300 milioane m3 reprezintă consumul din sectorul energetic.

„Autoritățile au procurat păcură pentru sezonul rece 2022-2023 și cunoșteau exact că unul dintre cei mai mari consumatori își va reduce consumul de gaze de circa trei ori. Mai mult, prin achizițiile sale, responsabilii au influențat direct consumul de gaze . Evident că deciziile de reorientare spre surse alternative din sectorul energetic urmau a fi extrapolate și spre alte sectoare economice. Or, dacă noi conștientizăm faptul că suntem în criză și avem un preț exagerat la gazele naturale și decidem ca cei din subordine să folosească alte surse, evident că același lucru o vor face și alți agenți economici”, susține expertul.

economist

De ce cetățenii RM plătesc cel mai mare preț la gazele naturale din Sud-Estul Europei? Sursa foto Arhiva EVZ

De ce a fost determinată reducerea consumului

Cât privește populația, Veaceslav Ioniță relevă că reducerea consumului a fost determinat de: temperaturile ridicate de afară, care au contribuit cu circa 20% din reducerea consumului; trecerea la alte surse energetice mai ieftine decât gazul natural, în special, după lansarea și mediatizarea pe larg a programului lemne, precum și economisirea consumului de gaze naturale, determinate de tarifele enorme, comparativ cu anii precedenți.

Consumul de gaze naturale s-a redus cu 47,6%

„Astfel, comparativ cu sezonul precedent consumul de gaze naturale în mediu s-a redus cu 47,6% sau 409 milioane m3. Cea mai mare reducere a fost înregistrată în sectorul energetic de aproape trei ori de la 300 milioane m3 la 123 milioane m3. Sectorul energetic cu reducerea consumului de 177 milioane m3 a avut cea mai mare contribuție – de 43% la reducerea consumului de gaze, în iarna 2022-2023. Aproape jumătate din reducerea consumului a fost rezultatul deciziilor autorităților de a trece la folosirea păcurii în sectorul energetic și de a procura energie electrică din stânga Nistrului.

Mai mult de jumătate din achizițiile de gaze s-au făcut în lunile decembrie 2022 – ianuarie 2023, când deja se cunoștea exact că utilizarea de gaze a populației a scăzut considerabil, iar contribuția la reducerea consumului a fost de aproape 30%”, observă economistul.

Veaceslav Ioniță evidențiază că reducerea consumului a fost determinată, întâi de toate, de decizia autorităților din sectorul energetic, iar datele din noiembrie 2022 indicau clar o micșorare puternică a consumului atât din partea populației, cât și a agenților economici.

„Toate acestea ne permit să afirmăm că autoritățile au știut exact și în timp util despre reducerea semnificativă a consumului de gaze ”, conchide economistul.

Veaceslav Ioniță este analist economic la unul din cele mai importante centre analitice din Republica Moldova, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”. Studiile și cercetările sale sunt preluate de cele mai prestigioase instituții de presă, iar comentariile expertului devin o sursă de referință în buletinele de știri și emisiunile posturilor de radio și TV de la Chișinău.