Afecţiuni precum anemia, depresia sau diabetul vă lasă fără energie.
Depresia, lipsa fierului din organism sau diabetul pot cauza o stare de oboseală permanentă.
Dacă după două-trei săptămâni în care v-aţi reglat programul de somn oboseala nu dispare, este indicat să vă faceţi un control de rutină, pentru a descoperi eventualele afecţiuni care vă lasă fără vlagă.
Oboseala însoţită de probleme de concentrare, în anemie
Starea de oboseală cauzată de programul încărcat poate dispărea după o perioadă de odihnă. Încercaţi, timp de două-trei săptămâni, să dormiţi mai mult, să renunţaţi la ieşirile în oraş şi să mâncaţi mai multe fructe şi legume.
„Dacă aţi făcut toate schimbările de bun-simţ, dar tot vă simţiţi obosiţi, atunci este cazul să cereţi părerea unui specialist“, subliniază Sandra Adamson Fryhofer. Doctorul va depista foarte uşor, în urma unui control de rutină şi al unui set de analize de sânge, dacă anemia este de vină pentru starea de oboseală. Anemia se caracterizează printr-un număr scăzut de globule roşii, care conţin hemoglobina, o proteină care transportă oxigenul de la plămâni la ţesuturi şi celule.
Anemia apare din cauza deficienţei de fier sau vitamine din organism sau în urma unei sângerări puternice ori a unei afecţiuni cum este reumatoida cronică. Pe lângă starea de oboseală, s-ar putea să mai aveţi dificultăţi când respiraţi. O persoană anemică are şi tulburări de somn, probleme de concentrare şi migrene frecvente.
Starea de oboseală este caracteristică pentru diabet, alături de alte semne specifice: sete permanentă, urinări frecvente, iritabilitate şi vedere înceţoşată, menţionează Cristopher Saudek, profesor de endocrinologie şi preşedinte al Asociaţiei Americane de Diabet, citat de publicaţia „Prevention“. Afecţiunea poate fi depistată cu ajutorul analizelor de sânge.
Persoanele depresive se simt epuizate
Mai greu de depistat cu ajutorul analizelor uzuale este depresia, care are o legătură directă cu starea de oboseală. „O persoană deprimată este mereu tristă şi are gânduri negre. Este normal ca oboseală să fie caracteristică depresiei. Nu poţi să gândeşti negativ, şi fizic să fii alert şi energic. Este nevoie de o coerenţă între psihic şi fizic“, explică psihologul Bogdana Bursuc legătura dintre epuizare şi depresie. Aceasta subliniază că trebuie să se facă o diferenţă între oboseala cronică şi depresie.
Oboseala cronică este cauzată de suprasolicitare şi se leagă de anumite activităţi stresante, în timp ce în depresie apar în permanenţă gânduri negative. „Persoana respectivă se gândeşte într-una la viitor şi la ea însăşi în termeni negativi: «nu are sens ce fac», «este inutil»“, accentuează psihologul. "Este normal ca oboseala să fie caracteristică depresiei. Nu poţi să gândeşti negativ, şi fizic să fii alert şi energic. Este nevoie de o coerenţă între psihic şi fizic.", Bogdana Bursuc, psiholog