De ce a fost trimis Gică Popescu la pușcărie. Motivarea judecătorilor
- Virgil Burl ă
- 1 aprilie 2014, 19:30
Două judecătoare de la Curtea de Apel București arată motivele pentrui care l-au condamnat pe Gheorghe Popescu la 3 ani, o lună și 10 zile de închisoare.
În ceea ce îl priveşte pe Gheorghe Popescu, comparând cele două legi penale succesive, Curtea reţine următoarele : ”Sub aspectul legii vechi, se constată că nu a intervenit prescripţia specială a răspunderii penale pentru niciuna dintre faptele deduse judecăţii. Pentru infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (comisă în lunile august şi septembrie ale anului 2003), Curtea s-a orientat spre o pedeapsă principală redusă sub minimul special prevăzut de lege”.
Pedepse minime
”Cu privire la cele două infracţiuni de spălare de bani şi pentru infracţiunea de evaziune fiscală, Curtea s-a orientat spre pedepse principale reduse sub minimul special prevăzut de lege, de câte 1 an închisoare. Aşadar, în urma contopirii celor patru pedepse, Popescu Gheorghe ar avea de executat pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani şi 4 luni închisoare şi 2 ani pedeapsă complementară, în condiţiile în care, nu s-a apreciat necesară aplicarea şi a unui spor de pedeapsă”, se mai arată în motivarea judecătoarelor.
Noul Cod
”Sub aspectul legii noi, se constată că a intervenit prescripţia specială a răspunderii penale pentru cele două infracţiuni de înşelăciune în formă simplă, reţinute în sarcina inculpatului (comise în lunile august şi, respectiv, septembrie ale anului 2003) Astfel, pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunile săvârşite este închisoarea de la 1 la 5 ani, prin urmare, termenul special de prescripţie este de 5 ani plus 5 ani, în total, 10 ani)”.
Condamnat pentru trei infracțiuni
”Pe de altă parte, conform precizărilor făcute la individualizarea judiciară a pedepselor, în favoarea inculpatului Popescu Gheorghe, se va reţine incidenţa circumstanţei atenuante judiciare. În cazul în care există circumstanţe atenuante, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege pentru infracţiunea săvârşită se reduc cu o treime. Prin urmare, vor fi aplicate pedepse cu închisoarea pentru cele trei infracţiuni rămase, de evaziune fiscală (o infracţiune) şi de spălare de bani (două infracţiuni) într-un cuantum orientat sub minimul special prevăzut de lege, minim redus cu o treime, de 1 an şi 4 luni închisoare, pentru infracţiunea de evaziune fiscală şi de câte 2 ani, pentru fiecare din cele două infracţiuni de spălare de bani, plus pedepse complementare”.
Legea favorabilă l-a trimis în arest
”Aşadar, în condiţiile art. 39 alin. 1 lit. b din Codul penal redat anterior, se aplică pedeapsa de 2 ani, la care se adaugă un spor obligatoriu de o treime din 3 ani şi 4 luni – totalul celorlalte două pedepse aplicate (1 an, 1 lună şi 10 zile), rezultând pedeapsa finală de 3 ani, 1 lună şi 10 zile închisoare. În consecinţă, Curtea constată că legea penală mai favorabilă, în cazul inculpatului Popescu Gheorghe este noul Cod penal, în ceea ce priveşte cuantumul pedepselor, concursul real de infracţiuni existent şi incidenţa cauzei care înlătură răspunderea penală - prescripţia şi a circumstanţelor atenuante”, se arată în motivarea magistraților de la Curtea de Apel București. .