Oare Putin crede cu adevărat? Oare crede cu adevărat că Occidentul a stat în spatele ororii atacului de vineri seară de la Moscova?
De ce acuză Putin Occidentul după atacul de la Moscova
Îndoiala, dacă există, durează o clipă: deși fără îndoială afectat și mânat de paranoia, autocratul rus dispune de mijloacele minime - inteligența personală - și mijloacele maxime - serviciile secrete de stat - pentru a exclude o astfel de ipoteză anormală.
Știe Putin că adevărul este mai degrabă opusul, că americanii - echipați de 20 de ani cu antene formidabile între grupusculele terorismului - la începutul lunii martie și-au avertizat omologii de riscul unei lovituri a ISIS Khorasan, așa cum i-au avertizat în zadar pe iranieni înainte de masacrul de la Kerman, din ianuarie.
Statele Unite știu că colaborarea între state – chiar și între state diferite în toate, până la ostilitate – este prima cerință a războiului terorii. Așa că o practică oricum, cu toată lumea.
Putin, propagandă sinistră
Şi, atunci, dacă nu crede, de ce o face? Aici, răspunsul este mai simplu: propagandă tipică, propagandă sinistră. Acuzația împotriva americanilor și britanicilor este aruncată acolo de către oamenii săi loiali, cei mai murdari angajați: aproape ca o probă pentru a vedea efectul pe care îl are asupra Estului și Vestului. Dar deocamdată, țarul păstrează o distanță personală față de această enormitate, mizează pe "anchetatori".
Ucrainenii, la rândul lor, răspund: dacă Putin însuși "ar fi ordonat" atacul, pentru a justifica o mobilizare ulterioară? Există bănuiala că masacrele care au însângerat Rusia în 1999 – și care au facilitat preluarea puterii lui Putin și intervenția în Cecenia – au avut o regie "internă". Rezervoarele teoriei conspirației sunt întotdeauna pline, iar dacă există cineva care poate da de bănuit, acesta este liderul rus. Teama este că acest climat va duce la o escaladare în războiul cu Kievul și în confruntarea cu Occidentul.
Ipoteza Moscovei, dezmințirea Belarusului, prudența putiniană. Punct cu punct:
Ieșirea șefului spionilor
Directorul serviciilor ruse de securitate internă (FSB, moștenitorul KGB-ului în care a copilărit Putin), Alexandr Bortnikov, a fost cel care a aruncat bomba: mai întâi a spus că atacatorii de la Crocus City Hall - ale căror victime au ajuns la 139, un bilanț în continuă creștere — au fost "antrenați de Kiev în Orientul Mijlociu".
Apoi a adăugat că Ucraina se pregătește să-i primească "ca eroi"; în cele din urmă, a insinuat că rezultatele preliminare ale anchetei arată "o implicare a SUA și a Marii Britanii". La rândul său, secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, a insistat asupra Kievului: "Desigur, a fost Ucraina", a răspuns el la o întrebare.
Nuanțele țarului Putin
După cum relatează Fabrizio Dragosei, "se pare că Kremlinul a decis să acționeze cu mai multă precauție". De altfel, după primele fraze de sâmbătă despre pista ucraineană, «Putin s-a limitat marți să amintească că "anchetatorii lucrează", lăsând să se înțeleagă clar că trebuie să așteptăm».
Și despre Ucraina, purtătorul de cuvânt Peskov a spus în mod diplomatic că „nu are "nimic de adăugat la ceea ce a fost comunicat". S-ar părea că așteptăm să vedem dacă ipoteza inițială va rezista în următoarele zile.
Dezmințirea lui Lukașenko
Vorbim despre Aleksandr Lukașenko, stăpânul Belarusului, "cel mai longeviv dictator din Europa", precum și principalul aliat al lui Putin, dacă nu chiar marioneta lui.
Marți, Lukașenko a spus că cei patru ucigași s-au îndreptat inițial spre țara sa, a cărei graniță cu Rusia este în mod normal lipsită de controale, dar care au fost introduse imediat după o conversație între el și Putin, în urma atacului: "Nu puteau intra în Belarus și au văzut asta. Prin urmare, s-au întors și s-au îndreptat spre granița dintre Ucraina și Rusia".
Pe scurt: Ucraina este pregătită să primească teroriștii "ca pe niște eroi". Sfârşit?
Revenirea ultranaționaliștilor
Acuzația la adresa Kievului revigorează cercuri pe care chiar și Putin decisese recent să le reducă la tăcere. De exemplu, ideologul Aleksandr Dugin, foarte admirat de suporterii Ligii Nordului din Italia, a revenit la atac: "Rusia de astăzi este un câmp de luptă. Şi Ucraina este Rusia. Regimul de la Kiev își va pierde definitiv legitimitatea în mai puțin de două luni. În sfârșit, îl vom recunoaște ca entitate teroristă criminală, nu ca țară".
Cea mai simplă carte de jucat
Un editorial din "Nezavisimaia Gazeta" a susținut într-o explozie de sinceritate că Kremlinul este obișnuit să testeze opinia publică înainte de a alege ce măsuri să ia, prin transmiterea unor narațiuni diferite cetățenilor.
Și a încheiat, afirmând că rușii sunt acum aproape toți de acord că Zelenski este noul Osama bin Laden. Cartea cea mai ușor de jucat.
Între timp, la Kiev
Între timp, la Kiev, acuzațiile sunt răsturnate. Andrei Cherniak, purtătorul de cuvânt al Serviciului de informații militar ucrainean (GUR), îi spune Martei Serafini: "Ipoteza implicării serviciilor speciale ale lui Putin în acest atac terorist nu pare deloc ciudată. Moscova va folosi incidentul pentru a justifica mobilizarea totală a populației ruse și escaladarea războiului împotriva Ucrainei".
Zelenski, la rândul său, procedează la o epurare: Oleksei Danilov, secretarul Consiliului Național de Apărare, a fost înlocuit de Oleksandr Litvinenko, fost șef al serviciilor de informații externe. De pe front, Lorenzo Cremonesi intervievează soldații, care neagă orice ipoteză a unei "avansări a trupelor rusești".
(Articol: Gianluca Mercuri, Corriere della Sera; Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)