De ce amână BOR canonizarea lui Arsenie Boca. Cine se opune
- Maria Pană
- 27 septembrie 2023, 14:43
Canonizarea ”Sfântului Ardealului”, Părintele Arsenie Boca, pare să fie abia la început de drum. La 33 de ani la de la moartea lui, membrii Sfântului Sinod nu reușesc să se pună de acord legat de acest aspect.
Cei care au făcut propunerea canonizării sunt de la Sinodul metropolitan al Ardealului, în 2020.
„S-a luat act de propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Ardealului de canonizare a părintelui Arsenie Boca. Și de documentația înaintată în acest sens. A fost aprobată transmiterea acestei propuneri Subcomisiei sinodale pentru canonizarea sfinților români”.
Acesta era comunicatul BOR în octombrie, în 2020. Ulterior însă, în momentul în care s-a discutat despre acest aspect, o parte dintre membrii Sfântului Sinod din Moldova și Muntenia s-a opus. Asta în contextual în care toate condițiile ar fi îndeplinte.
Acestea sunt mai exact: să fi avut o moartea martirică, să fi mărturisit neînfricat dreapta credință în fața oricăei amenințări. Să fi avut viață sfântă, însoțită de fapte miloase trupești și sufletești.
Să aibă darul facerii de minuni, atât în timpul vieții cât și după moarte. Să fi luptat pentru apărarea credinței, chiar dacă poate aduce suferința celui în cauză. Acestea erau condițiile, și potrivit celor de la Sinodul Mitropoliei Ardealului, Părintele le-ar fi îndeplinit.
Arsenie Boca l-a refuzat pe Teodosie
Chestionat legat de canonizarea Părintelui, ÎPS Teodosie a explicat că nu se opune. Doar că și-ar fi dorit să=l cunoască pe Arsenie Boca, numai că acesta nu l-a primit.
”Eu nu l-am cunoscut. Eu am vrut să îl cunosc şi el nu m-a primit. Atât. Eu am rămas cu o rană că m-am dus să-l cunosc şi nu m-a primit. Doar atât pot să spun”, a explicat ÎPS Teodosie.
Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii în anul 1945 și până la sfârşitul anilor 1950. Stareţul a trecut prim multe anchete şi arestări. A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisoarile din Jilava, Timişoara şi Oradea.
După eliberarea din închisorile comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Chiar și cu două săptămâni înainte de a muri, Părintele a fost urmărit de Securitate.