Barry Markovsky, profesor emerit de sociologie la Universitatea Carolina de Sud, a explicat de ce se zice că numărul 13 aduce ghinion, dar și de unde a apărut această superstiție de care se teme toată lumea.
Numărul 13 afectează comportamentul oamenilor, consideră Barry Markovsky, profesor emerit de sociologie la Universitatea Carolina de Sud. Cu toate astea, specialistul a declarat că nu există o explicație clară pentru aceste schimbări. Compania Otis Elevator Co. a precizat că multe persoane evită să stea la etajul 13.
Occidentalii consideră că ziua de 13 vine și cu o serie de schimbări ale comportamentului. Barry Markovsky, profesor emerit de sociologie la Universitatea Carolina de Sud, a recunoscut că există anumite modificări, dar că nimeni nu a găsit o explicație pentru aceste lucruri.
„În calitate de sociolog specializat în psihologie socială şi procese de grup, nu sunt atât de interesat de temerile şi obsesiile individuale. Ceea ce mă fascinează este atunci când milioane de oameni împărtăşesc aceeaşi concepţie greşită, în măsura în care aceasta afectează comportamentul pe scară largă. Aceasta este puterea lui 13”, arată profesorul.
Sursa reputaţiei proaste a numărulului 13 - „triskaidekafobia” este că vine după 12, care se consideră că aduce noroc, pentru că reprezintă numărul lunilor din an, numărul zeilor din Olimp, numărul semnelor zodicale şi numărul apostolilor lui Iisus.
De ce este 13 un număr cu ghinion
În mitologia nordică, zeul Loki a fost al 13-lea care a ajuns la un ospăţ în Valhalla, unde a păcălit un alt participant să îl ucidă pe zeul Baldur. În creştinism, Iuda - apostolul care l-a trădat pe Iisus - a fost al 13-lea invitat la Cina cea de Taină. De aici și superstițiile de care se tem toți oamenii.
Fiecare țară are un număr care aduce ghinion. De exemplu, japonezii se tem de numărul 9, chinezii de 4, fiind asemănat cu moartea, iar italienii de 17. Multe persoane consideră că 666 este numărul Diavolului și ajung să aibă fobii.
Reputaţia proastă a lui 13 ar putea fi legată de un sentiment al nefamiliarităţii. În literatura psihologică se numeşte „percepţia anomaliei”. Alte persoane se tem de în „efectele Lunii pline”. Credinţele conform cărora Luna plină influenţează sănătatea mintală, rata criminalităţii, accidentele şi alte calamităţi au fost demontate temeinic. Chiar dacă nu s-a găsit o explicație clară, specialiștii au observat că diferențele sunt vizibile, potrivit news.ro.