Un articol din New York Times, al lui Michael Schwirtz, atrage atenția asupra activităților ucigașe ale Unității 29155, o entitate a agenției de informații militare din Rusia, care a atras atenția serviciilor occidentale, din cauza unui eșec din 2015.
Evenimentele din ultimii ani au arătat cât de ușor recurge statul rus la asasinarea dușmanilor, fie că este vorba de foști activiști din gherila cecenă, spioni care au dezertat, jurnaliști deranjanți, oligarhi sau conducători ai unor partide politice. O lege din 2006 a legalizat uciderile extrateritoriale ca măsură în combaterea terorismului.
Victimele Rusiei
Emilian Gebrev a fost un traficant de arme din Bulgaria, care a amenințat că va reduce marjele de profit din comerțul cu arme al Rusiei. Din acest motiv, în 2015, un agent al unității 29155 a otrăvit mânerul mașinii lui Gebrev. Atât el, cât și fiul său și un angajat, au trebuit să fie spitalizați. În cele din urmă, au supraviețuit. Deși anchetatorii nu au reușit să identifice vinovații, cazul a reintrat în atenția autorităților după otrăvirea lui Skripal.
Milo Djukanovic, președinte al Muntenegrului, se afla în spatele acțiunii care încerca să introducă țara balcanică în NATO, enervând statul rus care încerca să controleze industria de aluminiu și își dorea acces militar la un port mediteranean. Astfel, în 2016, un spion rus a format un grup din naționaliști sârbi, care au avut ca scop asaltarea parlamentului și uciderea lui Djukanovic. Însă, complotiștii au fost arestați înainte de atac. Doi spioni ruși au fost arestați în Serbia, fiind eliberați în urma unei intervenții a unui înalt oficial al Moscovei, care și-a cerut scuze pentru această operațiune.
Serghei Skripal a fost un spion dublu în cadrul agenției de informații FSB din Rusia, cât și în cadrul MI6 din Marea Britanie. După ce a fost arestat în 2004, în cadrul unui schimb de spioni, a fost eliberat în 2010. În 2018, doi spioni ruși au împrăștiat pe mânerul ușii, un agent neurotoxic, Novichok. Otrava l-a afectat atât pe Skripal, cât și pe fiica sa și pe un polițist al anchetei. Toți au supraviețuit. Spionii au fost identificați prin imaginile de securitate ale aeroportului, fiind în cele din urmă, expuși.
Unitatea 29155 nu s-a oprit
În acest context, pe scena internațională, a pornit un întreg război, din care Rusia a ieșit cu ajutorul propagandei făcute, prin actori locali, pentru a pune la îndoială implicarea acestora. Cu toate acestea, unitatea 29155 nu s-a oprit.
În Washington, oligarhul de rang înalt Mikhail Lesin a murit în 2015 după ce a suferit „traume din cauza forței contondente”, în camera sa de hotel din Dupont Circle . Probabil acesta a fost bătut până la moarte de agenți angajați de guvernul rus, conform unor informații provenite de la agenția de informații a Statelor Unite.
Unitatea 29155 a fost activă și în Franța și Spania, potrivit Times. Agenții ruși au fost implicați și în diferite crime și tentative de ucidere din Ucraina. Un producător de arme ucrainean, care avea legături cu serviciile de informații rusești, a recrutat online un preot pentru a-l ucide pe un jurnalist rus exilat, Arkady Babchenko. Preotul a informat imediat autoritățile, urmând să falsifice moartea lui Babchenko, doar pentru a-l prinde pe agent.
Faptul că a fost nevoie de un act atât de puternic asupra lui Skripal, precum otrăvirea, demonstrează un sentiment de impunitate pe care Moscova îl are atunci când complotează împotriva străinilor. Ușurința cu care este dezvăluită implicarea rușilor în aceste crime, are ca scop intimidarea adversarilor și descurajarea potențialilor denunțători, scrie nytimes.com.