De ce apare lichid lipicios pe frunze

De ce apare lichid lipicios pe frunze

Va raspunde: Petronela Comanescu, biolog Gradina Botanica Bucuresti.

De Sarbatori, am primit un ghiveci cu o zambila inflorita. Florile au trecut acum. Ce trebuie sa fac cu bulbul?

Pentru ca aceasta planta este fortata, printr-un procedeu special, sa infloresca in acea perioada a anului, ea are nevoie acum de multa odihna pentru a acumula din nou substantele de rezerva necesare unei noi infloriri. De aceea bulbul trebuie plantat afara, in gradina. Nu folosi acest bulb pentru a incerca o noua fortare.

u La serviciu am o planta care se numeste areca. De ceva timp, frunzele nu mai au culoarea verde aprins, ci o tenta argintie. De asemenea, pe frunze apare si un lichid lipicios. Ce sa fac?

w In primul rand, frunzele au acea tenta din cauza unui atac masiv de paianjen rosu care inteapa frunzele si suge seva, provocand aparitia unor puncte fine pe frunze. Ei apar mai ales iarna, in camere calduroase si cu atmosfera foarte uscata.

Substanta lipicioasa este si ea semnul unui atac, de data aceasta al paduchilor testosi, insecte aparate de o carapace maro. Ele se prind de tulpini, sub frunze si pe nervuri, sugand seva si secretand acea substanta. Ideal este sa desprinzi carapacele de pe frunze si apoi sa tratezi planta cu un insecticid.

Pentru ca este atacata de doua tipuri de daunatori, realizeaza un amestec de insecticid si acaricid si trateaza planta respectand indicatiile producatorilor. Repeta tratamentul de doua ori, la distanta de o saptamana.

Pentru ca iubesc foarte mult plantele, am in casa dracene, zucca si palmieri care au crescut foarte inalte. Din pacate frunzele din varf se usuca foarte repede. De ce?

Acest lucru se intampla pentru ca iarna in apartament temperatura este destul de ridicata si, conform legilor fizicii, aerul cald se ridica spre plafon. Astfel, in acea zona este o atmosfera calda si foarte uscata. Trebuie sa pulverizezi apa pe frunze (de doua-trei ori pe zi) pentru a evita uscarea lor.

Ce este kumcvatul? Am auzit de aceasta planta de la o prietena si vreau sa stiu despre ce este vorba.

Kumcvatul sau Fortunella marginata este un arbust din categoria citricelor. Fructele sale mici, ovale, galben-orange se pot manca cu tot cu coaja. Il poti achizitiona din magazinele de specialitate, unde il vei gasi de obicei cu fructe.

Poti sa-l tii in plin soare in gradina, peste vara, iar iarna in casa, intr-o camera mai racoroasa. Din martie pana in octombrie fertilizeaza-l cu un ingrasamant lichid pentru citrice.

Ne puteți urmări și pe Google News