De ce a ieșit Donald Trump atât de șifonat din prima bătălie electorală din viața sa?
- Simona Stupar
- 2 februarie 2016, 11:20
Un lucru este clar după votul de azi-noapte din Iowa - avem de-a face cu un sezon electoral volatil, până când cele două facțiuni ale fiecăruia dintre partidele importante se vor uni în spatele unui candidat nominalizat la prezidențiale, scrie CNN.
Hillary Clinton și Bernie Sanders părăsesc statul „Ochi de șoim”, cum mai este numit Iowa, aproape la egalitate - ceea ce reflectă că dezbaterea în interiorul partidului continuă. Să meargă mai departe politica lăsată moștenire de Barack Obama, prin Hillary Clinton, sau să se adopte reforme în economie și în sistemul de sănătate mult mai radicale, adică la Casa Albă să vină Bernie Sanders?
Pe de altă parte, republicanul Ted Cruz l-a depășit pe Donald Trump, ceea ce ridică semne de întrebare legate de importanța celebrității în fața unei organizări politice tradiționale. Iar scorul obținut de Marco Rubio este mai puternic decât se anticipase, ceea ce demonstrează că ar putea fi ultima speranță „sistemului” pentru alegerile primare de săptămâna viitoare din New hamsphire.
Victoria lui Cruz îl plasează ca și candidat preferat în statele bogate din sud și oferă mișcării conservatoare speranța că unul de-al lor poate deveni nominalizat al Partidului Republicanilor, pentru prima dată după Ronald Reagan,
Când a vorbit despre victoria sa, Cruz l-a atacat imediat pe Trump, dar și elitele partidelor care au fost înfuriate de ddiscursul său anti-establishment. „Iowa a triansmis un semnal că acel candidat al republicanilor și viitorul președinte al SUA nu poate fi ales de mass-media și nici de sistemul de la Washington”, a spus Cruz.
La terminarea numărării voturilor în tabăra democraților, Clinton a obținut 50% din voturi, sanders 49%, iar O”Malley 1%. Cu 99% dintre voturile republicanilor, Cruz a obținut 28%, Trump 24%, urmat de Rubio cu 23%.
La câteva ore după ce a prezis o victorie „extraordinară”, el a ținut un discurt scurt, în care a lipsit partea „bombastică” a discursurilor lui, spunând că el iubește Iowa și va reveni în top săpătmâna viitoare, în scrutinul din New Hamsphire.
Rubio a câștigat în fața unor contracandidați puternici precum: fostul guvernator de Florida, Jeb Bush, guvernatorul de New Jersey, Chris Christie, și guvernatorul statului Ohio, John Kasich, care au multe de pierdut în New Hampshire. „Acesta este un moment care ei susțineau că nu se va întâmpla. Timp de luni întregi, ni s-a spus că nu avem nicio șansă”, a spus ubio fericit. „Mi-au spus că trebuie să aștept să-mi vină rândul, că trebuie să stau la coadă. Dar în această seară, aici, în Iowa, oamenii acestui stat măreț au trimis un mesaj foarte clar - după șapte ani cu Barack Obama, nu vom mai aștepta mult pentru a ne lua țara înapoi”.
În tabăra democrată, lupta este foarte strânsă, între Clinton și Sanders. Cea care e la nivel național pe primele locuri, a recunoscut că „răsuflă ușurată” după cursa din Iowa, statul în care a pierdut convenabil în fața lui Obama, în 2008, dar a promis că va avea o campanie maiviguroasă în fața lui Sanders. „Se întâmplă rar să avem oportunitatea pe care o avem acunm”, a spus ea, într-un discurs în care nu și-a asumat explicit victoria, dar a căutat să se poziționeze ca un candidat progresist, în această cursă.
Timothy Stanley, istoric și editorialist pentru The Telegraph scrie că Donald Trump trebuie să fie foarte dezamăgit să descopere că trei sferturi dintre republicanii din Iowa sunt slabi, au energie scăzută și nu îi interesează „să facă America extreordinară din nou”. Și restul țării și-a amintit cu această ocazie că rezultatele alegerilor din Iowa nu sunt ușor de prezis. Multe campanii extrem de populare la nivel național au fost distruse în acest fel. Chiar dacă Truimp nu s-a scufundat, putem spune că „a luat puțină apă la bord”, spune autorul comentariului.
În opinia sa, oamenii n-ar trebuie să fie surprinși de rezultate. Ted Cruz a fost mereu un competitor puternic, iar Marco Rubio a crescut încet în sondaje, de ceva timp. Istoria este de partea lui Cruz - foarte mulți locuitori din Iowa se hotărăsc, de obicei, în ultimul minut, iar statul favorizează conservatorii religioși; Cruz a avut o campanie uimitoare pe teren, iar Trump s-a bazat prea mult pe expunerea sa în mass-media, la nivel național.
Prezența la vot sugerează că Trump a adus mulți oameni la urne, dar la fel au făcut și Crzu și Rubio, ceea ce a rezultat într-o prezența istorică la vot. Cruz a obținut voturile celor care se descriu foarte conservatori - el este distrpțuit de elitele de la Washington, se pronunță împotriva subvențiilor pentru etanol, într-un stat care sfidează administrația centrală șu are reputația de a închide instituții doar pentru a-și susține punctul de vedere. Un vot pentru Cruz este un vot de protest, la fel ca și un vot pentru Trump.
Chiar și Ben Carson, a obținut 9% și a terminat cursa înainte de Jeb Bush, cel care are cei mai mulți bani. Iowa a fost înttodeauna amabilă cu familia Bush - a votat pentru George H. W. Bush contra lui Ronald reagan în 1980, și a dat un impuls campaniei lui George W. Bush în campania din 2000. Așa că înfrângerea șui Jeb este umilitoare.
În ceea ce-l privește pe Trump, cu aerele sale de vedetă de la televiziune, Iowa a arătat că acestea nu sunt suficiente. Democrația americană preferă încă acei candidați care merg din ușă-n ușă și de la picnic la picnic și strâng mâna oamenilor. Trump va trebui să-și învingă germofobia de care a mărturisit că suferă, dacă vrea să câștige voturi.