De ce a rupt Rusia relațiile diplomatice cu România, pe 26 ianuarie
- Florian Olteanu
- 27 ianuarie 2025, 08:19
![De ce a rupt Rusia relațiile diplomatice cu România, pe 26 ianuarie](https://media.evz.ro/wp-content/uploads/2025/01/Kremlin-1200x785.jpg)
13/26 ianuarie 1918: Rusia rupe relațiile diplomatice cu România. Puterea Sovietelor care s-a instaurat după 25 octombrie/7 noiembrie 1917 a confiscat și Tezaurul.
România și Rusia erau aliate în cadrul Antantei. Deși Revoluția debutase în februrie 1917, Rusia a rămas în război. În vara anului 1917, rușii ajută Armata Română la Mărăști, Mărășești și Oituz. Din toamnă însă, lucrurile iau altă turnură.
Rusia Sovietică tratează România ca inamic
Se știe că Rusia țaristă avea alianță matrimonială cu România. Regina Maria era pe jumătate rusoaică. Asta a fost explicația de ce, în intervalul noiembrie 1916-iulie 1917, Tezaurul României a ajuns în Rusia. Asta în condițiile în care bolșevici îl mențineau pe țar în arest în Siberia până la asasinarea sa în vara lui 1918.
Din decembrie 1917, lucrurile se schimbă. Lenin vrea să declanșeze Revoluția și în Moldova. Plănuia să scoată țara sa din război. Avea nevoie de tezaurul românesc. Așa se face că în ultima zi a anului 1917, Constantin Diamandy a fost arestat. Era Ministrul României la Petrograd.
La 13/16 ianuarie 1918, Tezaurul României a fost confiscat. Relațiile dintre Rusia și România, din punct de vedere diplomatic au fost rupte.
Rusia Sovietică va confisca Tezaurul!
Rusia Sovietică prin Lenin a precizat că Tezaurul României este „intangibil pentru oligarhia românească”. Lenin promitea să restituie Tezaurul când puterea în România va aparține poporului! Adică, atunci când vor veni Sovietele și în România, în locul Regelui și Parlamentului. Totuși. Lenin nu a fost de acord cu revoluționarul Nenin care dorea să asasineze Familia Regală Română la Iași.
![Vladimir Ilici Lenin](https://media.evz.ro/wp-content/uploads/2023/08/lenin.v1.jpg)
Lenin / Sursa foto: Wikipedia
De ce Lenin, în Rusia proceda astfel? Lenin era nemulțumit că România susținea elemente ale Armatei Țariste devenite „Albe”! Adică generalii Scerbacev, Iudenici, Denikin, Vranghel erau bine văzuți de București. Mai opera în Orient și Amiralul Kolchak. Așadar, pentru asta a pus ochii pe Tezaur și a decis să rupă relațiile diplomatice. Evident, de Tezaur, avea nevoie pentru a plăti despăgubirile Germaniei în martie 1918. Și mai trebuia să aibă și arme pentru Războiul Civil.
Reluarea relațiilor diplomatice
România și URSS, care era succesoare pentru Rusia Sovietică au reluat relațiile diplomatice în 1934. În 1934, 1956, părți ale Tezaurului au revenit: Cloșca cu Puii de Aur, Rythonul de aur de la Poroina Mare. Au revenit și documente de arhivă și manuscrise cu mare valoare de patrimoniu.