De ce acceptăm atât de ușor să fim călcați în picioare? Arhetip de Octavian Hoandră

De ce acceptăm atât de ușor să fim călcați în picioare? Arhetip de Octavian Hoandră

Într-un interviu publicat de The Telegraph sâmbătă, 23 mai 2020 biofizicianul și chimistul Michael Levitt, profesor la Universitatea Stanford și câștigătorul premiului Nobel în 2013, a avertizat că izolarea (așa-numitul „lockdown”) nu a salvat nicio viață. Dimpotrivă, spune savantul britanico-americano-israelian: măsura este posibil să coste vieți, a adăugat omul de știință, estimând că Marea Britanie va scăpa de Covid-19 în câteva săptămâni.

După toate aparențele, modelul matematic propus de către epidemiologul Neil Ferguson – profesor la prestigiosul Imperial College – a avut o mare putere de convingere asupra guvernului britanic, care astfel a abandonat politica imunității de turmă în favoarea carantinării populației și a închiderii firmelor, notează The Telegraph. Cu toate acestea, strategia lui Ferguson nu a fost altceva decât o parte dintr-un inutil „virus al panicii”, care s-a răspândit în rândurile liderilor politici mondiali, a subliniat profesorul Levitt.

Laureat al premiului Nobel pentru chimie în 2013, pentru „dezvoltarea modelelor multiscalare pentru sisteme chimice complexe”, Michael Levitt insistă de două luni încoace că planeta va învinge coronavirusul mai repede decât prevăd majoritatea experților.

„Cred că izolarea nu a salvat nicio viață. Cred că s-ar putea să coste vieți. Va fi dus la evitarea câtorva decese în accidente rutiere, dar daunele sociale – violență domestică, divorțurile, alcoolismul – au fost extreme. Iar la asta adăugați-i pe cei care nu au fost tratați pentru alte afecțiuni. Cred că adevăratul virus a fost virusul de panică. În Europa, nu cred că a oprit virusul altceva decât un fel de epuizare (n.r. în original: „burnout”). Din motive care nu mi-au fost clare, cred că liderii au intrat în panică și oamenii s-au panicat și cred că a fost o lipsă uriașă a discuțiilor."

Ne puteți urmări și pe Google News

Lipsa discuțiilor... Lipsa dezbaterii publice... Graba de a suprima drepturi ale omului... Cândva, mai devreme sau mai târziu, este inevitabil să nu re-evaluăm ceea ce am trăit în această perioadă. Chiar dacă aparent nu va folosi la nimic, poate, măcar, pentru unii dintre cei care mai citesc, rostul există.  Poate vom reveni la lecturi esențiale.

Poate vom căuta să ne explicăm, alături de marii gânditori ai Lumii, de ce ne-am pierdut, ca popor, reflexul libertății. Poate, vom redobândi capacitatea de a înțelege texte esențiale, evitând cocktail-ul de informații cretinizante din cărțile care îți spun cum să reușești în viață, sau cum să te îmbogățești într-o săptămână. Poate vom învăța să evitam "sintezele" care circulă pe internet, adunătura de texte simplificate până la inutilizare.