De ce ai pensia mică. Detaliul ascuns în instituțiile statului cu atribuții în domeniu. Ce poți să faci

Pensie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Salariul mediu brut la nivel național ia valori diferite în funcție de instituția care îl calculează. Acest venit este un indicator care stă la baza politicilor publice și în funcție de care se calculează pensia. În aceeași lună, iunie 2022, salariul mediu calculat de Institutul Național de Statistică a fost de 6.400 de lei brut, iar salariul mediu calculat de Casa de Pensii a fost de 5.000 de lei brut.

În România, salariul mediu brut este diferit, în funcție de instituția care îl calculează. Aceasta este o anomalie care afectează peste cinci milioane de români. Mai mult decât atât, calculul venitului mediu este un factor important în ceea ce privește pensiile românilor.

În acest context, Institutul Național de Statistică, INS, susține că „Nu cunoaștem metodologia Casei de Pensii“. De asemenea, Casa de Pensii a avut o reacție despre acest subiect. „Calculul se face pe baza datelor raportate de angajatori în Declarațiile 112“. ANAF, Agenția Națională de Autoritate Fiscală, instituția care colectează Declarațiile 111, a precizat că „Informațiile de natura celor solicitate exced competenţei noastre“.

Salariul mediu brut, diferit în funcție de cine îl calculează

O anomalie constatată  în ceea ce privește raportarea unui indicator de bază folosit la fundamentarea politicilor publice, salariul mediu brut, generează mai multe semne de întrebare în ceea ce privește situația reală de pe piața muncii din România.

Câștigul salarial mediu lunar în iunie 2022 a fost de 6.413 lei brut, conform datelor Institutului Național de Statistică. În același timp, datelor publicate de Casa de Pensii pe baza declarațiilor 112 depuse de angajatori arată că salariul mediu brut în luna iunie 2022 a fost de 4.977 de lei brut. Așadar, se poate observa o diferență de circa 1.400 de lei între informațiile publicate pe site-urile celor două instituţii, informează Ziarul Financiar.

Care sunt cele mai mari valori ale salariului mediu

Câştigul salarial mediu brut a fost 6.405 lei, în luna iulie, cu 8 lei (-0,1%) mai mic față de luna anterioară, în timp ce salariul mediu net a fost de 3.975 lei, în uşoară scădere, respectiv cu doi lei (-0,1%) raportat pe perioada de referință.

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației. Aci sunt incluse activităţi de servicii informatice. În acest caz, angajații au câștigat și 9.549 lei. În același timp, cele mai mici salarii medii au fost în hoteluri şi restaurante, 2.273 lei.