De ce bombele nucleare tactice ale Rusiei nu sunt de temut. Iată ce spun experții
- Dosofteea Lainici
- 15 martie 2022, 19:54
Ce este o bombă nucleară tactică? Unele au „doar” dimensiunea armelor care au distrus Hiroshima și Nagasaki. Unele sunt mai mici decât atât. Unele sunt atât de mici încât pot fi lansate ca obuze de artilerie. Unele pot fi aruncate de avioane sau puse pe vârfurile rachetelor cu rază scurtă de acțiune.
Au existat o mulțime de conversații despre „decalajul de arme tactice”. Statele Unite au 230 dintre aceste bombe nucleare mai mici, cu rapoarte că aproximativ 100 dintre acestea sunt în Europa. Rusia are 2.000, majoritatea deja în teatrul european, iar președintele rus Vladimir Putin a părut să indice dorința de a le folosi, cel mai probabil dacă a simțit că pierde războiul din Ucraina sau dacă NATO s-a alăturat luptei.
Deci, ce ar însemna cu adevărat acest decalaj? Ar fi decisiv într-un război? Nu. „Dacă ar fi să dezlănțuim câteva sute față de câteva mii de arme nucleare tactice, ar fi o distincție fără nicio diferență”, a declarat generalul major în retragere al Forțelor Aeriene Robert Latiff pentru The Week.
Puterea distructivă absolută a fiecărei părți face ca detaliile să fie semnificativ irelevante. Până când SUA va fi depășită, suntem la 460 de arme nucleare lansate. Este suficient să distrugi fiecare tanc în acest război. Cu siguranță este suficient să ucizi milioane de civili. Rușii ar putea continua din acel punct. Și, după ce au rămas fără armele nucleare și ne-ar fi teamă să pierdem, ne-am opri cu adevărat fără a recurge la o bombă nucleară tactică?
Ce decizie vor lua generalii lui Putin
Dacă se întâmplă asta, un război devine total diferit de orice am mai văzut până acum. O lovitură nucleară tactică ne-ar trimite într-un război nuclear strategic de neînvins. Adevărul este că nimeni nu este sigur ce s-ar întâmpla dacă, chiar și una dintre aceste bombe nucleare tactice ar fi folosită în război. Potrivit lui Latiff, reacția internațională ar fi diferită dacă s-ar întâmpla chiar în Ucraina sau, să zicem, în Polonia. Dar singurii oameni care știu cu adevărat cum ar funcționa escaladarea nu sunt grăitoare. Strategia de reacție la o mică provocare nucleară este extrem de secretă, a spus Latiff.
Face această incertitudine să fie mai probabilă sau mai puțin ca Putin să folosească una dintre aceste bombe? El poate miza pe o reacție subnucleară a NATO. Sau s-ar putea să se abțină pentru că nu se poate baza pe asta. Sunt o mulțime de generali plătiți să se gândească la aceste lucruri. Tot ce poate face lumea este să spere că gândesc limpede în astfel de situații, potrivit Yahoo News.